ZIUA continua in numarul de azi dezvaluirile privind sabotarea procesului de vanzare a actiunilor Romexterra Bank catre MKB Ungaria. Asa-zisul grup de initiativa, care incearca de cateva saptamani sa impiedice prin orice mijloace vanzarea pachetului
ZIUA continua in numarul de azi dezvaluirile privind sabotarea procesului de vanzare a actiunilor Romexterra Bank catre MKB Ungaria. Asa-zisul grup de initiativa, care incearca de cateva saptamani sa impiedice prin orice mijloace vanzarea pachetului majoritar de actiuni de la Romexterra Bank, catre grupul MKB - Ungaria, nu reprezinta altceva decat un grup de interese ascunse, care incearca sa saboteze o afacere perfect legala, pentru a deschide partie libera unor interese personale numai de el stiute. Fara a fi mandatat de cineva si fara a prezenta documente care sa garanteze ca ar exista cu adevarat un investitor strain serios, cu aviz de la Banca Nationala a Romaniei, decis sa participe la achizitia de actiuni, grupul de interese condus de vestitul Iosif Pop, senatorul Mihail Stefan Antonie si Gheorghe Nicolaescu, incearca sa stopeze procesul de vanzare de actiuni catre MKB, semanand dezinformare printre cei peste 90.000 de actionari persoane fizice, raspandind zvonul ca in spatele lor s-ar afla un SRL din Marea Britanie, care ar oferi cu 2 lei mai mult pe actiune. Argumentele grupului de interese nu sunt decat un petec de hartie emanat de la SRL-ul englez si nicidecum o oferta publica, serioasa, cum s-ar impune in orice situatie in care exista un investitor de talie cu intentii de a achizitiona actiunile unei banci. De altfel, o simpla retrospectiva a biografiei de data recenta a celor trei exponenti ai auto-intitulatului grup de initiativa - pe care o prezentam in continuare - este recomandabil sa fie analizata cu mare atentie de actionarii Romexterra Bank pe care respectivii vor sa-i convinga ca ar fi mai bine sa le vanda lor actiunile.
Un bancher cu probleme in Justitie
Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania, a fost arestat in 2002 pentru acordarea nelegala a unor credite care, cumulate, ajungeau la suma de 19 miliarde de lei. Acestea au fost acordate administratorului unei firme, fara a fi luate masuri pentru executarea garantiilor bancare, cu toate ca in institutie existau deja mari prejudicii. Procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Pop pentru fals, uz de fals, inselaciune bancara, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Procurorii anticoruptie l-au acuzat pe Iosif Pop si pentru ca acesta nu a luat masuri pentru executarea garantiilor bancare. Pop a fost pus in libertate in cele din urma, si a devenit un acuzator al anchetatorilor sai.
Destituit pentru deturnari de fonduri
Actualul senator de Mures, Mihail Stefan Antonie, a prins taurul de coarne prin 1999, cand a fost numit director general al Distrigaz Nord, exact cand se punea problema autonomiei companiei. Ca si surata Distrigaz Sud, Distrigaz Nord a avut parte de fonduri substantiale de la Buget, linii de investitii pentru dezvoltare aproape nelimitate. La acea vreme, Antonie era posesorul unui salariu de peste 1500 USD, dar care s-a dovedit a fi insuficient pentru pretentiile lui. Mai mult, dorinta de a construi case, in proprietate personala, a lui Antonie era de nestapanit. Asa ca, dupa cum se afla in studiu dosarul de la DNA, Mihail Antonie s-a pus temeinic pe deturnari de fonduri. Si ce situatie mai buna putea fi decat aceea a unei linii de investitii uriase a Distrigaz Nord, unde era seful cel mare a 13 regionale puternice si foarte bogate, in care numai pentru renovarea, sau achizitionarea de sedii noi, se alocasera 100 de miliarde de lei in 1999.
La scurt timp dupa numire, Antonie a si achizitionat un prim sediu, in martie 1999, la Gura Humorului in care, din ceea ce s-a retinut la DNA, au disparut ca intr-o gaura neagra mai multe miliarde "pentru renovare". Imediat dupa asa-zisa renovare, cladirea a fost instrainata, dupa ce fusese catalogata ca "sediu de recreere al angajatilor Distrigaz Nord" la o suma consistenta, cu comisionul aferent. Instrainarea s-a facut pentru a se pierde urma "investitiilor", "pentru a nu mai exista proba materiala a sustragerilor de fonduri", citam de la dosar. La acea vreme insa, Antonie n-a dat nici o socoteala, fiind in relatii de amicitie, dar si de comision cu fostul director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Mures. Prinzand gustul, Antonie a inceput sa faca afaceri "imobiliare" cu sedii ale companiei, prin firme agreate. In acelasi timp, o parte din sumele provenite de la buget au inceput sa-si piarda urma prin conturi ale AMRO Bank, dupa cum avea sa declare anchetatorilor Victor Stefana, sosit de la Iasi, cel care a preluat postul de la Antonie, dupa ce a fost destituit de fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, pentru deturnari de fonduri masive si cauze penale.
