In numarul din 7 septembrie al revistei Paris Match, profesorul Thierry Poynard, de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Franta, anunta lansarea unui nou medicament contra virusului hepatitei B. Profesorul Thierry Poynard avertizeaza ca 350 de milio

In numarul din 7 septembrie al revistei Paris Match, profesorul Thierry Poynard, de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Franta, anunta lansarea unui nou medicament contra virusului hepatitei B.

Profesorul Thierry Poynard avertizeaza ca 350 de milioane de persoane din intreaga lume sunt contaminate cu virusul hepatitei B, a carui toxicitate se manifesta la nivelul ficatului. Exista doua tipuri de patologie: hepatita acuta si hepatita cronica. Aceasta din urma are doua forme: activa si inactiva. Contaminarea se realizeaza pe cale sexuala, prin sange sau de la mama la fat. Persoanele contaminate se ingalbenesc la piele, insa in 90% din cazuri ele se vindeca spontan. Timp de o luna, ele pot acuza un grad mare de oboseala, pielea se coloreaza in galben si n-au pofta de mancare. Doar hepatita severa, fulminanta, foarte rara - 1% dintre cazuri - reprezinta un pericol major. Dar si in aceasta situatie exista solutia grefelor de ficat, salvatoare in cea mai mare parte a cazurilor. In forma inactiva, purtatorii virusului nu prezinta nici un simptom, deoarece sistemul lor imunitar tolereaza virusul intrus si chiar reusesc sa-l neutralizeze. La acesti bolnavi, in majoritatea cazurilor, nu exista evolutie spre ciroza sau cancer. Dar acesti purtatori de virus B, asimptomatici, pot, fara a sti, sa transmita virusul unei persoane cu sistem imunitar alterat, care nu ii mai asigura acesteia protectia necesara. In forma activa, simptomele nu sunt specifice, de unde si dificultatea mare de a se preciza diagnosticul. Si acesti bolnavi spun ca simt o oboseala permanenta. Daca bolnavul nu urmeaza un tratament, creste riscul complicatiilor grave: ciroza, hemoragie digestiva, insuficienta hepatica si chiar cancerul ficatului. Noul medicament, entecavir, spre deosebire de celelalte, si-a dovedit eficienta in privinta diminuarii incarcaturii virale, dar si a agresivitatii acestuia. Medicamentul este bine tolerat, cu o administrare unica pe zi si prezinta imensul avantaj ca nu antreneaza nici o mutatie.
STUDIU. Un amplu studiu international realizat in Europa si Statele Unite arata ca 68% dintre pacientii tratati cu acest medicament au scapat de virusul B, comparativ cu doar 38% dintre pacientii carora li s-au administrat medicamente din vechea generatie. Printre avantajele acestui medicament sunt incluse eficacitatea, simplitatea modului de administrare, toleranta buna. Dar profesorul Thierry Poynard precizeaza ca deocamdata nici un tratament nu reuseste sa combata definitiv virusul. El poate reaparea dupa multi ani. Din aceasta cauza, este necesara o supraveghere permanenta.

VULNERABILI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.