Ministerul Administratiei si Internelor va propune Guvernului amanarea, pana la 1 decembrie, a intrarii in vigoare a noului Cod Rutier, pentru introducerea procedurii de constatare amiabila, in cazul tamponarilor usoare. MAI a anuntat, ieri, ca potri
Ministerul Administratiei si Internelor va propune Guvernului amanarea, pana la 1 decembrie, a intrarii in vigoare a noului Cod Rutier, pentru introducerea procedurii de constatare amiabila, in cazul tamponarilor usoare. MAI a anuntat, ieri, ca potrivit procedurii de constatare amiabila, soferii nu vor mai fi obligati sa se prezinte la politie in urma unui accident, daca acesta nu s-a soldat cu victime, iar soferii implicati au convenit in ceea ce priveste conditiile si responsabilitatea producerii accidentului. Intr-o astfel de situatie, conducatorii auto ar urma sa se prezinte direct la societatea care a incheiat politia de asigurare. Potrivit statisticilor, in primul trimestru al acestui an, au avut loc 42.225 de tamponari usoare. Dintre acestea, aproximativ 60 la suta s-au produs in circumstante care ar intra sub incidenta noii reglementari propuse de MAI. Ministerul Administratiei si Internelor mai precizeaza ca amanarea termenului de intrare in vigoare va face posibila si popularizarea modificarilor aduse de noul Cod Rutier si de regulamentul de aplicare a acestuia.
Schimbari majore
Reamintim ca noul Cod Rutier urma sa intre in vigoare incepand cu 21 septembrie. Una dintre cele mai importante modificari aduse Codului Rutier se refera la raspunderea pietonilor din cauza carora se produc accidente.
Astfel, pietonii care traverseaza prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau care nu respecta alte obligatii stabilite de normele rutiere, poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, in conditiile in care conducatorul auto implicat a respectat prevederile legale. Mai mult, soferul are dreptul sa solicite daune materiale in Justitie.
O alta prevedere a noului Cod Rutier este existenta a doua sanctiuni pentru fiecare abatere: una principala, care poate fi amenda sau avertisment, si una complementara. Aceasta din urma poate fi aplicarea punctelor de penalizare, suspendarea permisului de conducere, confiscarea sistemelor de avertizare sonora ori luminoasa, imobilizarea vehiculului, radierea din oficiu a vehiculului, ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar. De asemenea, la 15 puncte acumulate permisul se va suspenda pentru 30 de zile. In conditiile in care in urmatoarele 12 luni sunt acumulate inca 15 puncte, suspendarea permisului va ajunge la 60 de zile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.