Am crezut pana de curand ca Gigi Becali trebuie pur si simplu ignorat. Asa cum ignori un nebun care vocifereaza in tramvai. Nu-l contrazici, nu incerci sa-l lamuresti, il lasi in pace si nu-i dai atentie. Fiindca atentia celor din jur exacerbeaza cri
Am crezut pana de curand ca Gigi Becali trebuie pur si simplu ignorat. Asa cum ignori un nebun care vocifereaza in tramvai. Nu-l contrazici, nu incerci sa-l lamuresti, il lasi in pace si nu-i dai atentie. Fiindca atentia celor din jur exacerbeaza criza. Lui Gigi Becali i s-a dat atentie. Inexplicabil de multa.
Presa l-a transformat in personaj. Televiziunile in vedeta. PSD-ul l-a utilizat ca diversiune politica, sperand sa divizeze electoratul de dreapta. Experimentul a scapat, insa, de sub control. Cel mai recent sondaj INSOMAR ni-l prezinta pe Gigi Becali pe un halucinant loc trei in "increderea populatiei", intrecut doar de Basescu si Stolojan. Cu 38% dintre optiuni, patronul Stelei a reusit sa devanseze politicieni ca Mona Musca si Mircea Geoana (33%), Emil Boc (30%), Calin Popescu Tariceanu (25%), Ion Iliescu (23%) si Corneliu Vadim Tudor (22%).
Desigur, "increderea" nu echivaleaza cu intentia de vot a electoratului. In fond, potrivit aceluiasi sondaj INSOMAR, Dan Voiculescu se bucura si el de credit pe langa 12 la suta dintre repondenti... Fenomenul Becali nu mai poate fi, insa, ignorat. Acum este prea tarziu pentru asta. A sosit momentul sa vorbim cat se poate de serios despre noul bufon al politicii romanesti si despre papusarii care l-au adus in prim-planul atentiei publice.
Culisele ascensiunii lui Gigi Becali ofera multe surprize. Miliardar l-a facut liberalul Victor Babiuc. In politica l-a lansat pesedistul Viorel Hrebenciuc. Legitimarea i-a acordat-o, insa, presedintele Basescu. Sa recapitulam.
Babiuc era ministru al Apararii cand, in 1999, a aprobat un straniu schimb de terenuri. Becali a primit de la MApN peste 20 de hectare in zona Baneasa-Pipera, lansandu-se in marile afaceri imobiliare. A oferit, in contrapartida, un teren cu o suprafata similara, in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov. Care, la data respectiva, nici macar nu era al lui, Becali cumparandu-l abia cateva luni mai tarziu. Dar n-a fost cu suparare, pentru ca, de fapt, si MApN-ul a cedat ceva ce nu ii apartinea: pamanturile din Baneasa se aflau in administratia ministerului, dar erau proprietate a statului roman. Cat despre diferentele valorice dintre terenuri (evaluate la multe milioane de dolari), cine sa le bage de seama? Dom' Gigi devenise deja mare filantrop. Exact in perioada negocierilor, trimitea bani cu sacosa partenerilor de tratative. Nu, nu era spaga! Cum v-ati putut gandi la asa ceva? Erau "donatii" si "sponsorizari"... Sa faca MApN-ul o statuie "eroilor aviatori". Ce daca mai exista una?
Statuia nu s-a mai facut si banii au disparut. Dosarul se afla si acum pe masa DNA, dupa ce, in luna martie, Parchetul General incercase sa-l ingroape, recomandand neinceperea urmaririi penale.
In politica, Becali a fost o "inventie" a PSD - conform strategiei de a crea o puzderie de partide minuscule, pentru a disipa voturile opozitiei. Asa a aparut Partidul Noua Generatie (PNG), cu o doctrina de dreapta plina de accente nationaliste. La alegerile din 2004, PNG nu a reusit sa treaca de pragul electoral, dar a "suflat", totusi, 1,55 la suta din voturile care altfel s-ar fi dus probabil catre Alianta DA.
Firesc ar fi fost ca, dupa fortarea PSD-ului in opozitie, partiduletul de vestiar al lui Becali - ramas fara sustinatorii din umbra - sa dispara de pe scena politica. S-a intamplat exact pe dos. Ca opozant de dreapta al unei guvernari de dreapta, Gigi Becali cunoaste in ultimele luni o ascensiune fulminanta. Diversiunea PNG continua, de data aceasta sub inaltul protectorat al Cotrocenilor. Dupa celebrul sprit de la "Golden Blitz", scriam ca presedintele Basescu are nevoie, probabil, de un dulau pe care sa-l poata asmuti impotriva lui Tariceanu. Acum cred ca miza este mult mai mare. Cred ca Basescu se pregateste pentru anticipate si viseaza la o guvernare PD-PNG. Numai asa imi explic faptul ca Gigi Becali continua sa fie promovat frenetic, in ciuda dosarului penal, in ciuda imenselor datorii la bugetul statului si in ciuda celui mai elementar bun simt. Reteta e simpla: balci si pomeni. Toate mediatizate excesiv. A propos, ma intreb cand se va lansa in politica si Monica Columbeanu, fosta Gabor? Nu cred ca ar fi mai rea decat "razboinicul luminii".
Principalul vinovat nu este, insa, Gigi Becali. Vinovati sunt cei care se folosesc de el. Vinovati sunt mercenarii care accepta sa se prostitueze, incercand sa-l legitimeze contra cost. Cei putini care ii compun ode si ii sculpteaza statui. Dar si cei multi care - fascinati de patologic - i-au devenit public fidel, savurandu-i delirul deopotriva agresiv si hilar. Deja gluma s-a ingrosat. A venit momentul sa spunem ca ne-am saturat de bancul asta prost.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.