In pofida regretelor publice exprimate de Suveranul Pontif in urma comentariilor pe care le-a facut saptamana trecuta cu privire la Islam, si ieri, in mai multe state musulmane, au avut loc manifestatii de protest, alimentate in buna masura de unele voci din presa araba conform carora Papa ar trebui sa prezinte scuze speciale pentru cele afirmate. Biserici au fost arse, crestini atacati. Totodata, celula irakiana a retelei teroriste al - Queda a avertizat, pe un site web ca razboiul sfant va continua, iar Occidentul va fi infrant.
Proteste ale musulmanilor au avut loc in Iran si in Indonezia, iar in Irak, la Basra, manifestantii au dat foc unor imagini reprezentandu-l pe Papa Ratzinger, precum si drapelelor Statelor Unite si Germaniei, in semn de protest fata de afirmatiile Suveranului Pontif, informeaza BBC. Si in Kashmirul pakistanez aproximativ 150 de oameni au protestat fata de remarcile Sfantului Parinte, cerandu-i sa prezinte scuze, au scandat "moarte papei" si au incendiat imagini cu acesta.
In plus, ramura irakiana a retelei al-Queda, care coordoneaza o alianta a gruparilor armate militante, a promis continuarea jihadului (razboiul sfant) pana la "infrangerea" Occidentului, in replica la comentariile Papei la adresa Islamului. "Ii spunem servitorului cruciatilor (Papa): asteptati-va la o infrangere. Le spunem infidelilor si tiranilor: asteptati-va la ceea ce va chinuie. Ne vom continua jihadul. Nu ne vom opri", a amenintat Consiliul consultativ al mujahedinilor. "Vom distruge Crucea. (Nu veti avea o alta alegere decat) islamul sau moartea", adauga Consiliul alcatuit din opt grupari, citand din versetele profetului Mahomed si promitand musulmanilor "cucerirea Romei", "precum a fost cucerit Constantinopolul".
Regretele nu sunt suficiente
Desi Papa Benedict al XVI -lea si-a manifestat inca de duminica intristarea fata de reactiile pe care le-au starnit in lumea musulmana declaratiile sale referitoare la Islam, protestatarii i-au cerut din nou Suveranului Pontif sa isi prezinte scuze. In cursul recentei sale vizite in Bavaria natala, intr-un discurs rostit la Universitatea din Regensburg, Papa Benedict al XVI-lea a citat un imparat crestin din Bizant din secolul al XIV-lea, Manuel al II-lea Paleologul (1350-1425), care afirmase ca Profetul Mahomed si-a raspandit religia prin violenta, "cu sabia". Pentru a calma spiritele, Suveranul Pontif a spus, duminica, ca "regreta profund" reactia manioasa generata de discursul sau, mentionand faptul ca a fost vorba de un citat dintr-un text medieval, si nu de o expresie a sentimentelor sale personale.
Doua grupari armate din Irak au amenintat Vaticanul, potrivit unor comunicate difuzate, duminica, pe site-uri islamiste, la putin timp dupa regretele Papei Benedict al XVI-lea. "Sa stiti ca, mai devreme sau mai tarziu, soldatii lui Mahomed se vor abate asupra voastra pentru a distruge fundamentele statului vostru", a scris Asaeb al-Irak al-jihadiya (Ligile jihadiste ale Irakului). Gruparea a cerut "tuturor musulmanilor" sa riposteze fata de "crestini si evrei, ale caror religii sunt potrivnice islamului", potrivit comunicatului a carui autenticitate nu a putut fi stabilita. O alta grupare, initulata Jaich al-Mujahidin, care a amenintat sambata ca va ataca Roma si Vaticanul, a revenit, duminica, avertizand ca riposta sa "va fi facuta prin fapte, nu prin vorbe". "Afirmatiile Papei nu au fost provocate de lipsa de cunoastere. Ele au fost bine calculate. (...) Acestea coincid cu a cincea comemorare a cuceririi Manhattanului (atentatele de la 11 septembrie, n.r.)", a scris gruparea, apreciind ca declaratiile Suveranului pontif au avut ca scop "contracararea curentului islamic care se extinde in Europa".
