A venit Ramadanul, luna postului musulman, luna purificarii, unul dintre cei cinci stalpi ai Islamului. Cel putin un miliard de suflete ale Planetei intra in acest week-end in Ramadan pe fondul tensiunilor cu Occidentul. Niciodata ura parca nu a

A venit Ramadanul, luna postului musulman, luna purificarii, unul dintre cei cinci stalpi ai Islamului. Cel putin un miliard de suflete ale Planetei
intra in acest week-end in Ramadan pe fondul tensiunilor
cu Occidentul. Niciodata ura parca nu a fost mai mare. Cu atat mai mult, cu cat il implica tocmai pe Suveranul Pontif.

Aceasta luna sacra de post este una de pietate si de purificare pentru musulmani, dar, potrivit traditiei, este si o luna de lupte, de confruntari, o luna in care Jihadul (Razboiul sfant) se asigura ca este incununat de succes.
In Islamul contemporan, noteaza AFP, acest aspect traditional a disparut, in beneficiul ambiantei festive din cadrul lungilor seri petrecute in cadrul familiei, alaturi de cei dragi. Dar anumite grupari islamiste radicale, in special cele foarte active in Irak la ora actuala, au invocat si probabil vor continua sa invoce Ramadanul pentru a-si spori atacurile cu aceasta ocazie.

OBIECTIV. In acest an, tinta furiei extremistilor se focalizeaza pe o figura emblematica a crestinilor: Papa Benedict al XVI-lea. O afirmatie care nici macar nu-i apartinea, dar a fost asimilata cu imaginea sa, ca reprezentant al crestinilor, a facut ca Papa sa starneasca un val de proteste care au stabilit o legatura implicita intre Islam si violenta.
Deja grupari islamiste din Irak si din Fasia Gaza au amenintat cu atacarea unor obiective crestine, ba chiar a Vaticanului. Aripa irakiana a gruparii teroriste Al-Qaida a promis sa continue Jihadul ""pana la infrangerea Occidentului"". Ce-i reproseaza acestia Papei? Simpla citare, intr-un discurs rostit la 12 septembrie, a unui imparat bizantin, care a spus: ""Arata-mi ce a adus nou Mahommed. Nu vei gasi decat lucruri rele si inumane, cum ar fi dreptul de a apara cu sabia credinta pe care o propovaduia"".

DIN NOU. Controversa pe marginea subiectului declaratiilor lui Benedict al XVI-lea intervine la numai cateva luni de la manifestatiile violente si, in anumite cazuri chiar soldate cu morti, care au urmat publicarii in Europa, mai precis in Danemarca, a caricaturilor Profetului Mahommed, apreciate drept blasfemiatoare de catre musulmani.

INTAMPINARE. Intrarea in Ramadan este marcata, in teritoriile palestiniene, cu focuri de artificii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.