O reprezentare a diversitatii culturale este si expozitia "Senegal-Romania: dialog pe drumul sticlei", deschisa pe 21 septembrie la Muzeul Taranului Roman (MTR) din Bucuresti. Sunt prezentate 90 de picturi pe sticla romanesti si senegaleze, perspecti
O reprezentare a diversitatii culturale este si expozitia "Senegal-Romania: dialog pe drumul sticlei", deschisa pe 21 septembrie la Muzeul Taranului Roman (MTR) din Bucuresti. Sunt prezentate 90 de picturi pe sticla romanesti si senegaleze, perspective convergente asupra unui patrimoniu artistic popular traditional si contemporan. "Punctul de plecare al acestei expozitii a fost, mai intai de toate, o privire emotionala datand din copilaria petrecuta in Senegal", afirma Fanny Pezeril Dewaleyne, organizatoarea acestei intalniri intre culturi. Expunerea incearca sa imbine diversitatea culturala a doua tari francofone si sa impartaseasca lumii viziunea artistica a artistilor senegalezi si romani. Pictura pe sticla senegaleza isi gaseste inceputurile in secolul al XIX-lea, moment in care artistii senegalezi au inceput sa vada in religie o adevarata sursa de inspiratie. Fiecare pictura are cate o poveste de spus. Aceasta este transmisa si pe cale orala, odata cu vanzarea tabloului din oras in oras. Caracterul oral al culturii africane, dar si al celei romanesti, reprezinta una dintre trasaturile comune ale acestor doua tari atat de diferite una de alta.
Artisti din generatii diferite si cu traiectorii multiple, creatori care invita la impartasirea culturii si a identitatii, dincolo de clivaje, granite si credinte. Cei cinci artisti romani care vor expune picturi si vor participa la dezbateri sunt: Adriana Dinu, Maria Constantinescu, Mihaela Bercea, Cristina Marian si Stefan Gavenea, iar cei cinci artisti senegalezi sunt Paco, Babacar Lo, Germaine Anta Gaye, Alexis Ngom si Mbida.
De la deschiderea expozitiei si pana pe 28 septembrie, doi senegalezi si doi romani au participat la dezbateri in care au descoperit reciproc si au reinventat propriul lor demers. Dezbaterile sunt organizate sub forma unor team-building-uri, prin intermediul carora s-a facilitat schimbul de experienta. De asemenea, in cadrul unor "ateliere descoperire", copiii vor experimenta la MTR pictura pe sticla - materie de suport pe cat de rigida, pe atat de fragila, sub indrumarea artistilor romani si senegalezi.
Expozitia "Senegal-Romania: dialog pe drumul sticlei" va fi deschisa timp de o luna, in Sala "Irina Nicolau" a MTR, si are loc in cadrul evenimentului Bucarest Francophone. Organizatori: Organizatia Internationala a Francofoniei, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Afacerilor Externe si Comisariatul General pentru Francofonie, cu sprijinul BRD, Orange si Apanova. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.