"Evenimentul zilei" de vinerea trecuta a prezentat pe un spatiu vast decorarea dlui Gigi Becali, cu o distinctie bisericeasca, de catre Arhiepiscopul Sibiului, IPS Laurentiu Streza. Cotidianul pomenit s-a scaldat in valuri de retorica fara sa intrepr
"Evenimentul zilei" de vinerea trecuta a prezentat pe un spatiu vast decorarea dlui Gigi Becali, cu o distinctie bisericeasca, de catre Arhiepiscopul Sibiului, IPS Laurentiu Streza. Cotidianul pomenit s-a scaldat in valuri de retorica fara sa intreprinda o analiza a faptului respectiv, care se inscrie intr-o categorie. Aceea a aliantelor bisericesco-laice.
Provenind din clerul mirean, IPS Laurentiu are un simt mundan mai ascutit decat ierarhii care si-au petrecut tineretea in manastiri, mancand fasole si varza. Ca arhiepiscop de Caransebes, IPS Laurentiu l-a cooptat in Adunarea eparhiala pe dl Sorin Frunzaverde, pe care, cu prilejul alegerilor din noiembrie trecut, l-a desemnat ca "barbat de incredere" la numararea voturilor. In fosta sala a Marii Adunari Nationale s-a petrecut atunci un fapt care a ramas in memoria multora. Alegerea noului mitropolit al Ardealului, asa cum se stie, a fost un scrutin incins. La primul tur, IPS Andrei a obtinut cu un vot mai mult decat IPS Laurentiu. Patriarhul Teoctist citea buletinele de vot flancat de "barbatii de incredere" ai fiecarui candidat. La un moment dat, Patriarhul a avut o ezitare. In momentul acela s-a auzit glasul IPS Laurentiu de la balcon: "Sorine! Ia vezi ce faci acolo; fii atent!"... Cei peste 150 de membri ai Adunarii Nationale Bisericesti - ierarhi, preoti, mireni - si-au dat coate sau au clatinat din cap cu subinteles. Episcopul Caransebesului il banuia pe Patriarh de incorectitudine.
Sa trecem acum la dl Becali, care valorifica prostiile si ignoranta in materie de cele bisericesti ale unor partide si oameni politici. Dl Becali incepe sa isi contureze un profil de Berlusconi ortodox; sa traduca "Forza Italia!" in "Hai, Steaua!", desi nu are televiziuni. Nationalismul il prinde mai bine pe Becali decat pe Corneliu Vadim Tudor, caruia ii lipsea o componenta: apartenenta la Ortodoxie. Provenind dintr-o familie sectanta, de predicator neoprotestant - asa cum arata fostii sai comilitoni politici Neacsu si Mesca intr-un volum - discursul liderului PRM (si asta spre norocul nostru, al tuturor) a suferit si sufera de ariditate, in pofida lexicului colorat si belicos. O convertire tardiva la Ortodoxie, un doctorat la o facultate de teologie ortodoxa condusa si ea de un ierarh, si el amator de prietenii politice, nu mai au nici un efect. Bautura rasuflata. Asa incat, buna parte din electoratul peremist se va indrepta spre partidul lui Becali: macedonean frust cu marturisite ascendente legionare si oier pravoslavnic, Becali poarta cruce si si-o face, spre deosebire de sectanti, se inchina la icoane si saruta moaste. Ridica locuinte pentru sinistrati, construieste biserici, face danii... Aceasta intr-o vreme in care PNL, in frunte cu ministrul Iorgulescu - acela care mai an povestea public cum i-a platit reparatiile locuintei Gigi Becali - acuza preotimea de infamie si delatiune generalizata. Aceiasi oameni politici iau in brate avocatismele greco-catolice. Asa incat Becali are drum deschis spre o categorie de alegatori, de oameni necajiti care evoca distihul lui Arghezi: "Cu cinzeaca si cu fleica/Uita tot si toate neica".
IPS Laurentiu a riscat decorandu-l pe dl Becali. Si-o fi amintit de traiectoria de cometa clericala a lui Sebastian Rusan, ierarhul cu 17 copii care, datorita prieteniei si cumetriei cu Petru Groza a ajuns mitropolit al Moldovei. Acelasi ierarh n-a ezitat sa se roage la telefon un ceas (sa nu mi se spuna ca nu-i adevarat!) de concurentul politic al lui Becali - pomenit mai sus - pentru ca acesta sa impiedice recunoasterea Mitropoliei Clujului. IPS Laurentiu il mai are aliat si pe dl Sorin Frunzaverde.
Pe de alta parte, am toata compasiunea pentru oamenii care l-au sprijinit cu patima pe IPS Laurentiu in alegeri si dupa aceea. Care vor fi fost reactiile lor la aflarea vestii decorarii marelui oier? Emil Hurezeanu, revista "Formula AS", dna Andreea Pora (inclusiv intr-un dialog radiofonic cu putinatatea mea), profesorii teologi sibieni, profesorii teologi bucuresteni, "Romania libera", revista "Idei in dialog", tombaterele Exilului, vreo doua televiziuni... Membrii societatii civile n-au jucat insa pocher, nu stiu ce este o chinta la doua capete si cu atat mai putin o cacealma. Mitropolitul Bartolomeu al Clujului l-a asemuit public pe dl Becali cu fariseul din Evanghelie - care nu umbla, totusi, dupa publicitate si voturi -, in timp ce Arhiepiscopul Sibiului l-a decorat. Poate maine-poimaine il vom zari pe IPS Laurentiu in tribuna echipei Steaua, langa Berlusconi din Pipera. Amandurora li se potriveste de minune zicala: "A Regina Margherita/Mangi pollo con le dita".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.