Daca pentru unii regretele Papei au fost insuficiente - Iranul dorind ca Suveranul Pontif sa recunoasca faptul ca a comis o greseala - exista si state islamice in care tonul s-a mai domolit, considerandu-se ca Papa si-a rascumparat afirmatiile. Astfel, in Egipt, influenta grupare islamista Fratii Musulmani a apreciat regretele Papei ca fiind suficiente, iar in Indonezia, statul cu cea mai numeroasa populatie din lume, presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a facut apel la pastrarea armoniei intre religii.
Iranul invoca un complot pentru o cruciada
Musulmanii din intreaga lume au protestat impotriva comentariilor Papei cu privire la Islam (Foto: EPA) Iranul ramane insa tara in care regretele Papei par tardive, numerosi elevi iranieni manifestand, ieri, la Teheran in fata sediului Nuntiaturii apostolice. In plus, vorbind in numele Uniunii mondiale a teologilor musulmani pe care o prezideaza, un lider religios i-a invitat pe musulmani sa protesteze, vineri, in mod colectiv, intr-o zi de "manie pasnica". La randul sau, liderul spiritual iranian, Ali Khamenei, a afirmat intr-un discurs ca declaratiile Papei privind Islamul si violenta reprezinta "ultima veriga" a unei cruciade sionisto-americane impotriva islamului. "Caricaturile insultatoare (la adresa profetului Mahomed publicate in presa europeana), remarcile unor politicieni occidentali impotriva Islamului fac parte dintr-un intreg complot pentru o cruciada si remarcile papei reprezinta ultima veriga din acest lant", a subliniat Khamenei.
In toiul acestei furii care se extinde in randul lumii islamice, presedintele rus Vladimir Putin a cerut, duminica, liderilor religiosi din intreaga lume sa dea dovada de "responsabilitate", noteaza site-ul Mosnews. "Intelegem ca acest subiect este extrem de sensibil. Cred ca ar fi corect sa cerem liderilor de toate confesiile din lume sa arate responsabilitate si retinere", a comentat liderul de la Kremlin, a carui tara numara 20 de milioane de musulmani, reprezentand circa 15% din populatie.
Presedintele francez Jacques Chirac a refuzat sa critice declaratiile Papei, invocand insa folosirea unui limbaj mai diplomatic, informeaza Reuters. "Trebuie sa evitam sa facem paralele intre Islam, care este o religie mare, respectata si respectabila, si islamismul radical, care reprezinta o activitate complet diferita si de natura politica", a explicat Chirac. In apararea lui Benedict al XVI-lea a sarit si seful Bisericii anglicane, arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, care considera ca, in realitate, Papa a vorbit pozitiv despre ideea unui dialog.
Initiativa Vaticanului
Intre timp, Vaticanul a lansat o initiativa diplomatica menita sa explice tarilor musulmane pozitia Papei Benedict al XVI-lea asupra religiei islamice, a anuntat, ieri, "numarul doi" de la Vatican, Tarcisio Bertone, potrivit Rompres. "Am insarcinat nuntii apostolici (ambasadorii Vaticanului) in tarile musulmane sa prezinte si sa explice autoritatilor politice si religioase din tarile unde sunt acreditati declaratia mea si sa faca cunoscut textul pronuntat de Sfantul Parinte, in asa fel incat sa fie puse in valoare elementele ignorate pana in prezent", a afirmat Tarcisio Bertone. In acest context, inaltul prelat de la Vatican a mentionat ca textul in cauza a fost supus unei "ample manipulari", substanta continutului acestuia fiind deturnata de la sensul initial pe care ea l-a avut in intentia Sfantului Parinte. "Sper ca dialogul cu Islamul sa fie reluat in conformitate cu intentiile Papei si ale Bisericii", a insistat numarul doi in ierarhia de la Vatican. (L.P.)