La propunerea ZIUA, MediaSind a aprobat in calendarul sau de activitati un proiect care sa puna in valoare calitatile profesionale ale jurnalistilor romani intr-un context in care retetele editoriale sunt marcate de efectul de tabloidizare si de dive
La propunerea ZIUA, MediaSind a aprobat in calendarul sau de activitati un proiect care sa puna in valoare calitatile profesionale ale jurnalistilor romani intr-un context in care retetele editoriale sunt marcate de efectul de tabloidizare si de divertisment facil. Bursele de Investigatii MediaSind vor finanta cu 10.000 Euro documentarea si scrierea a trei anchete intr-o perioada de 6 luni. In martie 2007, va incepe inscrierea intr-o baza de date a Burselor de Investigatii, unde vor putea completa formulare de aplicare toti jurnalistii romani ce pot depune un CV si minimum trei anchete publicistice publicate sau difuzate in ultimii trei ani. Un juriu format din personalitati ale industriei media de la noi va alege prin vot secret trei jurnalisti care sa realizeze timp de sase luni o documentare pentru anchete si investigatii ce vor fi publicate/difuzate acolo unde sunt angajati. Ancheta de 10.000 Euro va fi prezentata publicului in urma unei campanii de promovare in unitatile media unde sunt angajati castigatorii. Profesionistii domeniului vor primi in decembrie 2007 o carte ce va cuprinde anchetele scrise pe timpul Bursei si informatii despre impactul acestora. Aceste Burse de Investigatii MediaSind ar reprezenta, in fapt, cel mai important premiu, in bani si ca prestigiu, acordat pana acum jurnalistilor romani.
"Ar fi un semnal extraordinar pe care MediaSind l-ar da publicului, printr-un proiect care sa puna in valoare calitatea jurnalistului de caine de paza al societatii civile, un semnal pe care l-ar da clasei politice, administratorilor si functionarilor publici, printr-un demers care urmareste sa avem mai putina coruptie si mai putine triburi si talibani politici si financiari. Nu in ultimul rand, ar fi un semnal dat profesionistilor breslei ca demersurile lor publicistice serioase, importante pentru valorile unei societati deschise, sunt incurajate si rasplatite. Presa nu inseamna intotdeauna programe facile, in care doar divertismentul de prost gust, barfele si cancanurile de budoar isi iau partea leului.
Acest proiect incurajeaza investigatia publicistica si revelarea petelor negre din constiintele si faptele alesilor nostri, ale celor care ne conduc sau vor sa ne conduca fara transparenta si spirit civic", a declarat colegul nostru Dan Mircea Cipariu, initiatorul proiectului Bursele de Investigatii MediaSind.
In luna iunie 2005, US MediaSind a devenit membru cu drepturi depline al Federatiei Internationale a Jurnalistilor.
Afilierea jurnalistilor romani la FIJ reprezinta un castig pe plan international, fiind inca de la inceput un obiectiv prioritar al federatiilor componente MediaSind.
Federatia Internationala a Jurnalistilor are 163 de organizatii sindicale membre, reprezentand nu mai putin de 117 state din intreaga lume. FIJ se implica in miscarea sindicala globala, pentru apararea jurnalistilor si a sindicatelor, acordand reprezentare ori de cate ori este incalcata libertatea presei sau a organizatiilor sindicale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.