Sindicalistii din invatamant vor parcurge pasii necesari pentru declansarea grevei generale daca Guvernul refuza negocierile si nu le solutioneaza favorabil revendicarile. "Vrem sa negociem cu Guvernul, dar daca solicitarile nu ne sunt acceptate vom
Sindicalistii din invatamant vor parcurge pasii necesari pentru declansarea grevei generale daca Guvernul refuza negocierile si nu le solutioneaza favorabil revendicarile. "Vrem sa negociem cu Guvernul, dar daca solicitarile nu ne sunt acceptate vom parcurge pasii pentru declansarea grevei generale", a anuntat, ieri, Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN). Primul pas este organizarea unei greve de avertisment, pentru declansarea grevei generale fiind nevoie de avizul favorabil a jumatate plus unu din numarul membrilor unei federatii sindicale. Liderul sindical a precizat ca, in cursul acestei saptamanii, reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamant ("Spiru Haret", "Alma Mater", FEN si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant) se vor reuni pentru consultari.
Dezamagiti de Basescu
Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia a transmis, ieri, o scrisoare deschisa presedintelui tarii, premierului si ministrului Educatiei, din care publicam fragmentul in care sindicalistii isi arata dezamagirea fata de atitudinea sefului statului referitoare la protestul lor: "Le-am incercat pe toate: miting, pichetari, greve de avertisment, grava generala. Am trimis scrisori deschise, adresate atat ministrului Educatiei, premierului, cat si presedintelui Traian Basescu, dar probabil ca au fost citite doar de secretara cabinetului. Pentru ca nu gasim o alta explicatie pentru declaratia presedintelui nostru, care a spus ca se puteau gasi alte solutii mai inteligente pentru aceasta actiune de protest (mitingul de vineri, n. red.). Unii au ales solutia culesului de capsuni in Spania. Asta doriti? Am ascultat declaratia d-voastra, conform careia sindicatele nu si-au anuntat manifestatia, iar punctul lor de vedere nu a fost foarte clar. Ne pare rau, insa pozitia d-voastra si a Guvernului nu este foarte clara. In ciuda celor spuse, ministerul a fost prevenit de noi in repetate randuri. La fel si copiii si parintii, pe care i-am rugat sa ni se alature si sa participe la mitingul din Piata George Enescu. Am fost aplaudati de elevi acolo, pe Bd. Magheru. Ei au inteles, d-voastra mai aveti nevoie de...timp? Ce v-au transmis cele 10.000 de cadre didactice? Ca avem scoala mediocra, cu personal mediocru? Ca olimpicii, acele varfuri alese, cum spuneati, nu reprezinta munca scolii? Aproape fiecare elev poate fi olimpic. Ca fiecare munceste la fel, insa nu si educatia primita acasa e la fel. Oare tot cadrele didactice sunt vinovate pentru faptul ca se fumeaza la colt de bloc, ca drogurile sunt la tot pasul, ca prostitutia atinge un nivel halucinant?".
Toti elevii au inceput ieri scoala
Ieri, peste trei milioane de elevi din toata tara au inceput cursurile scolare, dupa ce, vineri, deschiderea anului scolar a fost o adevarata harababura. Astfel, in timp ce autoritatile ii indemnau pe elevi sa mearga la scoala, liderii de sindicat le-au cerut dascalilor sa boicoteze festivitatile de deschidere. In dimineata zilei cu pricina, nici parintii, nici copiii nu stiau daca sa mearga la scoala sau nu. Sindicalistii au organizat un miting in Piata "George Enescu" din Capitala, la care au participat peste 8000 de membri din toata tara. In acest timp, Ministerul Educatiei si Cercetarii sustinea ca 98% dintre unitatile de invatamant au deschis anul scolar. Liderii de sindicat l-au acuzat pe ministrul Mihail Hardau de dezinformare, precizand ca in majoritatea scolilor au fost prezenti numai invatatorii si directorii, profesorii fiind solidari in protestul referitor la neindeplinirea de catre guvernanti a solicitarilor legate de majorarea fondurilor destinate invatamantului.
Liderii sindicatelor din invatamant s-au declarat nemultumiti, in urma negocierilor cu reprezentantii Executivului, de oferta de majorare a salariilor. Protestatarii au solicitat, in principal, majorarea salariilor cu cel putin 30 de procente. In opinia lor, pentru ca Guvernul sa-si respecte angajamentul luat, trebuie sa acorde, pentru 2008, o crestere salariala medie de 38,47%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.