Presedintele Traian Basescu a dorit, ieri, sa inlature orice confuzie cu privire la reprezentarea Libanului la Sommet-ul Francofoniei, care debuteaza astazi, la Palatul Parlamentului, apreciind ca a procedat corect, expediind invitatia la manifestare
Presedintele Traian Basescu a dorit, ieri, sa inlature orice confuzie cu privire la reprezentarea Libanului la Sommet-ul Francofoniei, care debuteaza astazi, la Palatul Parlamentului, apreciind ca a procedat corect, expediind invitatia la manifestare pe adresa premierului Fouad Siniora si nu pe cea omologului sau de la Beirut, Emile Lahoud. "Pentru a nu exista nici o confuzie, va pot informa ca am transmis invitatia primului ministru al Guvernului libanez si consider ca am procedat corect", a precizat liderul de la Cotroceni in cadrul declaratiilor de presa sustinute impreuna cu premierul canadian, Stephan Harper.
Seful Executivului de la Beirut a fost invitat, la inceputului lunii iunie, la cea de-a XI-a conferinta a sefilor de stat si de guvern care au in comun limba franceza, aparent in urma unor recomandari diplomatice franceze, potrivit carora prezenta sefului statului libanez nu ar fi fost indicata intrucat Lahoud face obiectul unui embargo de participare la evenimente internationale.
Presedintia franceza a respins, marti, acuzatiile conform carora ar fi exercitat presiuni asupra Bucurestiului astfel incat presedintele Lahoud sa nu fie invitat la Sommet-ul Francofoniei.
Voronin preia modelul libanez
Premierul Siniora a preferat, insa, sa nu dea curs invitatiei autoritatilor romane si l-a trimis pe ministrul Culturii, Tarek Mitri (foto), la manifestarea de la Bucuresti, motivand ca Libanul "nu ar trebui sa lipseasca de la nici un eveniment international". Sommet-ul "este o ocazie sa ne adresam prietenilor Libanului si sa aparam drepturile si optiunile nationale", a precizat premierul libanez, apreciind ca participarea la Sommet "este o dovada a rolului Libanului in fortificarea relatiilor dintre statele francofone si in promovarea principiilor comune culturale si politice ale acestora". Anterior, presedintia libaneza anuntase, intr-un comunicat, ca "prezenta oricarui oficial libanez, de orice nivel, va fi considerata o prezenta in nume propriu si nu va reprezenta statul libanez" la Sommet. "Libanul nu va participa la sommet-ul Francofoniei, deoarece nici o invitatie nu i-a fost adresata presedintelui Republicii, conform regulilor in vigoare", preciza documentul. In mod similar, presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declinat invitatia de a participa la reuniune, Republica Moldova fiind reprezentata la eveniment de presedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.