Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti protesteaza fata de atitudinea Ministerului Afacerilor Externe in solutionarea problemei Catedralei Sfantul Iosif si cere "stoparea imediata a lucrarilor din vecinatatea Catedralei, anularea autorizatiei de
Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti protesteaza fata de atitudinea Ministerului Afacerilor Externe in solutionarea problemei Catedralei Sfantul Iosif si cere "stoparea imediata a lucrarilor din vecinatatea Catedralei, anularea autorizatiei de constructie acordata companiei Millenium si protejarea, printr-o lege dreapta, europeana, a valorilor de patrimoniu ale Romaniei". "Am luat act cu stupefactie de continutul notei B1-1/11576 din 18 august 2006 adresata de MAE prin dl Ministru Mihai Razvan Ungureanu Domnului Calin Popescu Tariceanu, Primul Ministru al Romaniei, nota cu privire la proiectul construirii Cathedral Plaza in apropierea Catedralei Sf. Iosif, publicata in facsimil in cotidianul ZIUA si analizata de ziarul Bursa de luni 18 septembrie 2006", se spune intr-un comunicat remis redactiei ZIUA, in care MAE este acuzat ca face "o instigare la abuz in serviciu". "Pozitia Ministrului Afacerilor Externe ne arata o data in plus si incontestabil ca lipsa constanta de implicare a autoritatilor competente in solutionarea cererilor noastre nu este intamplatoare si este consecinta politicii statului roman de a asista pasiv la agresiunea impotriva Bisericii noastre", afirma reprezentantii Bisericii Catolice.
In "Nota" MAE semnata olograf de ministrul Ungureanu se afirma, in final: "In plan intern, este oportun ca reprezentanti ai autoritatilor sa-si exprime in mod explicit, public, aprecierea pentru importanta estetica si arhitectonica a Catedralei Sfantul Iosif si preocuparea ca aceasta cladire sa nu fie in nici un fel afectata. Astfel de declaratii vor arata atentia cu care este urmarita chestiunea, evitandu-se, in acest fel, pronuntarea asupra solicitarii Bisericii Catolice de sistare a lucrarilor. Propunem: Discutarea chestiunii in sedinta de Guvern si trasarea de sarcini in acest sens. Incercarea de inducere in eroare a Sfantului Scaun prin declaratii de complezenta, lipsite de substanta, ce urmaresc sa mascheze nu doar o lipsa de reactie a autoritatilor, ci chiar complicitatea acestora cu cei ce pericliteaza grav existenta complexului Catedralei Sf. Iosif, reflecta <<respectul>> pe care Guvernul Romaniei il poarta fata de Sfantul Scaun si Biserica Catolica", se subliniaza in comunicat.
PNTCD reclama complicitatea autoritatilor
Taranistii considera ca "Nota" MAE confirma tensiunile existente intre statul roman si Vatican in problema ridicarii imobilului langa Catedrala Catolica. "NOTA reprezinta o reactie tardiva a MAE la puternicele proteste ale credinciosilor catolici, ortodocsi si greco-catolici, ale Bisericii Catolice, Bisericii Ortodoxe si ale celorlalte culte din Romania, dar si la avertismentele repetate ale Sfantului Scaun. Este vorba despre o incercare a ministrului Ungureanu de a-si declina orice responsabilitate, in conditiile in care o pozitie publica a Suveranului Pontif, de condamnare a regimului de la Bucuresti, este iminenta", subliniaza vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, intr-un comunicat de presa difuzat ieri. "Continuarea lucrarilor la imobilul care distruge Catedrala, zi si noapte, reprezinta dovada complicitatii autoritatilor romane si hotararea acestora de a pune Sfantul Scaun in fata faptului implinit, legitimandu-se astfel abuzurile impotriva drepturilor religioase", sustin taranistii. Ei ii transmit Suveranului Pontif "solidaritatea deplina" cu orice demers care sa opreasca ridicarea constructiei de langa Catedrala Sf. Iosif, "in scopul apararii drepturilor religioase si culturale din Romania, parte a Europei crestine". "PNTCD prezinta, in acelasi timp, scuze Sanctitatii Sale Benedict al XVI-lea, pentru comportamentul abuziv si arogant al autoritatilor de la Bucuresti, in numele credinciosilor din Romania", mai noteaza comunicatul. (D.E./D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.