Fostul premier al Romaniei s-a prezentat, ieri, la sediul DNA pentru a lua la cunostinta de materialul probator din dosarul Zambaccian in care este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite. Ex-presedintele PSD a ajuns la DNA in jurul
Fostul premier al Romaniei s-a prezentat, ieri, la sediul DNA pentru a lua la cunostinta de materialul probator din dosarul Zambaccian in care este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite. Ex-presedintele PSD a ajuns la DNA in jurul orei 12.00. Inainte de a intra la intalnirea cu anchetatorii anticoruptie, Nastase a precizat ca dosarul Zambaccian este unul politic si ca seamana cu referendumul din Transnistria, avand un final dinainte cunoscut. "Dosarul Zambaccian, in regia lui Daniel Morar, e ca referendumul din Transnistria, adica are un final cunoscut de dinainte. Daniel Morar spunea ca dosarul Zambaccian va fi finalizat in toamna. Ceea ce se si intampla", a spus fostul prim ministru. Acesta a precizat ca dosarul Zambaccian, care intre timp a devenit dosarul "Termopanul si Pixul", reprezinta "un dosar murdar, impotriva unui adversar politic" si ca "va ramane in istoria DNA ca o pata de rusine". Adrian Nastase sustine ca timp de doi ani s-a incercat construirea de probe si ca fostul deputat PDSR, Gabriel Bivolaru, aflat in ddetentie pentru fraudarea BRD, a fost santajat de procurorii DNA. "Doi ani s-a incercat construirea de probe. Gabriel Bivolaru a fost santajat sa dea o declaratie impotriva mea, care sa justifice un trafic de influenta. Nu a vrut si de aceea a ramas in inchisoare", a aratat Nastase.
"Misiunea a fost indeplinita"
De asemenea, ex-presedintele Camerei Deputatilor sustine ca dosarul in care este invinuit de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite trebuia finalizat inainte de prezentarea raportului de monitorizare realizat de Uniunea Europeana asupra Romaniei care va avea loc in aceasta toamna. "Astfel, Morar va putea sa-i raporteze sefei sale, ministrul Macovei, ca misiunea a fost indeplinita", a spus Adrian Nastase, care a adaugat ca "trimiterea in judecata este rezultatul logic al unui dosar absurd". Acesta considera ca este vorba de fapt despre "o murdarire de imagine pentru care nimeni nu va plati" si sustine ca s-a dorit schimbarea sa din conducerea Camerei Deputatilor. "E un dosar construit, urat. In Romania, problema marii coruptii se reduce la ferestre cumparate sau necumparate, primite cadou sau trimise prin posta la apartamentul meu din Zambaccian", a aratat Nastase.
Licitatie publica
Fostul premier a dezvaluit si ca dosarele Zambaccian si Eurografica au fost conexate in luna iunie, dar a precizat ca nu intelege ce legatura au termopanele sau constructia unei case cu campania electorala singurul punct comun fiind persoana sa: "Sunt foarte putine persoane care vor intelege legatura intre constructia din Zambaccian si campania electorala a PSD-ului si PUR-ului". Totodata, Nastase s-a declarat revoltat fata de modul in care s-a desfasurat ancheta si a precizat ca unii dintre martori au fost intrebati chiar si ce discuta el cu sotia sa in masina. "Ancheta s-a desfasurat intr-un mod revoltator, s-au produs nenumarate abuzuri. Unul dintre patronii unei ape minerale a venit la mine blindat de microfoane. Unii dintre cei care lucreaza la SPP au fost intrebati ce discuta in masina sotia mea si cu mine. Altor martori li s-au aratat plangeri impotriva lor aflate in sertarele DNA, in ideea ca vor deveni mai supli in legatura cu aceste operatiuni si cu marturiile lor", a completat Adrian Nastase. Acesta a mai acuzat ca, dupa ce, timp de doi ani, s-a cautat in arhivele serviciilor secrete si la Curtea de Conturi, s-au facut presiuni la Garda Financiara pentru a face cercetari "peste tot". "S-a ajuns la situatia absolut aberanta in care, dupa ce s-au deschis cele mai interesante dosare, s-a selectat din ele si s-a pus in acest dosar, ca intr-un caiet de sarcini. Ca la o licitatie publica, s-au pastrat cele mai bune oferte", a explicat Nastase.
Bechtel, EADS si vanzari de copii
Pe de alta parte, fostul presedinte al PSD i-a acuzat pe procurori ca au incercat sa ii fabrice mai multe dosare de coruptie precum cele privind autostrada Bechtel, contractul EADS sau chiar si vanzari de copii. "Doi ani de zile s-a incercat construirea unui dosar de coruptie in legatura cu eventuale comisioane de la Bechtel, EADS, din vanzari de copii, organe de copii, privatizari. Nu s-a reusit. S-au lansat zvonuri ca as fi proprietar de munti, dealuri, lacuri. Nu s-au confirmat aceste zvonuri. S-a incercat cu terenul din Zambaccian", a spus Nastase.
