Alessandro Buttice a vizitat ieri ziarul ZIUA pentru a discuta cu reporterii si redactorii Departamentului de Investigatie probleme care tin de protejarea intereselor financiare si economice ale UE, precum si a luptei impotriva crimei organizate transfrontaliere, a fraudei si a activitatilor ilegale care ar putea afecta bugetul comunitar. Avand in vedere apropiata integrare a Romaniei in UE, oficialul european a tinut sa vorbeasca si cu reprezentantii presei, cei care, nu numai in Romania, sunt primii care semnaleaza cazurile de frauda care intereseaza OLAF.
In ceea ce priveste tara noastra, Oficiul European de Lupta Anti-Frauda (OLAF) urmareste mai multe dosare, printre care si cele care se refera la bugetele acordate de Uniunea Europeana. Purtatorul de cuvant al OLAF a evitat insa sa dea exemple concrete, din cauza faptului ca este vorba despre anchete in derulare. Potrivit lui Buttice, se au in vedere diferite aspecte ale bugetelor care au fost acordate de UE. "Nu pot sa precizez despre ce sume este vorba si nici nu pot sa fac comentarii asupra dosarelor in curs", a spus Buttice.
Potrivit oficialului european institutiile comunitare si statele membre ale Uniunii acorda o mare importanta protejarii intereselor financiare si economice ale Comunitatilor, precum si luptei impotriva crimei organizate, a fraudei si a oricaror alte activitati ilegale care ar putea afecta bugetul comunitar. In privinta activitatii OLAF in cazul Romaniei, Alessandro Buttice a afirmat ca Oficiul European de Lupta Antifrauda tine legatura cu autoritatile romane, fie ca e vorba de autoritati administrative sau financiare. "Pot exista cazuri diferite. Nu intoteauna autoritatile sunt la curent cu anchetele noastre, pentru ca le contactam doar daca avem nevoie", a continuat oficialul, precizand ca "in cazul in care sunt descoperite fraude, iar anchetele judiciare (desfasurate la nivel national) sunt finalizate, banii trebuie restituiti. De la caz la caz, OLAF poate aplica sanctiuni statelor membre, dar si tarilor candidate".
Prerogativele OLAF
Pentru a consolida mijloacele de prevenire a fraudei, Comisia a creat Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), in cadrul propriei structuri, prin Decizia CE, CECO 1999/352 din 28 aprilie 1999. Oficiul a primit sarcina de a conduce anchetele in cazuri de frauda si i s-a conferit un statut special de organism independent. Oficiul si-a inceput activitatea la 1 iunie 1999, in ziua intrarii in vigoare a Regulamentului (CE) Nr. 1073/1999 al Parlamentului European si al Consiliului, precum si a Regulamentului Consiliului (Euratom) Nr. 1074/1999 din 25 mai 1999, privitor la anchetele derulate de OLAF. Oficiul a preluat operatiunile "Grupului de Actiune pentru Coordonarea Prevenirii Fraudei" (UCLAF), creat in 1988 in cadrul Secretariatului General al Comisiei. Cu toate ca are un statut de organism independent in desfasurarea anchetelor, OLAF face parte si din structura organizatorica a Comisiei Europene, fiind subordonat Comisarului responsabil cu bugetul comunitar. OLAF indeplineste sarcinile de investigare conferite Comisiei prin legislatia comunitara si prin acordurile in vigoare incheiate cu tarile membre si candidate, in vederea promovarii luptei contra fraudei si coruptiei care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Colaborarea cu Romania
In Romania, in prezent, Oficiul European de Lupta Antifrauda colaboreaza cu Departamentul National Anticoruptie si Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) din cadrul Guvernului. In realizarea functiilor sale, DLAF asigura coordonarea luptei antifrauda si protejarea efectiva si echivalenta a intereselor financiare ale Uniunii Europene in tara noastra. De asemenea, efectueaza controlul obtinerii, derularii sau utilizarii fondurilor provenite din programele de asistenta ale Uniunii Europene, avand calitatea de organ de constatare. Un alt rol ce ii revine DLAF este asigurarea si facilitarea cooperarii dintre institutiile nationale implicate in protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania, precum si, intre acestea, si Oficiul European de Lupta Antifrauda si statele membre ale UE.
Pentru indeplinirea atributiilor de control, Departamentul pentru Lupta Antifrauda primeste sesizarile OLAF si pune la dispozitia institutiei europene actele de control sau datele si informatiile cerute.