Dupa aproape doua saptamani de la protestele izbucnite la Budapesta, premierul socialist ungar Ferenc Gyurcsany si-a prezentat, ieri, in mod public scuze pentru ca a mintit populatia ungara asupra programului economic de austeritate, subliniind insa
Dupa aproape doua saptamani de la protestele izbucnite la Budapesta, premierul socialist ungar Ferenc Gyurcsany si-a prezentat, ieri, in mod public scuze pentru ca a mintit populatia ungara asupra programului economic de austeritate, subliniind insa necesitatea continuarii lui, transmite Rompres. "Noi credem ca curajul de a face anumite lucruri este mult mai important decat necesitatea de a le spune. Eu nu cred ca oamenii, alegatorii nostri, inteleg un discurs direct", a afirmat seful Executivului de la Budapesta in cadrul reuniunii Guvernului. In acelasi timp, contestatul premier a anuntat decizia ferma a Cabinetului pe care il conduce de a continua sa desfasoare "o politica hotarata si fara echivoc, pe baza programului de convergenta" al Uniunii Europene". De altfel, Comisia Europeana a validat programul de austeritate prezentat de Gyurcsany pentru a reduce deficitul public, care a ajuns la 10,1 la suta din PIB in 2006.
Iesirea sa la rampa intervine in cea de-a 10-a zi a miscarii de protest de la Budapesta prin care populatia cere demisia sa, dupa difuzarea, la 17 septembrie, a inregistrarii sonore a unei discutii desfasurate cu usile inchise intre Ferenc Gyurcsany si grupul parlamentar socialist. In inregistrarea respectiva premierul ungar admite ca "a mintit" populatia si ca a ascuns un proiect de austeritate economica pentru a castiga alegerile legislative din aprilie. Si in cursul noptii de marti spre miercuri, circa 1000 de persoane s-au strans in fata cladirii Parlamentului de la Budapesta, in cea de-a zecea zi de proteste antiguvernamentale, care au scazut mult in amploare in ultimele zile. Incepand de maine, in conditiile in care la 1 octombrie sunt organizate alegeri locale, demonstratia se va transforma intr-un eveniment cultural, fiind prevazute concerte si spectacole.(D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.