Circa zece mii de protestatari au iesit, in noaptea de luni spre marti, pe strazile capitalei ungare, maniosi de minciunile ""turnate"" electoratului de premierul Ferenc Gyurcsany in timpul campaniei de la inceputul anului. Presa europeana a

Circa zece mii de protestatari au iesit, in noaptea de luni spre marti, pe strazile capitalei ungare, maniosi de minciunile ""turnate"" electoratului de premierul Ferenc Gyurcsany in timpul campaniei de la inceputul anului.

Presa europeana a descris noaptea de luni spre marti ca cel mai negru moment din 1989 pana in prezent.
PESTE 150 DE RANITI. Cel putin 50 de protestatari si 100 de politisti au ajuns la spital dupa o incaierare ca-n filme cu fortele de ordine. Pentru a opri multimea furioasa, politia a folosit gaze lacrimogene si a tras cu tunuri de apa. Mai multe autoturisme aflate in apropierea manifestantilor au fost incendiate si un camion al politiei rasturnat. Manifestantii adunati in fata sediului televiziunii de stat au incercat sa sparga coloanele de forte de ordine si politisti.
Protestatarii au reusit sa patrunda in sediul televiziunii, de unde urmareau sa transmita o petitie privind cererea de demitere a premierului si a Guvernului. Dupa o noapte agitata, ieri, in jurul orei locale 7:45, linistea s-a instaurat din nou pe strazile Budapestei - in Piata Kossuth din fata Parlamentului si in Piata Libertatii de la Televiziune. Cateva ore mai tarziu, circa 80-100 de protestatari au reaparut pe strazile Budapestei. Ei nu i-au mai prins nepregatiti pe politisti, care si-au dublat numarul peste noapte, cu efective aduse din tara.
INDIFERENT. Premierul s-a aratat insa nepasator de nelinistea din strada. El si-a declinat intentia de a demisiona in fata presiunii ""care poate provoca conflict si criza"". Intr-o scurta declaratie acordata agentiei nationale de stiri MTI, premierul a anuntat ca-si va continua prerogativele si va gasi ac de cojocul celor care au inteles gresti libertatea de exprimare. Pe de alta parte, au inceput sa circule tot mai multe zvonuri ca premierul ar putea ceda pana la urma in fata strazii. Scandalul izbucnit duminica seara a facut deja o victima. Ministrul Justitiei si Ordinii Publice a demisionat la cateva ore de la reuniunea de urgenta a Comisiei pentru securitatea nationala a Legislativului.

VANDALI. Ungurii au daramat tot ce le-a iesit in cale


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.