Bulgarii s-au asezat comod in fotoliile de acasa, in fata televizoarelor, si-au pregatit castroanele cu floricele si sunt gata sa savureze o luna de dezbateri ce se anunta de exceptie. A inceput campania electorala pentru prezidentiale. Sapte ca
Bulgarii s-au asezat comod in fotoliile de acasa, in fata televizoarelor, si-au pregatit castroanele cu floricele si sunt gata sa savureze o luna de dezbateri ce se anunta de exceptie. A inceput campania electorala pentru prezidentiale.


Sapte candidati isi disputa privilegiul de a deveni presedintele cu care Bulgaria va intra in Uniunea Europeana. Alegerile vor avea loc la 22 octombrie si, teoretic, vor fi lipsite de emotii pentru actualul sef al statului, Gheorghi Parvanov. Fostul lider socialist este creditat cu 42% din intentiile la vot, in conditiile in care principalul sau adversar se zbate la opt procente, potrivit unui sondaj al institutului Mediana, citat de AFP.
CAMPANIE ""COLORATA"". Diferenta clara dintre favorit si ""urmaritor"" nu inseamna insa ca in Bulgaria urmeaza o campanie electorala lipsita de orice tresarire. In cursa s-au inscris personaje care, in afara de personalitatea lor colorata, vor folosi drept arma electorala raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va da publicitatii la 26 septembrie.
Principalul contracandidat al presedintelui in exercitiu este ultranationalistul Volen Siderov. Politicianul, in varsta de 50 de ani, isi va face probabil campanie electorala printre picaturi, intre doua infatisari la tribunal. El este protagonistul a trei procese juridice din cauza declaratiilor impotriva rromilor, a partidului minoritatii turce si a homosexualilor. Cel mai recent sondaj il crediteaza cu 8% din intentiile de vot. Discursul xenofob pe care il promoveaza partidul sau, Ataka, a prins la alegerile din iunie 2005, aducandu-i 21 de locuri in Parlament.
Un alt candidat este fostul sef al Statului Major al fortelor armate, Luben Petrov. Principalul argument cu care il va ataca pe Parvanov este ca a sustinut aderarea Bulgariei la NATO si instalarea de baze americane pe teritoriul tarii.
Opozantii lui Parvanov il ataca si pentru reprosurile pe care Sofia le-a primit in ultima vreme de la Bruxelles. ""Dupa un an de zile, Bulgaria este in urma Romaniei. Este clar pentru noi ca rolul presedintelui in cadrul acestei evaluari negative din partea UE este important"", a declarat Iuliana Nikolova, candidatul de centru-dreapta pentru postul de vicepresedinte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.