Seful Executivului budapestan, Ferenc Gyurcsany (foto), a recunoscut la o reuniune a Partidului Socialist ca Guvernul sau a mintit in privinta activitatii din timpul mandatului precedent, pentru a castiga alegerile din aprilie. De asemenea, el a recu
Seful Executivului budapestan, Ferenc Gyurcsany (foto), a recunoscut la o reuniune a Partidului Socialist ca Guvernul sau a mintit in privinta activitatii din timpul mandatului precedent, pentru a castiga alegerile din aprilie. De asemenea, el a recunoscut ca nu a facut altceva decat sa se agate de putere, relateaza Reuters. Declaratiile premierului, inregistrate si facute publice duminica pe pagina electronica a postului national de radio, au fost formulate in luna mai, in cadrul unei intalniri de partid private, veridicitatea lor fiind confirmata de un purtator de cuvant al Guvernului. Gyurcsany a afirmat atunci ca Guvernul nu va avea alta solutie decat reformarea in cursul celui de-al doilea mandat, dupa minciunile care au marcat primele sale 18 luni in fruntea Cabinetului de la Budapesta. "Am mintit dimineata, am mintit si seara", a declarat Gyurcsany intr-un discurs de 25 de minute, punctat de numeroase vulgaritati." Nu-mi puteti mentiona nici o masura semnificativa de care sa putem fi mandri (in cei patru ani) cu exceptia faptului ca ne-am agatat de putere", a spus el. Inregistrarea a fost publicata cu doua saptamani inaintea alegerilor locale de la 1 octombrie pe care partidul de opozitie Fidesz le vede drept un referendum in privinta legitimitatii Guvernului. Opozitia a cerut, ieri, demisia premierului. Grupul parlamentar al FIDESZ si Partidului Popular Grestin-Democrat au apreciat ca democratia ungara se afla "intr-o criza fara precedent" si a anuntat ca va utiliza toate caile constitutionale pentru a obtine demiterea lui Gyurcsany. In opinia liderului factiunii parlamentare a Fidesz, Tibor Navracsics, premierul "a devenit persona non-grata in politica ungara". Liderii opozitiei au respins net argumentatia premierului, care a incercat sa explice ca minciunile la care s-a referit erau ale elitei politice ungare din cei 16 ani de dupa revenirea la democratie, si au afirmat ca intregul Guvern trebuie demis pentru complicitate. "Falimentul moral al lui Gyurcsany s-a transformat intr-un faliment politic si nedandu-si demisia el si-a semnat certificatul de deces moral", a apreciat si liderul crestin-democratilor, Zsolt Semjen. Nici Navracsics, nici Semjen nu au dat detalii cu privire la instrumentele legale pe care intentioneaza sa le utilizeze. Dintr-un sondaj de opinie realizat duminica de postul TV2, reiese ca 72 la suta dintre maghiari sunt pentru demisia premierului. Acesta insa a anuntat ferm ca nu va demisiona. Presa ungara de ieri l-a criticat dur pe premierul socialist, iar presedintele Laszlo Solyom a apreciat ca seful Guvernului a provocat o criza morala in Ungaria. Conform Constitutiei, Solyom nu are posibilitatea de a-l demite pe Gyurcsany. In schimb, Partidul Socialist din Ungaria i-a acordat sprijin in mod public, prim-ministrului mincinos. (Ileana CORNEA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.