Curtea de Apel Bucuresti a respins, ieri, cererea lui Teodor Atanasiu de suspendare a decretului prezidential prin care a fost suspendat din functia de ministru al Apararii. Decizia judecatorilor a fost atacata cu recurs, la Inalta Curte de Casatie s
Curtea de Apel Bucuresti a respins, ieri, cererea lui Teodor Atanasiu de suspendare a decretului prezidential prin care a fost suspendat din functia de ministru al Apararii. Decizia judecatorilor a fost atacata cu recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Atanasiu s-a adresat instantei la mijlocul acestei luni, solicitand suspendarea decretului presedintelui Traian Basescu prin care a fost suspendat din functia de ministru al Apararii. Teodor Atanasiu invoca dreptul la libera exprimare si lezarea interesului national. Astfel, ministrul suspendat sustinea ca a fost "ingradit deliberat in exercitarea mandatului, cu consecinta perturbarii activitatii ministerului, si, implicit a Guvernului". "Consecintele mentionate sunt amplificate de factori conjuncturali constand in interimate la varful altor importante structuri de putere si de cei prefigurati constand in anularea unui suport esential al democratiei - controlul civil asupra structurilor militare", sublinia Atanasiu in plangerea depusa la Curtea de Apel. La randul lor, avocatii ministrului afirmau ca prin incuviintarea inceperii urmaririi penale lui Teodor Atanasiu i-au fost lezate "drepturile sale ca om politic, referitoare la libera exprimare a opiniilor".
Opinii politice
De asemenea, in plangerea depusa la Sectia Contencios-Administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, Atanasiu sustinea ca raportul intocmit de Comisia speciala de la Cotroceni a vizat opinii politice, care exced competenta acesteia. "Comisia speciala nu a urmat procedura legal prevazuta, nu a verificat efectiv sesizarile, existenta sau inexistenta indiciilor savarsirii unei infractiuni in exercitiul mandatului, exceptiile si apararile invocate", se arata in referatul depus in instanta.
In ceea ce priveste urmarirea penala declansata impotriva lui Atanasiu in dosarul deschis in urma plangeriilor purtatorului de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, si a deputatului PSD Eugen Bejinariu, ministrul liberal sustine ca procurorii nu s-au achitat de sarcina legala de a cauta probe pentru si impotriva sa, din care sa rezulte macar indiciile existentei faptei de abuz in serviciu. "In acest moment, Comisia speciala nu a stabilit cert nici macar cu privire la existenta faptei, cu atat mai putin sub aspectul ipotezei constitutionale ca as fi savarsit in exercitiul functiei o fapta intrand sub incidenta legii penale", considera Atanasiu.
"Recurs gratios la Presedintie"
Cat despre o posibila cerere in instanta de anulare a deciziei presedintelui prin care Atanasiu a fost suspendat din functie, acest lucru nu va putea fi facut decat pana la finalizarea procedurilor prealabile pe cale administrativa. "Noi am depus un recurs gratios la Presedintie inca din 15 septembrie si asteptam un raspuns din partea administratiei prezidentiale. Nu vom putea demara actiunea de anulare in Justitie a deciziei presedintelui decat in situatia in care Presedintia nu va raspune contestatiei noastre in cele 30 de zile prevazute de lege sau daca vom primi un raspuns negativ la contestatia noastra", a precizat avocatul lui Atanasiu, maestrul Cristian Iordanescu.
Doua plangeri
La jumatatea lunii iulie, Teodor Atanasiu sustinea ca stie de la Directia de Informatii Militare ca purtatorul de cuvant al Presedentiei da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze. In urma acestei declaratii, Adriana Saftoiu a facut o plangere penala impotriva liberalului pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. De asemenea, impotriva lui Atanasiu a mai depus o plangere la Parchetul General si deputatul PSD Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in legatura cu lobby-ul pe care serviciul secret al Armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari. Comisia speciala de la Cotroceni a analizat cazul si a stabilit ca nu exista temeiuri pentru clasarea celor doua plangeri penale, fiind necesare aprofundarea si corelarea sustinerilor din dosare cu alte probe si cu declaratiile altor persoane in vederea stabilirii nevinovatiei sau a vinovatiei ministrului. De asemenea, Comisia a stabilit ca "exista indicii pe baza carora este necesar ca organele in drept sa efectueze cercetarea penala, potrivit dispozitiilor legale, pentru a stabili daca si in ce conditii, domnul Teodor Atanasiu se face vinovat de savarsirea vreunei infractiuni, precum si incadrarea juridica aplicabila".
In aceste conditii, la 12 septembrie, presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functie pe ministrul Apararii in temeiul prevederilor articolului 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constitutie si al Legii privind responsabilitatea ministeriala, "pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei, avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.