Petrom reduce preturile
Petrom va reduce, astazi, preturile carburantilor comercializati prin reteaua proprie de distributie, cu cinci bani pe litru, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale ale produselor petroliere, a anuntat compania. Astfel, un litru de benzina ECO Premium va costa 3,42 lei, fata de 3,47 lei in prezent, in timp ce benzina Premium 95 fara plumb va fi comercializata cu 3,40 lei/litru, iar tipul Top Premium 99+ va costa 3,72 lei. In ceea ce priveste motorina, preturile vor cobori la 3,36 lei (Top Euro Diesel 4) si 3,31 lei (Euro Diesel 4). Petrom a modificat ultima data preturile la 6 septembrie, cand compania a redus tarifele cu noua bani pe litru la beniza si cu sase bani pe litru la motorina. Politica de preturi a Petrom, adoptata la inceputul anului 2005, este raportata la evolutiile internationale ale preturilor produselor petroliere, precum si la contextul pietei interne. (G.M.)
Vladescu la Singapore
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, participa la reuniunea anuala a FMI si a Bancii Mondiale, care se desfasoara in perioada 19-20 septembrie la Singapore. Potrivit unui comunicat al Finantelor, principalele subiecte ale discutiilor se refera la rolul celor doua institutii in sustinerea unei cresteri economice globale constante, in contextul mentinerii echilibrelor macroeconomice. Pe agenda discutiilor s-au mai aflat probleme legate de restructurarea celor doua institutii si cele referitoare la intarirea rolului tarilor care reprezinta pietele emergente in luarea deciziilor, prin cresterea puterii de vot a anumitor state precum Mexic, Turcia si Coreea de Sud. Relatia Romaniei cu FMI continua prin colaborari curente cu expertii institutiei, dupa ce acordul stand-by a incetat, in mod formal, la data de 7 iulie. (A.G.C.)
AMD in Romania
Advanced Micro Devices (AMD), al doilea mare producator mondial de procesoare pentru computere, a deschis la Bucuresti un birou, care va coordona activitatile companiei americane in Romania, Bulgaria si Ungaria, au anuntat, ieri, reprezentantii companiei americane. Operatiunile AMD pentru Romania, Bulgaria si Ungaria vor fi conduse de Ramona Prodea. "Piata est-europeana se dezvolta cu pasi repezi in momentul de fata, iar asteptarile sunt ca aceasta crestere sa continue. In consecinta, am considerat ca este important sa stabilim o prezenta permanenta in Romania si sa avem in echipa pe cineva care ar putea colabora direct cu clientii nostri pentru a veni in intampinarea nevoilor lor, precum si pentru a intari parteneriatele curente", a declarat vicepresedintele de Marketing si Vanzari pentru Rusia, CIS, REE si Turcia, Pierre Brunswick. Compania Advanced Micro Devices (AMD) a fost infiintata in anul 1969 si are sediul in Sunnyvale, California (SUA). Prima pozitie in ierarhia celor mai mari producatori mondiali de procesoare pentru computere este ocupata tot de o companie americana - Intel. (E.I.)
RomTelecom TV
RomTelecom va intra pe segmentul serviciilor de televiziune prin satelit, la inceputul anului 2007, a declarat, ieri, pentru Mediafax, directorul executiv de operatiuni al companiei, Georgios Argentopoulos. Potrivit rezultatelor financiare anuntate de grupul elen OTE, actionarul majoritar al companiei, RomTelecom a incheiat primul semestru cu venituri de 440 de milioane de euro, in scadere cu 5,9% fata de intervalul ianuarie-iunie 2005, in timp ce profitul net s-a diminuat cu 75,6%, la 14,6 milioane de euro, in urma pierderilor din al doilea trimestru. OTE a explicat reducerea veniturilor RomTelecom prin diminuarea cu 9,9% a numarului de linii telefonice, la 3,77 milioane, si reducerea traficului pe segmentul abonatilor persoane fizice si juridice (retail), odata cu intensificarea concurentei din partea operatorilor de cablu TV. Pe piata locala a televiziunii prin satelit (DTH - Direct To Home) activeaza companiile RCS&RDS, cu serviciul DigiTV (lansat in decembrie 2004), Digital Cable System (serviciul Max TV, disponibil din iunie 2005), DTH Television Group (serviciul Boom TV, lansat aprilie 2006) si Focus Sat Romania, care a intrat pe acest segment de piata in noiembrie 2004. (G.M.)