Au fost adunati cei care isi desfasoara activitatea in Trenul-Rege. Deoarece s-a comis o ""crima"". In stilul scriitoarei Agatha Christie, nascuta acum 116 ani, in septembrie. ""Investigatia"" s-a produs la Bucuresti, in vagonul Côte Da

Au fost adunati cei care isi desfasoara activitatea in Trenul-Rege. Deoarece s-a comis o ""crima"". In stilul scriitoarei Agatha Christie, nascuta acum 116 ani, in septembrie. ""Investigatia"" s-a produs la Bucuresti, in vagonul C̫te Da۪Azur. Spioni, amor? Misterul unei carti pe sine.

Misterul unei carti pe sine

Tocmai s-au implinit, la 15 septembrie, 116 ani de la nasterea celebrei Agatha Christie. In 1934, prolifica scriitoare de romane politiste arunca pe piata ""Crima din Orient Express"". Un tren de lux care datoreaza fascinatia si misterul in mare parte Agathei.

Ne-am permis ""crima"" de a scotoci prin povestile, amintirile, barfele Orient Express-ului. Si cine le poate sti mai bine decat cei care isi desfasoara activitatea in acest tren. Uneori, in cartile Agathei, ei detin cheia misterului, a crimei. Va invitam in C̫te Da۪Azur (unul dintre cele 15 vagoane decorate in stilul anilor 1920), luxosul vagon in care candva actorul Peter Ustinov l-a intruchipat pe Hercule Poirot, detectivul belgian al Agathei Christie, in filmul ""Crima in Orient Express"", sa dezlegam limbile celor a caror viata se deruleaza la viteza unui tren, dar nu oricare.

ORIENT SI NOSTALGIE. Intai sa facem putina cunostinta cu acest Rege al trenurilor. Ideea ""Express da€™Orient"", e pusa in practica in 1883. De un magnat al cailor ferate, George Nagelmackers, proprietarul Companie Internationale des Vagon Lits. Cu voiaje de doua ori pe saptamana, trenul de lux unea Parisul de Constantinopole prin Nancy - Strasbourg - München - Viena - Budapesta - Szeged - Jimbolia - Timisoara - Caransebes - Varciorova - Craiova - Piatra Olt - Pitesti - Bucuresti - Giurgiu pe o distanta de 2.627 km. De aici, calatorii primilor ani ai Express da€™Orient-ului trebuia sa traverseze Dunarea si sa-si continue voiajul spre Varna cu o garnitura locala. De la Varna, cu un pachebot austriac ajungeau in sfarsit la Constantinopole.
Pentru a-l identifica si mai bine cu caracterul international al calatoriei, Nagelmackers va schimba, dupa primul razboi mondial, denumirea Express da€™Orient in Orient Express. Intr-o Europa saracita de razboaie, trenul isi reduce drastic cursele, devenind cu timpul o banala cursa internationala de la Paris la Budapesta.

Orient Express-ul, ireala aparitie ajunsa n Gara de Nord la linia 14, si asteapta oaspetii de vaza sa-si spuna mai departe povestea dinspre Orient spre Venetia


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.