Pagube de miliarde
Senatorul mai are insa dosare in cercetare. Curtea de Conturi Mures a efectuat o serie de controale la Distrigaz Nord, al carui director a fost timp de doi ani actualul senator Mihail Antonie. Conform procesului verbal de constatare intocmit cu aceasta ocazie, s-au gasit peste 102 miliarde de lei pagube aduse bugetului de stat si societatii Distrigaz Nord, prin efectuarea unor plati nefondate sau pur si simplu prin interpretarea dupa propriile reguli a legislatiei pline de lacune majore.
Cea mai mare parte a sumei de 102 miliarde de lei o reprezinta pierderile din retea. Conform legilor, pe perioada octombrie-decembrie 1999 si intreg anul 2000 ar fi fost acceptate pierderi de aproximativ 31 de milioane de metri cubi de gaze. Dar, in evidentele contabile ale Distrigaz Nord au fost inregistrate nu mai putin de 196 de milioane de metri cubi de gaz disparut! Practic, Distrigaz Nord a cumparat de la producatorii de gaz o anumita cantitate, iar la vanzare s-a constatat ca vreo 200 de milioane de metri cubi de gaz nu mai sunt de gasit. Valoarea aproximativa a pagubelor depaseste usor 66 de miliarde de lei, fara a calcula si penalitatile. Daca aceste pierderi ar fi fost inregistrate in contabilitate, conform indicatiilor Curtii de Conturi si Ministerului de Finante, Distrigaz Nord ar fi fost obligata sa plateasca si toate taxele si impozitele aferente, in valoare de 30 de miliarde. Dar nu a fost sa fie. Tirul acuzatiilor a fost indreptat catre fostul director al Distrigaz Nord, Mihai Antonie, care insa culmea a fost exonerat de orice raspundere in acest caz, prin hotararea completului de judecata a Curtii de Conturi Mures.
Afacerea serelor
O alta afacere de care se leaga numele lui Mihail Antonie este cea a serelor de la Dumbraveni, situate in judetul Sibiu. Achizitionarea acestora a fost considerata inca de la inceput o afacere paguboasa. Fapt ce s-a dovedit adevarat. Astfel, la un control efectuat de Curtea de Conturi, unul din punctele vizate a fost activitatea de productie agricola si exportul efectuat de DISTRIGAZ Nord. Astfel, in perioada aprilie 2000 - august 2001, societatea, in calitate de producator si vanzator al produselor agricole, in special castraveti, obtinuti in sere, a efectuat exporturi, indirecte, prin comisionari, in valoare de peste 17 miliarde de lei. Clauzele contractuale privind preturile practicate de comisionari nu au fost respectate, acestia efectuand exporturi in nume propriu. Preturile de vanzare din facturile externe ale comisionarilor au fost cu 30 la suta mai mari fata de cele inscrise in facturile interne. De asemenea, pe facturile interne nu s-a inscris "cota zero de TVA", "export in comision". Nerespectarea prevederilor privind justificarea cotei zero a TVA a dus la calcularea TVA de plata in suma de 3,35 miliarde de lei si majorari de peste doua miliarde de lei cu penalitatile aferente de 100 milioane de lei. Mai mult, contravaloarea exportului nu a fost incasata in totalitate, ramanand o suma restanta de 155.171 euro.
In perioada iunie 2000 - august 2001, productia agricola destinata exportului a fost comercializata la preturi inferioare costurilor de productie. S-a calculat diferenta dintre costurile de productie si cele de vanzare, de peste 10 miliarde de lei, pentru care TVA aferenta este de peste doua miliarde de lei, plus majorari de intarziere si penalitati. Livrarea de produse la preturi mai mici decat costurile de productie a determinat diminuarea impozitului pe profit cu peste doua miliarde de lei, majorarile aferente fiind de peste un miliard de lei. Tot la capitolul agricultura, in contul DGN s-au mai retinut o serie de nereguli. Astfel, in luna septembrie a anului 2001 in contabilitatea DGN au fost inregistrate cheltuieli cu productia vegetala de peste 600 de milioane de lei, fara a inregistra venituri aferente din vanzarea productiei. Astfel, s-a diminuat masa impozabila cu peste 160 de milioane de lei.
Gheorghe Nicolaescu, cel de-al treilea personaj al grupului de interese de la Romexterra, este si el un personaj extrem de controversat, aflandu-se la randul lui in umbra afacerii de mai sus. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.