Ucraina a avertizat asupra impunerii unei solutii dictate din afara in privinta independentei provinciei Kosovo, apreciind ca un astfel de mecanism ar crea riscul unei destabilizari in Balcani, precum si un precedent periculos in Europa si in intreag
Ucraina a avertizat asupra impunerii unei solutii dictate din afara in privinta independentei provinciei Kosovo, apreciind ca un astfel de mecanism ar crea riscul unei destabilizari in Balcani, precum si un precedent periculos in Europa si in intreaga lume. Intr-un discurs rostit in fata Adunarii Generale a ONU, ministrul de externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk, a afirmat, citat de BBC, ca, deja, in spatiul ex-sovietic se invoca tentativele de rezolvare a problemei Kosovo de catre unele regimuri autoproclamate, transmite Rompres. In acest sens, Tarasiuk a oferit spre exemplu referendumul organizat recent, privind independenta regiunii transnistrene din Republica Moldova, precum si cel programat in Osetia de Sud, din Georgia. In discursul sau, ministrul de Externe al Ucrainei a multumit tarilor membre ONU care au sprijinit initiativa GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova) de a inscrie pe ordinea de zi a Adunarii Generale chestiunea conflictelor "inghetate" de pe teritoriul a trei din cele patru state. In acelasi context, Boris Tarasiuk a facut apel la punerea in practica a planului presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, de reglementare a conflictului din Transnistria, a planului presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, de solutionare a conflictului din Osetia de Sud, precum si a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si a deciziilor OSCE cu privire la conflictele din Nagorno Karabah (enclava armeana in Azerbaidjan) si Abhazia (regiune separatista in Georgia). (D.E)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.