Fariseism la uninominal
Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a acuzat, ieri, pe liberali si democrati de "fariseism" in privinta introducerii votului uninominal, sustinand ca PD si PNL s-au opus propunerii PSD ca in cadrul alegerilor pentru Parlamentul European sa functioneze si acest tip de vot. El a afirmat ca, in conditiile in care liderii PNL si ai PD fac declaratii publice despre necesitatea introducerii votului uninominal, dar, in fapt, s-au opus propunerii deputatului PSD Vasile Puscas ca, in cazul alegerilor pentru Parlamentul European, sa fie introdus acest sistem de vot, democratii si liberalii "dau dovada de fariseism". Geoana a mai criticat "pseudo-demararea" anului scolar si "cronicizarea crizei de putere" din sistemul de aparare, cel de siguranta nationala si din Justitie. In replica, deputatul PNL, Mihai Voicu a sustinut ca Geoana minte cand sustine ca PNL a respins propunerea partidului sau de introducere a votului uninominal pentru alegerile pentru PE. "Trebuie spus ca PSD nu a facut nici o astfel de propunere in cadrul dezbaterilor din comisia parlamentara pentru elaborarea Codului Electoral", a spus Voicu. (R.A.)
Geoana paraste Alianta
Liderul PSD Mircea Geoana i-a prezentat, ieri, senatorului Jacques Blanc, raportor pentru Senatul Frantei pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, presiunile puterii asupra opozitiei, "paralizia" din sistemul de aparare si "tensiunile acute" din Alianta PNL-PD. Geoana a declarat, dupa intrevederea cu senatorul francez, ca este mai optimist fata de decizia Parlamentului Frantei de a ratifica Tratatul de aderare la UE a Romaniei si a Bulgariei. Pe de alta parte, presedintele PSD a afirmat ca i-a prezentat lui Blanc si unele aspecte critice la adresa actualei guvernari. "I-am prezentat, asa cum e firesc si normal, si presiunile foarte mari care au fost facute la adresa opozitiei, paralizia pe care astazi o regasim in tot ceea ce inseamna institutiile de aparare nationala si siguranta nationala (...) si tensiunile acute din cadrul Aliantei si coalitiei, care risca sa paralizeze activitatea guvernamentala si legislativa normala a Romaniei", a spus Geoana. (Mediafax)
Vacanta extraordinara
De dragul sommet-ului Francofoniei, care se va desfasura intre 25 si 29 septembrie, la Bucuresti, deputatii au decis sa-si mai acorde cateva zile libere, incepand de joia aceasta, pentru a face fata pregatirilor. Potrivit secretarului Camerei, deputatul PRM Valeriu Zgonea, Biroul Permanent a dispus organizarea, maine, a unei sedinte comune a Parlamentului, pentru a oferi organizatorilor sommet-ului mai mult timp in vederea pregatirii acestor lucrari. Ca atare, deputatii vor mai adauga inca o zi la sejurul lor de toamna, urmand a reveni "din teritoriu" abia la inceputul lunii octombrie. (R.P.)
Nati Meir refuzat
Conducerea Camerei Deputatilor a respins ieri cererea deputatului Nati Meir de a i se deconta cheltuielile facute in perioada 23 iulie-1 august, cu ocazia vizitei sale in SUA, la invitatia Asociatiei Evreilor Romano-Americani, in suma de 1997 de dolari. Nati Meir a solicitat decontarea transportului international pe ruta Bucuresti-New York si retur, cazarea si diurna pentru noua zile. Deputatul a sustinut ca s-a deplasat in SUA pentru a discuta unele "aspecte referitoare la situatia actuala a cimitirelor si a sinagogilor evreiesti de pe teritoriul Romaniei", intalnindu-se si cu senatorul Hillary Clinton, membri ai Congresului Statelor Unite, reprezentanti ai comunitatii evreiesti din SUA. (R.P.)