Protestele la Budapesta
par ca se sting. Aseara, aproape 3.000 de oameni s-au strans in fata Parlamentului de la Budapesta.

Ieri seara, protestatarii au manifestat in liniste, scandand cateva slogane impotriva premierului care i-a mintit in campanie pentru a obtine capital electoral.
CU CUTITUL IN RANA. Seful Cabinetului, Ferenc Gyurcsany, pare ca nu aude zgomotul strazii. De fapt, el i-a numit initial pe manifestanti drept vandali si a cerut politiei sa ia toate masurile pentru a contracara actiunile zgomotosilor. Politia s-a dovedit eficienta de vreme ce in ultimele zile nu au mai fost inregistrate pagube materiale la Budapesta, iar protestatarii nu au mai ajuns, in numar mare, in spitale.
Premierul a aparut ieri in presa straina cu informatii care mai de care mai hilare. El se declara convins in continuare ca la Budapesta nu exista nici o criza politica si insista ca va continua sa aplice planul de reforme, scrie editia germana a ziarului Financial Times. Referindu-se la conversatia in care a recunoscut ca a mintit in timpul campaniei electorale, Gyurcsany a explicat, pentru CNN, ca este vorba de un ""monolog dramatic"". Intr-un interviu acordat ziarului Washington Post, premierul socialist a mai folosit o metafora la fel de inspirata, comparand relatia sa cu Ungaria cu o legatura conjugala. El a cerut o schimbare de mentalitate in Ungaria ""pentru ca tinerii sa inteleaga ca Mos Craciun nu exista"".
DEMOCRATIE. Despre ce s-a intamplat saptamana aceasta la Budapesta ne-a vorbit Ivan Nagy, seful departamentului de opinie si editoriale de la ziarul Magyar Hirlap.
L-am intrebat pe interlocutorul meu ce parere are despre mesajele unor demonstranti. Unul dintre protestatari a afisat in fata Parlamentului o pancarta pe care scria: ""Premierule, soarta ta va fi aceeasi cu a lui Ceausescu"". ""Paralela este ireala"", considera Nagy. ""Asta nu se poate intampla. Ungaria este o democratie"". El s-a aratat interesat de ce se va intampla dupa noaptea de 29 septembrie, cand autorizatia pentru organizarea protestului va expira si, odata cu ea, se va incheia si campania electorala, pentru ca la 1 octombrie sa se deruleze alegerile. ""Intrebarea este daca protestatarii se vor duce acasa sau nu. Si daca nu se vor duce, ce se va intampla?""

""IUBITA MEA""