Romania inregistreaza intarzieri in aplicarea masurilor de restructurare si privatizare a sectorului de producere a energiei electrice, se arata intr-o scrisoare transmisa, in luna august, ministrului Economiei, Codrut Seres, de catre Matthias Ruete,
Romania inregistreaza intarzieri in aplicarea masurilor de restructurare si privatizare a sectorului de producere a energiei electrice, se arata intr-o scrisoare transmisa, in luna august, ministrului Economiei, Codrut Seres, de catre Matthias Ruete, directorul general al Directiei Generale pentru Energie si Transport a CE, transmite Mediafax. Potrivit documentului, restructurarea sectorului de productie a incetinit in ultimele luni. In loc sa puna in practica masurile din Foaia de parcurs privind politica energetica pentru anii 2003-2015, MEC a comandat alte studii de restructurare, unul dintre acestea vizand crearea unor companii de productie a energiei electrice care ar grupa hidrocentrale, termocentrale si, eventual, grupuri nucleare.
Din punctul de vedere al CE, crearea a una sau trei societati de acest tip nu reprezinta o modalitate de a promova investitiile si competitia in sector.
Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) a elaborat in acest an, la cererea MEC, mai multe variante de restructurare a sistemul energetic, prin unificarea capacitatilor de productie din sectoarele termo, hidro si nuclear, astfel incat sa existe un echilibru al productiei de electricitate, iar pretul sa fie mentinut relativ redus.
Oficialul european afirma ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica trebuie lasate sa functioneze in structura actuala, iar complexele energetice Turceni si Rovinari sa fie scoase imediat la privatizare, criticand amanarea repetata a acestui proces. "CE vrea sa fie informata despre lansarea procesului de reforma, indelung amanat, pentru complexele energetice Turceni si Rovinari, intrucat continuarea amanarii va pune in pericol securitatea alimentarii cu energie electrica si respectarea de catre Guvern a angajamentului privind desulfurizarea si imbunatatirea conditiilor de mediu", se arata in scrisoarea CE.
De asemenea, Guvernul trebuie sa continue reforma in sectorul distributiei de electricitate, prin scoaterea la vanzare a ultimelor trei fililale ale Electrica, si anume Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud.
CE recomanda autoritatilor romane atragerea investitorilor privati in dezvoltarea sectorului de productie din surse hidroelectrice sau nuclearelectrice.
Producatorii trebuie obligati sa vanda curentul pe bursa
In ceea ce priveste bursa de energie administrata de OPCOM, oficialul CE a cerut ministrului Seres sa oblige toti producatorii de stat sa incheie noi contracte de vanzare a energiei electrice doar prin intermediul platformei contractelor bilaterale. Planul de restructurare a sectorului de producere a energiei electrice din Romania a fost agreat de CE, prin Foaia de parcurs adoptata in 2003. De altfel, fara Foaia de parcurs agreata si de UE, Capitolul 14 - "Energie" nu ar fi fost inchis. "Romania este incurajata sa implementeze planurile de restructurare in sectorul productiei de energie electrica asa cum au fost prezentate in Foaia de parcurs (privind domeniul energetic din Romania - n.r), care a fost prezentata Comisiei Europene cu ocazia negocierilor pentru aderare. (...) Consideram Foaia de parcurs un pachet exemplar de reforme si sugeram ca prevederile acesteia sa fie puse in practica fara intarzieri suplimentare", se mai spune in scrisoarea oficialului CE.
In opinia CE, sectorul productiei de energie termica necesita "urgent" o atentie deosebita, vizand, pe de o parte, inchiderea unitatilor cu costuri mari de productie si stergerea datoriilor acumulate de acestea, iar pe de alta parte, reabilitarea si modernizarea unitatilor viabile, pentru a corespunde normelor de mediu. Totodata, Comisia atrage atentia asupra importantei co-generarii (productiei simultane de energie electrica si termica - n.r.), solicitand MEC sa transmita planurile sale de dezvoltare si implementare a masurilor de promovare a acesteia. CE afirma ca Romania are un potential ridicat de dezvoltare a productiei de energie in sistem de co-generare, insa numai producatorii care vor respecta standardele de eficienta energetica vor putea fi sprijiniti dupa aderare. "Din momentul aderarii Romaniei, orice spijin pentru producatorii de energie cu un randament redus nu va mai fi permis", se arata in scrisoare. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.