Prezent in Romania la Sommet-ul Francofoniei gazduit, zilele acestea, la Bucuresti, premierul Quebec-ului, Jean Charest, a sosit in tara noastra, inca de sambata trecuta, precedandu-si participarea la lucrarile reuniunii de o vizita consacrata pro
Prezent in Romania la Sommet-ul Francofoniei gazduit, zilele acestea, la Bucuresti, premierul Quebec-ului, Jean Charest, a sosit in tara noastra, inca de sambata trecuta, precedandu-si participarea la lucrarile reuniunii de o vizita consacrata problemelor bilaterale. Cu acest prilej, Jean Charest a acordat un interviu ziarului ZIUA.
Domnule prim-ministru, conduceti o importana delegatie a Quebec-ului in Romania. Acordati, deci, o mare importanta Sommet-ului Francofoniei care se desfasoara zilele acestea la Bucuresti, dar si relatiilor bilaterale intre tarile noastre.
Acordam, desigur, o mare importanta francofoniei. Guvernul Quebec-ului participa intens la institutiile francofoniei, ca guvern participant. Este una din particularitatile Quebec-ului, aceea de a putea actiona in nume propriu la viata internationala, ceea ce reprezinta o dovada de competenta. Nu suntem aici sub autoritatea Guvernului federal canadian, ci ca participant cu drepturi depline la Sommet-ul Francofoniei. Si, pentru noi, institutiile francofoniei fac, intr-adevar, parte din identitatea noastra, in conditiile in care reprezentam, ca francofoni, numai trei procente din continentul Nord-American, preponderent anglofon. Totusi, in prezent avem o cultura vie si suntem foarte mandri de ceea ce am realizat ca popor in America de Nord, unde traim de 400 de ani. Suntem mandri de faptul ca poporul din Quebec este unul din simbolurile mondializarii: am reusit sa ne pastram limba si cultura intr-un mediu in care populatia este aproape in totalitate anglofona. Sommet-ul Francofoniei este foarte important pentru noi, dar reprezinta si ocazia unei apropieri de Romania. Delegatia Quebec-ului a ajuns la Bucuresti sambata. A fost, de altfel, prima delegatie care a sosit in Romania pentru Sommet. Am venit sambata, tocmai pentru ca doream sa ma familiarizez cu noua Romanie. Fiindca, pentru mine este noua. Am mai vizitat tara dumneavoastra in 1986, cand, ca tanar deputat, l-am insotit pe ministrul canadian al Minelor, din acea perioada. Am vizitat atunci santierul pentru construirea complexului de centrale nucleare de la Cernavoda. Amintirile din 1986 sunt total diferite de Romania de azi. Vad, azi, o Romanie foarte importanta din Europa de Est, care va face parte, foarte curand, din noua Europa. E fenomenal ce ati reusit sa realizati in ultimii 20 de ani, in imprejurari nu totdeauna favorabile.
"Romancele sunt foarte apreciate in Quebec"
Tin sa precizez ca am semnat un acord de colaborare intre Scoala Nationala de Administratie publica din Quebec si Scoala de Aministratie Publica din Romania. A avut loc si un colocviu reunind scolile de administratie publica ale francofoniei, desfasurat sub auspiciile acestui document, acest eveniment fiind inca o dovada a vointei de apropiere.
Cu presedintele Romaniei ma voi intalni in cadrul Sommet-ului. Am intreprins deja o deplasare la Brasov, unde am vizitat o filiala a unei companii din Quebec, specializata in domeniul structurilor de otel, al carei personal se ridica, din cate stiu eu, la 250 de specialisti. Lucreaza acolo si cativa ingineri din Quebec. Toti s-au integrat foarte bine in Romania, au cunoscut romance, s-au indragostit, s-au casatorit. De altfel, romancele sunt foarte apreciate in Quebec si sunt incurajate sa se stabileasca acolo. In Quebec traiesc, acum, aproximativ 20.000 de imigranti romani. In total, in fiecare an, portile noastre sunt deschise pentru 40.000-45.000 de imigranti din intreaga lume.
Exporturile catre SUA sunt impresionante. Aveti in vedere o schimbare a acestei situatii?
Trebuie sa precizez ca, din cele 33 de milioane de locuitori ai Canadei - tara de dimensiuni impresionante - populatia din Quebec reprezinta doar 7,6%. Nivelul de viata in Quebec este ridicat tocmai datorita exporturilor ridicate. Quebecul este unul dintre cei mai mari exportatori din lume: 60% din Produsul sau Intern Brut depinde de exporturi. De aceea, ne vindem produsele in alte regiuni ale Canadei, in Statele Unite, in mare masura, dar si in alte tari ale lumii. Relatia comerciala dintre Romania si Canada este concentrata pe Quebec, 40 de procente din exporturile in cele doua sensuri si din importurile Romaniei din Canada sunt concentrate in Quebec. Iata unul dintre motivele pentru care relatia dintre Quebec si Romania este foarte stransa. Aceasta relatie se concentreaza, in special, pe construirea centralelor nucleare, proces in care sunt implicate companiile din Quebec. Noi privim ceea ce se intampla in Romania cu multa admiratie. Eu consider ca potentialul Romaniei este formidabil. Specialistii din Quebec care lucreaza in Romania, fie in domeniul nuclear, fie in cel al structurilor de otel sunt foarte incantati de stilul de munca al romanilor.
Care sunt, in prezent, relatiile culturale intre tara noastra si Quebec?
Suntem latini, avem, deci, radacini comune, ceea ce ne permite si bune relatii culturale si institutionale, spre exemplu la nivel de colegii si universitati, relatii care trebuie cultivate si in viitor.
"E frapant sa vezi atata tinerete"
Considerati ca, in urma vizitei dumneavoastra, relatiile intre Romania si Quebec vor evolua, intr-o maniera pozitiva?
Da, consider ca o asemenea vizita marcheaza intotdeauna relatiile intre doua popoare, ca are efect: in plan institutional, in plan universitar, spre exemplu, in domeniul schimbului de studenti sau de profesori. Toate acestea se vor intensifica in anii urmatori. De mentionat si faptul ca aceasta vizita are loc intr-un moment foarte important pentru Romania. Anuntarea aderarii tarii dumneavoastra la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007 este, intr-adevar, un moment istoric pentru Romania. Iar acest moment coincide si cu deschiderea Sommet-ului Francofoniei.
Ceea ce apreciez foarte mult la romani este ca aveti o societate tanara. Este frapant sa vezi atata tinerete si foarte promitator pentru viitor. In Quebec, societatea imbatraneste, predomina varsta medie. Este, de altfel, una din provocarile cu care ne confruntam - revigorarea societatii.
De obicei, din ce surse aveti informatii referitoare la Romania?
Din surse publice. Spre exemplu, din rapoartele Uniunii Europene, facute publice, rapoarte care urmaresc schimbarile din Romania. De asemenea, de la oameni ca dumneavoastra, care stau de vorba cu noi pentru a realiza materiale jurnalistice, ca si de la cetateni din Quebec care lucreaza - unii de multi ani - in Romania, fie in domeniul nuclear, fie in domeniul structurilor de otel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.