Recentele schimbari la conducerea Serviciului Roman de Informatii - devenit in mod regretabil, in Romania, una din institutiile cheie ale statului - au starnit si continua sa provoace comentarii.
De asteptat era ca prilejul sa fie utilizat pent
Recentele schimbari la conducerea Serviciului Roman de Informatii - devenit in mod regretabil, in Romania, una din institutiile cheie ale statului - au starnit si continua sa provoace comentarii.
De asteptat era ca prilejul sa fie utilizat pentru a democratiza si occidentaliza fara echivoc acest serviciu. Or, spre surprinderea celor mai multi observatori politici, prilejul a fost ratat. Un senator PSD, domnul Radu Timofte, a fost inlocuit cu alt senator PSD, e drept ceva mai occidental, domnul George Maior, aceasta cu toate ca alegerile au fost castigate de Alianta DA. Nu cunoastem vreo solutie similara in alte parti ale lumii postcomuniste.
Spunem aceasta mai ales ca presedintele Basescu n-a gasit de cuviinta nici macar sa consulte partenerul de alianta, Partidul National Liberal, desi acesta joaca in prezent un rol atat de important in democratizarea serviciilor secrete; sau poate tocmai de aceea a fost ignorat, ca pedeapsa... La un lucru nu s-a gandit insa presedintele. Cum se va mai putea prezenta conducerea liberalilor in viitor, in fata propriului electorat, pentru sustinerea unei candidaturi a actualului presedinte la conducerea statului? Nu se va face de ras? Se prea poate, insa, ca domnul Basescu sa planuiasca de pe acum si o schimbare de aliante, o alianta intre PD si PSD.
Concluziile! Liberalii sa-si pastreze calmul! Un rol important in orientarea opiniei publice revine acum presei, de toate felurile. Nu toti romanii pretuiesc smecheriile de tip "Golden Blitz"!
A doua concluzie este ca manevra domnului Basescu a readus optimismul in randurile PSD-ului, adica ale adversarului politic. Se justifica, deci, parerea domnului Crin Antonescu: Basescu si-a probat "originea de fesenist".
A treia concluzie este ca saptamanile Aliantei DA sunt din pacate numarate, daca nu intervin factori neprevizibili.
Se vor intensifica, probabil, acuzatiile de nesinceritate la adresa presedintelui, contribuind la scaderea popularitatii sale si a partidului, pe care din umbra il conduce.
A cincea concluzie, solutia unor alegeri anticipate nu va mai aparea liberalilor atat de nedorita; bine condusi, ei ar putea profita de actuala conjunctura, avansand in sondaje. Odata risipite fumigenele, electoratul va deosebi mai bine flexibilitatea in politica (desigur, o calitate) de versatilitate, actionand in consecinta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.