Acesta s-a referit si la cazul in care este acuzat de dare de mita, prin numirea lui Ion Melinescu in functia de presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, catalogandu-l drept un dosar "idiot". "Dosarul cu Melinescu este lasat in congelator pentru ca este unul dintre cele mai idioate dosare din istoria Romaniei", a spus Nastase. "Nu am mobila de santal acasa. S-a auzit ca am mumii egiptene, statui din aur. S-a spus ca am tot felul de kosoni, ca am inele, bratari dacice, a fos o intreaga nebunie. Va aduc aminte ca tatal sotiei mele a fost timp de sapte ani ambasador in China, de-a lungul anilor am strans unele dintre lucrurile acestea, fie din familie, fie eu insumi. Dar a pune in discutie aceste chestiuni ca o formula de coruptie...Coruptie din partea cui? M-a platit cine? Guvernul chinez mi-a dat mita? Este rusinos pentru o tara ca Romania sa-si acuze in felul acesta un om care tine, pana la urma, de ceea ce este, in definitiv, demnitatea clasei politice", a adaugat fostul premier.
Vanatoare de vrajitoare
Adrian Nastase a parasit sediul DNA dupa aproape doua ore. La iesire, el a declarat ca, desi anchetatorii ar trebui sa dispuna scoaterea sa de sub urmarire penala, cazul sau va ajunge in instanta. "Teoretic, s-ar putea, vazand si procurorii toate aceste lucruri, sa dea o scoatere de sub urmarire penala. Teoretic. Dar banuiesc ca stiti la fel ca si mine ca ar fi o palma rusinoasa pentru DNA si atunci imi inchipui ca vor face un rechizitoriu de trimitere in judecata. Pentru ce fapte vom vedea la momentul respectiv", a spus Nastase. Acesta a precizat ca procurorii au impotriva sa "o multime de dosare" cu "tot felul de depozitii de la motostivuitori, de la cei care au dus in tara afise electorale, pixuri". "Singura problema este ca in aceasta poveste nici nu am semnat vreun contract, nici nu am primit afise sau pixuri, nici nu le-am distribuit, deci ideea ca le-as avea acasa este absolut aberanta. 70 la suta din dosare contin aceasta incercare absolut incalificabila de a lega o poveste din campania electorala de dosarul Zambaccian", a spus Nastase, refeindu-se la cazul Eurografica. Fostul premier sustine ca, pe langa depozitiile martorilor, procurorii mai au si alte documente: "Sunt tot felul de pliante interesante cu obiecte din China, cum ar arata unele si altele, de ce ar veni unele si altele". "Vin aici pentru ca este o datorie fireasca si o chestiune de procedura, dar sunt extrem de dezamagit de aceasta vanatoare de vrajitoare, de faptul ca s-au cheltuit zeci de miliarde pe aceste cercetari care n-au cum sa dovedeasca vreo fapta de coruptie", a declarat Nastase.
"Insulta la adresa bunului simt"
In ceea ce priveste documentele din dosar referitoare la problemele partidului din campania electorala, Nastase a precizat ca nu el este cel care a gestionat aceasta problema. "Nu eu ma ocupam de lucrurile astea. Eu ma pregateam de dezbaterile televizate cu Basescu, ma gandeam ce sa le propun romanilor ca sa traiasca mai bine, ma gandeam la ceea ce era firesc pentru candidatul partidului, nu ma ocupam de afise, de pixuri. Era o intreaga echipa de campanie care lucra, cum s-a intamplat la toate partidele", a spus Nastase. El s-a referit apoi si la o marturie a unui comerciant de tigari "care, intre timp, a plecat dintre noi" (n.r. - probabil Florian Anghelescu), care "spunea cum a dat nu stiu ce bani pentru nu-stiu-ce campanie electorala". "Probabil ca se mai intampla si lucruri de genul asta, dar nu poti sa-i faci responsabili pe candidati pentru astfel de lucruri. Sunt revoltat de ceea ce se intampla, este o insulta la adresa bunului simt", a spus fostul premier.
Seifurile din Zambaccian nu au fost desigilate
Adrian Nastase a acuzat, de asemenea, ca ancheta nu este inca incheiata. "Procurorii vor sa desigileze casele de bani aflate la unii din vecinii mei din Zambaccian. Daca in seifurile alea s-ar gasi nu stiu ce mumii egiptene? Ei au incheiat cercetarile, dar iata ca aceasta poveste au uitat sa o rezolve", a aratat Nastase. Potrivit ex-liderului PSD, acest fapt demonstreaza ca anchetatorii au avut un alt scop decat investigatiile atunci cand, timp de mai multe zile, au perchezitionat locuintele vecinilor sai. "Cand au fost perchezitiile, cu valize, cu masini si detectoare de metal, procurorii au avut ca scop o scadere a credibilitatii mele ca om politic. Ceea ce s-a si intamplat", a precizat Nastase. Acesta a precizat ca in prezent nu cunoaste ce acuzatii i se aduc, intrucat impotriva sa nu a fost redactat un rechizitoriu. "Voi comenta la acel moment", a conchis fostul premier, adaugand ca va veni si zilele urmatoare la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala. (George TARATA)
Si Jianu a fost la DNA
La Directia Nationala Anticoruptie s-a prezentat, ieri, si fostul presedinte al Consiliului de Conducere din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, pentru a studia o alta parte a dosarului Zambaccian, in care a fost pus sub invinuire. Irina Jianu a mai fost la DNA si, vineri, atunci cand a luat la cunostinta o parte din materialul probator. Cu acea ocazie, Jianu a negat ca i-a dat mita lui Adrian Nastase si a spus ca "nu vede legatura" dintre ea si fostul premier in acest caz. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.