In perioada 25-29 septembrie circulatia auto si pietonala va fi bulversata de zecile de coloane oficiale care vor strabate in lung si in lat arterele principale ale Bucurestiului. Persoanele care locuiesc in zonele securizate, in perioada Sommet-ului
In perioada 25-29 septembrie circulatia auto si pietonala va fi bulversata de zecile de coloane oficiale care vor strabate in lung si in lat arterele principale ale Bucurestiului. Persoanele care locuiesc in zonele securizate, in perioada Sommet-ului Francofoniei, vor avea acces spre locuinte sau spre locurile de munca doar pe baza documentelor de identitate si a legitimatiilor de serviciu.
Generalul Lucian Pahontu, directorul Serviciului de Protectie si Paza, a prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa, principalele masuri care vor fi luate de institutiile statului pentru asigurarea securitatii participantilor la reuniunile Sommet-ului ce se vor desfasura la Centrul International de Conferinte din Palatul Parlamentului, in prezenta sefilor de stat, sefilor de guvern, a ministrilor Afacerilor Externe, a ministrilor tarilor francofone si a inaltilor reprezentanti ai organizatiilor internationale si europene, precum Secretarul General al ONU, Presedintele Parlamentului European, Presedintele Comisiei Europene etc. Activitatea va reuni 49 de tari cu statut de membru, patru tari cu statut de membru asociat, zece tari cu statut de observatori, doua tari invitate oficial si nu in ultimul rand doua tari candidate la statutul de observator. In total, la acest eveniment sunt asteptati sa participe aproximativ 3000 de invitati, dintre care peste 950 de jurnalisti.
Centru de coordonare
In scopul realizarii coordonarii masurilor pentru asigurarea securitatii participantilor la Sommet, la sediul Serviciului de Protectie si Paza s-a constituit un Centru de Coordonare. In acest punct de comanda se va realiza: monitorizarea apelurilor catre numarul national de urgenta 112 pentru obiectivele si traseele destinate Somme-ului; monitorizarea deplasarii coloanelor oficiale prin sistem GPS; asigurarea supravegherii video a itinerariilor de deplasare si a obiectivelor cuprinse in program; se va mentine legatura cu unitatile mobile medicale aflate pe trasee si la obiective, precum si pentru spitale cu urgente generale si se va tine legatura cu toate grupele operative in scopul rezolvarii situatiilor neprevazute.
Directorul SPP a declarat ca "intreaga activitate de organizare, conducere si desfasurare a securitatii participantilor la Sommet va fi gestionata pe parcursul mai multor etape, pentru fiecare in parte fiind constituita cate o grupa operativa." In total vor exista cinci grupe operative. Una va fi destinata pentru Aeroportul International Henri Coanda (considerat aeroportul principal, iar Baneasa si Mihail Kogalniceanu vor fi aeroporturi de rezerva), alta pentru asigurarea traseeului principal de deplasare si a celor de rezerva, o alta grupa va asigura protectia hotelurilor Marriott, Hilton, Intercontinental, Crowne Plaza, Howard Johnson si Casa Capsa, unde vor fi cazati invitatii, iar o alta grupa va asigura securitatea locului unde vor avea loc lucrarile oficiale ale Sommet-ului (Palatul Parlamentului).
Cetatenii vor putea apela gratuit numarul 08008 FRANCO
Institutiile si persoanele cu sediul sau domiciliul in zona limitrofa a Palatului Parlamentului care trebuie sa traverseze cu mijloace auto zona securizata din jurul acestui obiectiv, pe perioada desfasurarii Sommet-ului Francofoniei, vor trebui sa obtina un document de acces de la Centrul de Inscriere si Acreditare al Conferintei - situat in str Eforie nr 5. Relatii suplimentare se pot obtine la telefon 021-318.85.86, e-mail: cgf_inscriptions@mae.ro sau pe paginile de web www.sommet-francophonie.org sau www.francophonie.org.
