O echipa de experti britanici condusa de baroana Catherine Ashton, secretar de stat in Ministerul britanic pentru Afaceri Constitutionale, discuta la Bucuresti cu ministrul Justitiei si judecatori romani, despre posibila introducere a "precedentului
O echipa de experti britanici condusa de baroana Catherine Ashton, secretar de stat in Ministerul britanic pentru Afaceri Constitutionale, discuta la Bucuresti cu ministrul Justitiei si judecatori romani, despre posibila introducere a "precedentului obligatoriu" in dreptul romanesc. Judecatorul Anthony Coleman, specialist in drept comercial si membru al acestei delegatii, a declarat, la Bucuresti, cu ocazia unui eveniment organizat de Camera de Comert Romano-Britanica, ca in acest an a fost incheiat un acord, intre Monica Macovei (foto) si baroana Ashton, privind misiuni ale expertilor britanici in Romania pentru rezolvarea problemei lipsei de consecventa a deciziilor judecatoresti in spete similare, mai ales in litigiile comerciale. Judecatorul Coleman a precizat ca scopul acestui program este de a analiza posibilitatea introducerii principiului de "precedent obligatoriu", specific dreptului anglo-saxon. Conceptul consta in obligativitatea precedentelor stabilite de instante superioare pentru curtile inferioare. De asemenea, misiunea actuala in Romania are menirea de a evalua nivelul de pregatire al judecatorilor in ceea ce priveste regulile europene si capacitatea de a recurge la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE).
Claritatea legislatiei este esentiala
Referindu-se la conceptul "precedentului", judecatorul a atras atentia ca, "din experienta sa, corpul judecatorilor opune o mare rezistenta" fata de introducerea acestui instrument de lucru, deoarece considera ca presupune riscuri de limitare a independentei deciziilor lor. Totusi, el apreciaza, citat de Mediafax, ca introducerea acestui principiu este "un pas inainte pentru orice sistem juridic". Intrebat despre problema restituirii proprietatilor in Romania, Coleman a spus ca aceasta nu este un subiect specific Romaniei, cazuri similare inregistrandu-se in toate tarile foste comuniste. In acest domeniu, in opinia judecatorului, esentiala este claritatea legislatiei, nu procedurile judecatoresti. El considera ca ar fi o idee foarte buna folosirea experientei altor state din Europa Centrala si de Est in domeniul restituirii proprietatilor. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.