Ma hotarasem sa astept sa vad cand vine randul Ministerului Afacerilor Externe in tentativa presedintelui Basescu de "a merge pana la capat" cu desecretizarea dosarelor demnitarilor. Am fost putin mirat ca nu a inceput cu diplomatia care, vorba - aceea, este oglinda Romaniei in strainatate si am fost dezamagit ca nu ii da un branci lui Razvan Ungureanu sa inceapa odata curatenia in MAE. Apoi, am citit pe Internet interviul criticului literar Nicolae Manolescu si m-am gandit ca ar fi bine sa-i spun ca nu din cauza birocratiei domnia sa nu a plecat la post la UNESCO, desi a trecut un an de la nominalizarea sa: informatorul Andrei Magheru s-a milogit pe langa toti superiorii sai mai mult sau mai putin cunoscuti pentru a ramane in postul de ambasador "macar pana la sommetul francofoniei". A fost un moment in care si eu m-am indoit, la randul meu, ca voi reusi sa-l "desurubez" pe Dan Haulica din postul de ambasador la UNESCO pe care l-a ocupat netulburat 11 ani; el, cel care a fost un apropiat al generalului Pacepa si al celebrului Caraman.
In ceea ce-l priveste pe ambasadorul-informator Andrei Magheru (nume de cod Manoliu) ultima data am intrebat cand va fi rechemat de la Paris, in decembrie 2005. Domnul ministru Ungureanu m-a "onorat" cu raspunsul abia in mai 2006. Si ce raspuns! Demn de un diplomat "invatacel" la Viena: "va informam ca Ministerul Afacerilor Externe a initiat procesul de rechemare a domnului Andrei Magheru." Si "initierea" a durat, dupa cum bine vedeti, pana in ziua de azi! Magheru are un puternic sprijin din partea colegilor sai securisti pripasiti la SIE, asemeni rezidentului Doru Cojocaru, agentul "en titre" de la Paris.
Scoala "Liviu Bota" pentru pui de dinozaur
Nu numai interviul domnului Manolescu m-a determinat sa revin asupra diplomatilor romani ci si un articol despre domnul Liviu Bota, publicat de Jurnalul National. Acest dinozaur de 73 de ani, aflat in misiune la Viena inca din 1998 (?!), unde a fost trimis de Emil Constantinescu, are tupeul sa declare ca este pedagogul diplomatiei romanesti! Halal pedagog! Si ce ii invata el pe tinerii din MAE? Ce l-a invatat pe el Gromako, in anii '50 cand era la studii la Moscova? Sau ii invata, din proprie experienta, cum sa avanseze antamand relatii intime cu sotiile sefilor? Ori poate sa salute cu ..."sluga prea-plecata!" (formula cel mai des auzita pe culoarele MAE.) Domnul Razvan Ungureanu este unul dintre absolventii "cum laudae" ai scolii "Liviu Bota": sclifosit, mincinos si plin de el. De altfel, tanarul ministru intrunea toate calitatile pentru a fi luat sub aripa domnului Bota: era un fost membru al Comitetului Central al UTC!
Despre absolventii "Scolii de la Viena" am mai scris cu alte ocazii, dar nu pot sa nu reamintesc cine sunt tinerii cu care se lauda insusi Liviu Bota:
Domnul Adrian Vierita secretar de stat pentru Afaceri europene - este fiul lui Valeriu Vierita, director adjunct la Directia valutara in perioada 1975-1984 (coleg cu Vacaroiu si Stolojan) si unul dintre primii ambasadori numiti de Ion Iliescu in 1991, amestecat intr-un scandal diplomatic la Roma.
Domnul Victor Micula, ambasador in Argentina, a urmat cursurile unui Liceu catolic in Chile, in perioada 1981-1984(?!)
Si, mai ales, domnul Laurentiu Hristea, tanarul nostru ambasador la Kiev (are numai 35 de ani !!!). Acesta, dupa ce si-a completat studiile la Ulan Bator (?!) a ajuns la Viena in 2000 ca secretar III. In 2005, sub bagheta magica a "maestrului" Bota a ajuns secretar I si iata, astazi, direct ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Ucraina! Aici trebuie sa amintesc ca mentorul sau, domnul Liviu Bota a fost demascat ca agent KGB intr-un articol aparut in 1998 in ziarul ZIUA.
Iata cateva exemple care demonstreaza (a cata oara) ca din ouale de dinozaur, clocite la "soarele" comunismului au iesit pui pe care ii educa supravietuitorii sistemului cu misiunea de a perpetua, asemeni vechilor familii aristocratice, o descendenta securisto-comunista.
Inchei cu gandul la domnul Nicolae Manolescu pentru care greul va incepe odata cu instalarea sa la post. Atunci va da piept cu pletora de functionari din MAE care, spun asta din propria mea experienta de fost ambasador al Romaniei pe langa UNESCO, il va chinui ca pe hotii de cai!
Eugen Mihaescu
Vicepresedinte al Comisiei pentru Politica Externa a Senatului