Incepand cu ziua de 25 septembrie ora 09,00 va exista si un numar de telefon gratuit unde cetatenii pot solicita detalii despre zonele unde sunt impuse restrictii de circulatie sau pot semnala evenimente care pot pune in pericol desfasurarea lucrarilor Sommet-ului Francofoniei. Numarul de Tel verde este 08008 FRANCO (08008 372626).
In ziua de 23 septembrie va avea loc o simulare a instituirii masurilor de securitate pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale si in zonele securizate din jurul Palatului Parlamentului.
Zona de siguranta
In perioada desfasurarii acestui eveniment international, in jurul Parlamentului se va institui o zona de siguranta unde va fi permis doar accesul pietonal. Zona de siguranta cuprinde Piata George Cosbuc, Piata Unirii, Izvor, 13 Septembrie, Panduri. Totodata, accesul auto va fi interzis, cu exceptia riveranilor care vor trebui insa sa dovedeasca cu acte ca locuiesc in zona. Accesul pietonilor pe langa gardul Palatului Parlamentului va fi interzis.
De la Aeroportul International Henri Coanda pana la Piata Presei Libere va fi creat, in ambele sensuri, un culoar unic destinat coloanelor oficiale. Pe Soseaua Kiseleff, intre Piata Presei Libere si Arcul de Triumf va fi interzisa circulatia autovehiculelor pe zona centrala. Segmentul rutier de la Aeroportul International Henri Coanda pana la Palatul Parlamentului va putea fi traversat doar prin urmatoarele puncte: Aeroportul Baneasa, Soseaua Bucuresti-Bulevardul Aerogarii, Piata Presei Libere, Arcul de Triumf, Soseaua Kiseleff-Bulevardul Arh. Ion Mincu, Calea Victoriei-Bulevardul Dacia, Calea Victoriei- Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei-Pod Natiunile Unite. Pe toate traseele de deplasare vor fi dispusi lunetisti, iar zonele vor fi survolate de elicoptere.
240 de autoturisme
24 de ambulante si un elicopter SMURD vor fi pregatite non-stop sa intervina pentru preluarea unor urgente medicale. Acestea vor fi rezolvate in doua spitale de prima urgenta: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti si Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si in spitalele de rezerva Elias, Bagdasar-Arseni si Sf. Pantelimon.
In legatura cu masinile necesare insotirii delegatiilor, generalul Pahontu a afirmat ca, tinant cont de faptul ca peste 65 la suta dintre autoturismele SPP au peste zece ani vechime, Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) a pus la dispozitie 240 de autoturisme. Acestea au fost livrate de firma Renault. Pentru sefii de delegatii se va folosi modelul Vel Satis, iar pentru ceilalti membri si pentru echipele de escorta modelul Laguna Estate. Potrivit unor informatii neoficiale, autoturismul in care se va deplasa presedintele Frantei de la aeroport spre resedinta care i-a fost pusa la dispozitie de autoritatile romane va trece pe sub Arcul de Triumf.
Directorul SPP a mai adaugat ca bugetul alocat institutiei pentru Sommet-ul Francofoniei este de 17 miliarde de lei vechi. Generalul Pahontu a mai declarat ca in ultimele saptamani SPP a consumat o cantitate importanta de munitie pentru pregatirea intregului personal din SPP care va participa la acest eveniment. SPP va colabora pentru asigurarea securitatii si protectiei participantilor la Sommet cu MAI, MApN, SRI, SIE, STS si cu ofiterii de protectie ai serviciilor similare ce insotesc delegatiile oficiale. Directorul SPP este convins ca, "pe langa ospitalitatea traditionala si exprimarea sentimentelor de apreciere si recunostinta fata de tarile francofone, toti compatriotii nostri - si, cu precadere, locuitorii Capitalei - vor manifesta intelegere pentru aceste masuri firesti de protectie a inaltilor demnitari ce ne sunt oaspeti."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.