""Cartierul Tineretului"", din Sibiu prezinta contrastul specific romanilor. Printre vile de miliarde de lei, vacile pasc linistite. La doi ani de la demararea proiectului, promisiunile lansate in campania electorala din iunie 2004 se dovedesc a fia&
""Cartierul Tineretului"", din Sibiu prezinta contrastul specific romanilor. Printre vile de miliarde de lei, vacile pasc linistite. La doi ani de la demararea proiectului, promisiunile lansate in campania electorala din iunie 2004 se dovedesc a fia€¦ vorbe pe pasune.

In cartierul Tineretului, proiectat la marginea de nord-vest a municipiului Sibiu, au fost construite in ultimii doi ani cateva zeci de vile, din cele 400 prevazute initial. In vara lui 2004, fiecare beneficiar de teren alocat de Primarie si-a asumat constructia unei case in termen de doi ani. La randul ei, Primaria Sibiu se obliga sa realizeze lucrarile de infrastructura: apa, canalizare, electricitate. Toamna anului 2006 gaseste cartierul Tineretului intr-o situatie greu de inchipuit intr-o tara care adera la UE. Vacile de Sibiu trebuie sa fie cele mai fericite dintre patrupedele europene. Deranjate doar de muste, vacile pasc in Lisabona, Viena, Londra, Klagenfurt, Deventer, Oslo, asa cum sunt numite strazile noului cartier. Strazi care sunt numai in mintea proprietarilor de case si in proiectele Primariei, nu si in realitate.
SPECTACOL. Sibienii care au avut ""norocul"" sa primeasca loturi in viitorul cartier al Sibiului au semnat la mijlocul anului 2004, in preajma alegerilor locale, contractele de preluare a terenurilor. Distributia parcelelor s-a facut prin tragere la sorti, dupa ce, in prealabil, o comisie a Primariei Sibiu, condusa de Klaus Iohannis, a marcat puncte electorale chiar in perioada alegerilor. Tragerea la sorti a avut loc chiar pe scena Teatrului National ""Radu Stanca"", din Sibiu, in chiotele de bucurie si aplauzele sibienilor. La peste doi ani de la evenimentul-spectacol, distributia se dovedeste a fi proasta. Echipa primarului Iohannis sustinea atunci ca administratia va asigura utilitatile, ca pana in vara lui 2005 vor fi realizate canalizarea, alimentarea cu apa potabila, electrificarea si drumurile de acces. Numai ca, in toamna anului 2006, nimic din cele promise nu a fost onorat.
MILIARDE IN PASUNEA VACILOR. Silviu Gradinar are 24 de ani, este casatorit si are o fetita de cativa ani. Mai bine de un an a muncit impreuna cu familia si prietenii sa isi ridice casa din cartierul Tineretului. Desi este aproape gata, casa nu poate fi folosita in conditii normale pentru ca nu are curent, apa, canalizare. ""Parca sunt in pustietate. Uite, vin vacile de la pasune"", spune cu un zambet amar. Imi arata in de-partare o casa cu etaj, vopsita in portocaliu. Este prima casa terminata. In fata imobilului, privind soarele care apunea peste camp, proprietara Cornelia Goia priveste fara nici o tinta. ""Ma bucur de priveliste, de soarele asta. Aici ar fi trebuit sa fie cateva zeci de case. Cine sa le mai ridice si de ce? Uitati, noi stam cu fantana si cu veceul in curte. Generatorul de curent pe benzina il pornim numai seara, ca face zgomota€¦"". Copiii Corneliei si nepotii nu locuiesc inca aici. ""Cum sa stea aici cu copil mic? Am venit eu cu sotul, ca daca e gata, ne este frica sa nu vina hotii. Stiti cum este la Sibiu? Se baga bani numai in centru. Trebuia sa ne spuna ca nu pot sa isi tina cuvantul si nu sa ne faca sa bagam bani in case si sa stam cu ele ca in pustiu""a€¦
PROMISIUNI. Numai pentru proiectarea retelei de apa si canalizare, Primaria Sibiu a achitat peste 16 miliarde de lei catre SC Fast Pro SRL. Proiectul a fost predat Primariei sia€¦ atat. Au aparut insa probleme legate de terenul care nu tine constructiile. Cu ani in urma, aici a fost o mlastina. Oamenii au aflat numai cand au sapat fundatiile caselor ca panza freatica este la mica adancime. Sesizata, administratia sibiana da din umeri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.