7,5 milioane de persoane au murit anul trecut din cauza cancerului, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, Organizatia Mondiala a Sanatatii. Peste 70% dintre aceste decese au fost inregistrate in tarile slab dezvoltate si cu venit mediu,

7,5 milioane de persoane au murit anul trecut din cauza cancerului, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Peste 70% dintre aceste decese au fost inregistrate in tarile slab dezvoltate si cu venit mediu, a anuntat un responsabil al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Raouf Benammar, cu ocazia deschiderii colocviului inter-national consacrat prevenirii cancerului colului uterin, gazduit de localitatea Skhirat, la 20 de kilometri de Rabat (Maroc). Cancerul este a patra cauza de deces in regiunea din estul Mediteranei, dupa bolile cardiovasculare, infectiile si traumatismele fizice provocate de accidente, a adaugat R. Benammar, citat de agentia marocana Map.
In aceasta regiune, in ultimii 15 ani, OMS se asteapta la o crestere a prevalentei cancerului intre 100% si 180%. Potrivit statisticilor OMS, cancerul colului uterin este forma de cancer care ocupa locul doi din punct de vedere a raspandirii la femei. Cu 250.000 de decese in 2005, cancerul sanului reprezinta prima cauza de deces la femei. In lume, peste un milion de persoane sufera de limfomul non hodgkinian (LNH) si anual 200.000 de persoane mor din aceasta cauza, in timp ce sunt diagnosticate 350.000 de noi cazuri. LNH este forma de cancer a sistemului limfatic care a cunoscut o incidenta din ce in ce mai mare dupa 1970. La ora actuala, limfomul reprezinta a treia forma de cancer din punct de vedere a frecventei, dupa melanom si cancerul plamanilor.
CAUZE. Potrivit specialistilor, extinderea acestei teribile boli este direct legata de stilul de viata. Astfel, s-a stabilit ca un indian sau un thailandez, comparativ cu un occidental, are cu 25 de ori mai mici sanse de a face cancerul prostatei sau colonului. De asemenea, riscul cancerului sanului este intre 10 si 25 de ori mai mic la o femeie din Bangkok sau Tokyo, fata de una din Montreal. La ora actuala, numeroase studii arata ca, exceptand cancerul plamanului, uniform repartizat in lume din cauza tabagismului, principalele cancere care ii afecteaza pe occidentali sunt al sanului, prostatei si colonului. In repetate randuri organisme de specialitate printre care World Reserach Cancer Fund sugerau, inca din 1997, ca adoptarea unui regim alimentar echilibrat asociat cu activitate fizica efectuata sistematic si cu mentinrea masei corporale ar putera reduce incidenta cancerului cu 30% pana la 40%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.