Desi aflata doar pe locul trei in topul increderii populatiei, presa din Romania a fost in ultimii 17 ani principalul promotor al valorilor europene si al curateniei morale in societate. Si, spre deosebire de mediul politic, mass-media a aratat ca do
Desi aflata doar pe locul trei in topul increderii populatiei, presa din Romania a fost in ultimii 17 ani principalul promotor al valorilor europene si al curateniei morale in societate. Si, spre deosebire de mediul politic, mass-media a aratat ca doreste si este capabila sa intre cu fata curata in Uniunea Europeana. Iar cel mai concludent exemplu este initiativa ZIUA si Civic Media, sprijinita de MediaSind, in ceea ce priveste demascarea fostilor colaboratori ai Securitatii si actualelor "cartite" infiltrate in redactii. Din pacate, au existat si voci care au sustinut ca este vorba doar despre o campanie de publicitate, ignorandu-se faptul ca prin aceasta initiativa nu se doreste decat aflarea adevarului si stabilirea unui climat de normalitate, in spiritul democratiei, pentru ca intreaga breasla a jurnalistilor sa poata spune ca a intrat cu fata curata in Uniunea Europeana. Pentru ca, atata timp cat presa ramane infiltrata, opinia publica risca sa fie manipulata, iar in societatea romaneasca nu vor vor avea loc schimbari semnnificative. Apare astfel riscul pierderii credibilitatii in fata partenerilor europeni si al mentinerii ideii ca Romania va fi un membru de mana a doua in UE, o tara dominata de coruptie, in care fondurile comunitare vor avea o alta destinatie.
Aceste probleme au fost luate in discutie saptamana trecuta in cadrul Scolii de Vara cu tema "Jurnalism de Investigatie", organizata de MediaSind, in parteneriat cu Clubul Roman de Presa, Federatia Internationala a Jurnalistilor si Oficiul European de Lupta Antifrauda.
Sprijin din partea FIJ
In colaborare cu Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) si Clubul Roman de Presa (CRP), MediaSind a organizat in perioada 11-17 septembrie un curs de jurnalism de investigatie, in perspectiva apropiatei integrari a Romaniei in Uniunea Europeana. Prelegerile au fost sustinute de specialisti in domeniu din partea FIJ (Nikos Megrelis), FEJ (Marc Gruber), OLAF (Thierry Cretin si Alessandro Buttice). Avand in vedere participarea lectorilor de la OLAF, acest curs este o premiera pentru Romania. Sponsorii evenimentului au fost Petromservice, Romexterra Bank si USI Romania. Printre subiectele abordate se numara metode si tehnici folosite in jurnalismul de investigatie profesional din Europa, jurnalismul de investigatie la standarde europene si ponturi pentru jurnalistii de investigatie. De asemenea, au fost discutate si principalele diferente dintre activitatea OLAF si activitatea din Romania, regulile cu care opereaza OLAF si lupta impotriva fraudei si informarea cetateanului.
Scoala pentru Jurnalisti de Investigatie s-a incheiat cu un Consiliu Director al Uniunii Sindicale MediaSind, unde au fost votate mai multe hotarari importante pentru viitorul breslei. Printre acestea, prevederea din Contractul Colectiv de Munca ce va fi negociat in viitor cu patronatul, conform careia jurnalistilor li se interzice sa fie agenti sub acoperire ai unor servicii secrete si li se recomanda sa nu faca parte dintr-un partid politic.
Declaratii pe proprie raspundere
Thierry Cretien - OLAF (Foto: Cristina NICHITUS) De asemenea, jurnalistilor care doresc sa aiba o legitimatie a Federatiei Europene a Jurnalistilor (FEJ) li se va solicita sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca nu au facut politie politica si ca nu au fost colaboratori ai Securitatii. Daca se va dovedi ca au dat declaratii mincinoase, acelor jurnalisti li se va retrage documentul eliberat de FEJ si vor fi exclusi din MediaSind. "Am sperat ca, alaturi de Federatia Internationala a Jurnalistilor, vor mai exista si alte organizatii care sa sustina aceasta revolutie in presa", a declarat Cristi Godinac, presedintele MediaSind, referindu-se la recenta pozitie a presedintelui FIJ, Aidan White. Acesta afirmase recent in ZIUA ca este nevoie de o curatire a mediului jurnalistic de catre toti cei care au colaborat sau colaboreaza cu serviciile secrete. "Iar prezenta lui Marc Gruber (n.r. directorul Federatiei Europene a Jurnalistilor) dovedeste ca demersurile noastre nu au ramas fara raspuns, mai ales ca avem si promisiunea ca va sustine initiativele noastre", a continuat Godinac.
La randul sau, invitat la lucrarile Consiliului Director al US MediaSind, directorul ziarului ZIUA a sustinut ca trebuie sa se renunte la infiltrarea agentilor si ofiterilor acoperiti in presa. Prezenta acestora nu se justifica si pune in pericol actul jurnalistic nu numai din cauza manipularilor la care poate fi supusa opinia publica. Ci si din cauza faptului ca protectia surselor, unul dintre principiile de baza ale jurnalismului, poate fi compromisa. Pentru ca una dintre principalele misiuni ale "cartitelor" este tocmai dezvaluirea surselor de informatie folosite de ziaristi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.