Bucurestiul va fi, pana la sfarsitul lunii, gazda unei serii de evenimente culturale reunite sub genericul "Bucarest Francophone" si organizate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), cu prilejul desfasurarii celei de-a XI-a editii a Reuniunii la nivel inalt dedicata francofoniei. "Aceste manifestari au rolul de a familiariza publicul larg, in special tinerii care invata limba franceza, cu definitiile si spiritul francofoniei", a afirmat secretarul de stat pentru francofonie, Cristian Preda, citat de Rompres.
Locuitorii Capitalei vor putea descoperi diversitatea culturala francofona in spectacole de teatru si opera, concerte, proiectii cinematografice in aer liber, expozitii, prezentari de carte, conferinte. Piata Revolutiei va fi epicentrul manifestarilor; pe scena ce va fi amenajata in acest loc urmand sa se desfasoare o serie intreaga de concerte de musica pop, muzica franceza traditionala, rock, folk, muzica traditionala din tarile membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), inclusiv muzica clasica, ambientala sau de opera. Cei interesati se vor putea delecta urmarind concertul extraordinar al Ansamblului Instrumental din Paris, concertul de muzica de camera al Orchestrei Filarmonice din Bucuresti sau spectacolul de opera "Carmen" de Bizet. Formatiile de muzica si cantaretii care participa la acest eveniment provin din Canada, Belgia, Congo, Djibouti, Haiti, Guineea, Maroc, Romania, Republica Moldova, Senegal si Vietnam. In fiecare seara, dupa concerte, pe scena din Piata Revolutiei, vor fi prezentate filme dintr-o combinatie de scurt metraje, artistice si animatie de pe cele cinci continente francofone. De asemenea, nume celebre ale teatrului romanesc si nu numai au pregatit trei reprezentatii exceptionale pentru a ilustra legaturile si schimburile constante de generatii in teatrul francofon. Printre spectacolele care vor figura in programele teatrelor bucurestene se numara piese cunoscute ale lui Albert Camus, Eugene Ionesco sau Moliere.
Francofonia pe simeze
La capitolul expozitii, oferta este foarte larga: "Culorile gradinii in peisajul romanesc 1850-1955" (pictura) - reuneste 134 de opere din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR); "Constantin Brancusi fotograf" - 40 de tiraje moderne dupa fotografiile originale realizate de artist; "Mot a main - imagine si text in arta din Belgia", "Senegal-Romania: dialog pe drumul sticlei" - prezinta 90 de picturi pe sticla romanesti si senegaleze; "Antoine Bourdelle" - o colectie tematica din lucrarile marelui sculptor francez.
Prin evenimentul "Culorile francofoniei", 100 de copii din scolile bucurestene si 63 de pictori vor avea liber pentru o zi sa picteze in Piata Revolutiei lucrari cu subiecte legate de identitatea francofona.
Un eveniment inedit va fi si startul celei de-a sasea editii a raliului "Bucuresti-Dakar - Cu papucii prin desert", care va fi dat din Piata Victoriei de catre secretarul general al OIF, Abdou Diouf. Amanunte despre intreaga derulare a Sommetului dedicate francofoniei se pot gasi la www.bfranco.ro.
Scriitura ca memorie
Cu incepere de la orele 15.00, organizatorii colocviului "Experiente si memorii: impartasirea diversitatii lumii in franceza", Organizatia Interntionala a Francofoniei, Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti, Agentia Universitara a Francofoniei, Comisariatul General pentru Relatii Internationale si Spatiul cultural francofon Lubumbashi au pregatit pentru azi (16 septembrie) masa rotunda cu tema "Scriitura, teritoriu al memoriei". In Sala de conferinte a Institutului Cultural Roman vor sustine prezentari: Julien Kilanga-Musinde, directorul Departamentului de diversitate lingvistica la OIF si Daniel Sotiaux, delegat Valonia-Bruxelles la Bucuresti. Lucrarile vor fi prezidate de catre Justin Bisanswa, profesor la Universitatea din Quebec si Jacques Sojcher, filozof, profesor la Universitatea Libera din Bruxelles. Discutiile vor fi axate pe trei directii: Ivirea amintirilor in limbaj. Marturii si impartasiri de experiente; Refuzul si acceptarea uitarii in scriitura scripturala si vizuala; Exista in scriitura o datorie a memoriei? Doua expozitii de fotografii ale lui Sammy Baloji si Milton Guran vor fi deschise publicului.
Istoria prieteniei
Luni (18 septembrie), la pranz, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) vor fi vernisate doua expozitii dedicate Anului Francofoniei in Romania - expozitia de istorie moderna si contemporana "Istoria prieteniei romano-franceze. Secolele XIX-XX", respectiv "Artisti romani in dialog cu spiritualitatea franceza".
Prima cuprinde o gama variata de obiecte - publicatii ale unor oameni politici si de cultura romani aparute la Paris; teze de doctorat, lucrari stiintifice; lucrari ale unor politicieni si oameni de cultura francezi, despre romani (Edgar Quinet, Paul Bataillard); medalii si decoratii franceze conferite unor oameni de cultura romani si militarilor care s-au distins in anii primului razboi mondial (1916-1918); fotografii, obiecte personale care au apartinut generalului Henri Berthelot si altor oameni ai Misiunii Militare Franceze din Romania (1916-1918); marturii documentare si obiecte ce au apartinut unor inventatori romani, care au realizat zboruri epocale, in premiera mondiala pe teritoriul Frantei (Traian Vuia, Henri Coanda); documente care atesta cooperarea romano-franceza pe plan politic, economic, militar, cultural si sportiv, in decursul secolelor XIX-XX (Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, George Bibescu, Nicolae Titulescu).
In expozitia "Artisti romani in dialog cu spiritualitatea franceza" sunt cuprinse peste 100 de lucrari de grafica si pictura, din patrimoniul Bibliotecii Academiei Romane si al MNIR, semnate de Constantin Mavrocordat, Henri de Mondonville, Ioan D. Negulici, Theodor Aman, Charles-Edouard Boutibonne, Nicolae Grigorescu, Iulia Hasdeu, Barbu Iscovescu, Jean-Etienne Liotard, Stefan Luchian, George Mirea-Demetrescu, Gabriel Popescu, Nutzi Acontz, Max Arnold, Dan Bajenaru, Nicolae Darascu, Stefan Dumitrescu, Lucian Grigorescu, Viorel Husi, Iosif Iser, Theodor Pallady, Tache Papatriandafil, Gheorghe Petrascu, Alexandru Phoebus, Stefan Popescu, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Jean Alexandru Steriadi, Eustatiu Stoenescu, Nicolae Vermont, Henri Focillon. Cu aceasta ocazie, va fi editata cate o brosura pentru fiecare expozitie, intr-un format de exceptie. Expozitiile sunt deschise in perioada 18 septembrie-19 noiembrie.