Seful Garzii de Mediu, democratul Silvian Ionescu si sotia acestuia, Valeria Elisabeta Ionescu, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, vicepresedintele PSD, Rovana Plumb si senatorul democrat Dan Carlan sunt cateva dintre numele politice sonore care ies la iveala din increngatura stufoasa, de peste 700 de firme, care au luat credite de la Bancorex si nu le-au mai returnat niciodata. Informatiile in posesia carora am intrat sunt cuprinse in fisierele unui laptop, care a apartinut AVAS, si pe care ziarul ZIUA a reusit sa le fotografieze. Gaura totala pe care AVAS o are de recuperat de la aceste firme este de 1,2 miliarde de dolari.
Silvian Ionescu si sotia, datori vanduti
Unul dintre campionii la capitolul "datorii la Bancorex", despre care s-a mai scris recent in presa, este chiar seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu. Democratul a fost unul dintre asociati si chiar administrator al firmei Promodex S.A. Bucuresti (cod fiscal 4529358). Aceasta firma apare pe lista marilor datornici la banca de comert exterior cu 5.716.579 dolari. In anii '90 , Promodex a primit un credit de 6.119.183 dolari, din care a platit doar 402.604 dolari. (foto 1)
Sotia lui Silvian Ionescu, Valeria Elisabeta, figureaza ca asociat al firmei Monica Impex SRL (cod fiscal 406360), care a incasat 1.218.688 dolari de la Bancorex, din care a returnat doar 9905 dolari. Suma pe care trebuia sa o returneze Monica Import Export SRL este de 1.208.783 dolari. (foto 2)
Firma lui Carlan a returnat sase dolari
Senatorul democrat Dan Carlan apare ca asociat, impreuna cu sotia sa, Mihaela, la firma Tricotaje SRL Iasi (fosta LYNX SRL), pe care a si administrat-o. Firma, aflata in prezent in faliment, a incasat de la banca de comert exterior 2.116.767 dolari si a returnat doar ... 6 dolari. Suma pe care o are de achitat societatea a ramas 2.116.761 dolari. Senatorul democrat ne-a declarat ca, de fapt, nu a fost vorba de un credit, ci doar de "o operatiune financiara", "o tranzactie la care au participat patru societati, printre care si Tricotaje SRL Iasi". "Exista patru hotarari judecatoresti definitive ce stabilesc ca firma nu are creante. AVAS a fost parte in litigiile respective si a pierdut. Probabil ca firma apare pe lista datornicilor pentru ca AVAS a preluat dosarele de la Bancorex cu camionul, mecanic, fara sa le analizeze. Probabil ca dupa ce au radiat litigiile, nu au sters si creanta. Este problema lor! Oricum, eu nu mai am acum legatura cu firma respectiva!", ne-a declarat senatorul democrat, considerandu-se absolvit de orice vina. (foto 3)
Rovana Plumb spune ca datoriile au fost achitate
Sefa femeilor pesediste, Rovana Plumb, a fost directorul general al Asociatiei Miraj PAS (cod fiscal 9311388), care a luat de la Bancorex 719.498 dolari, din care a dat inapoi 119.441 dolari. Miraj PAS trebuie sa returneze statului roman 600.057 dolari. Contactata de noi, Rovana Plumb a declarat ca firma al carei administrator a fost, si-a achitat datoriile inca din 1998. "E greseala celor care au facut lista respectiva. Totul a fost achitat in 1998. Sunt toate actele facute", a comentat vicepresedintele PSD. (foto 4)
Oprisan nu recunoaste datoria
Baronul de Vrancea, Marian Oprisan, a fost directorul general al firmei Seven Stars S.A. Focsani (cod fiscal 1444729). Aceasta societate a luat credite in valoare de 449.454 dolari, din care nu s-a sinchisit sa achite niciun sfant. Marian Oprisan sustine insa ca nu are cunostinta de nici un credit neachitat, desi era directorul general al firmei in anul 1993, cand aceasta si-a incheiat activitatea. "Este o prostie! Eu nu-mi aduc aminte de nici un credit, nu am cunostinta ca firma a contractat un credit la Bancorex. Eu am fost director general pana in 1993, cand firma s-a desfiintat, iar inainte de mine au mai fost doi directori generali: Moise Dumitru si Bazon Constantin. Si, oricum, firma s-a divizat in opt societati comerciale", ne-a declarat presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. (foto 5)