In ce priveste Transnistria, "exista o declaratie a UE, care reflecta exact pozitia statelor membre si in special a Frantei. Ceea ce este clar e ca va face obiectul discutiilor care se vor purta intre noi, fie la nivelul UE-Rusia, fie la nivel bilateral. Dupa cum stiti, presedintele Putin se va afla in Franta saptamana aceasta si va fi ocazia de a face o trecere in revista a problemelor care privesc cele doua tari. Transnistria va fi foarte probabil unul din subiectele evocate in cursul acestei intalniri. Ceea ce pot sa va spun in acest stadiu este ca vom evoca relatiile bilaterale si relatiile intre Rusia si UE in preambulul deschiderii de noi negocieri de parteneriat", a anuntat ieri Dennis Simmoneau, purtator de cuvant adjunct al Quai dí, Orsay. Directorul Institutului Francez de Relatii Internationale, Thierry de Montbrial, apreciaza in exclusivitate pentru ZIUA ca referendumul din Transnistria poate fi semnalul declansarii unui proces extrem de periculos de schimbare a frontierelor in Europa, si ca Rusia va folosi acest fapt ca pe o carte intr-un joc politic mai amplu.
Cum apreciati organizarea, la finalul saptamanii trecute, a referendumului transnistrean proindependenta?
Cred ca pentru Rusia este o carte care nu va fi folosita neaparat imediat, pentru ca aceste lucruri nu pot fi reglate instantaneu, cu atat mai mult cu cat din punct de vedere strict juridic exista o problema asupra constitutionalitatii referendumului, dar este evident o carte care ii va permite Rusiei sa spuna ca regiuni ca Abhazia, Osetia de Sud ar putea sa acceada si ele la independenta si, de ce nu, sa se alipeasca la Rusia. Asadar, in esenta, problema pe care o avem aici, foarte apropiata de cea a Kosovo si a altor regiuni din interiorul Europei, este ca schimbarea frontierelor este un exercitiu extrem de riscant, dreptul popoarelor de a dispune de ele insele poate fi aplicat in unele cazuri, iar in altele nu, in realitate refacerile teritoriale, statale, nu se pot face decat combinand adeziunea popoarelor si pe cea a vecinilor, sunt probleme de vecinatate. Pentru mine, referendumul din Transnistria este un punct de plecare, o carte in acest joc.
Rusia va utiliza aceasta carte si impotriva NATO?
Da, cred ca face parte din elementele de compozitie teritoriala implicand NATO; cred ca nu e vorba numai despre Transnistria, ci si despre Ucraina. Evolutia Ucrainei de un an incoace este importanta. Premierul Ianukovici a explicat ca nu este interesat de aderarea la NATO, ca ar putea fi interesat de UE intr-un viitor mai indepartat, dar, din fericire, nu ne aflam intr-o situatie presanta.
Am putea asista la un razboi civil?
Nu cred. Am vizitat Moldova de doua ori recent si am aruncat un ochi in Transnistria; cred ca exista teoria Transnistriei care se afirma ca un element distinct de Moldova, cu aceasta afiliere la Ucraina si Rusia, dar exista numeroase schimburi cu Moldova. Nu putem exclude prostiile, ele exista, dar nu, nu cred ca se va intampla. Daca Rusia ramane ambigua in chestiunea referendumului transnistrean, s-ar putea ca jocul presedintelui rus Vladimir Putin sa fie tulburat chiar in cursul acestei saptamani, in conditiile in care Dennis Simmoneau, purtator de cuvant adjunct al Quai dí, Orsay, anunta ca subiectul transnistrean va fi abordat in cursul discutiilor bilaterale pe care le va avea vineri cu presedintele Chirac, atat in contextul relatiilor bilaterale, cat si al relatiilor cu UE. In declaratia purtatorului de cuvant exista o atentionare mai mult sau mai putin voalata privind apropierea negocierilor de parteneriat UE-Rusia, care ar putea fi afectate de o pozitie ambigua a Moscovei.