SRI, SIE, fostul Doi si-un sfert, Parchetul General, Colegiul CNSAS, Parlamentul, Autoritatea pentru Turism, CNA. Sunt doar cateva institutii publice care nu au sefi, conducerea este asigurata de interimari sau functioneaza in regim de avarie si nimeni nu s-a grabit sa intre in legalitate.

Scandalul Omar Hayssam a decapitat intr-o singura zi trei servicii. Sefii SRI, SIE si DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, si-au dat demisia la 20 iulie in urma unei sedinte convocate de presedintele Traian Basescu, la Cotroceni, in care s-a analizat situatia creata in urma disparitiei sirianului Omar Hayssam. Imediat, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a precizat ca deciziile sefilor SIE, SRI si DGIPI au fost acceptate si ca acestia au termen 30 de zile pentru predarea atributiilor si sarcinilor de serviciu. La numai doua zile, un comunicat al Administratiei Prezidentiale anunta sec ca, ""pana la desemnarea noilor sefi ai celor doua institutii"", conducerea SRI va fi asigurata de primul-adjunct al directorului, locotenent-colonel Mihai Floria Coldea, iar conducerea SIE - de directorul general adjunct, general-maior Silviu Predoiu. ""Mi-am dat demisia dupa ce presedintele mi-a spus ca nu mai are incredere in serviciile de informatii"", le-a spus Timofte parlamentarilor din comisia SRI. Virgil Ardelean s-a aratat revoltat de problemele din sistem, atat in ceea ce priveste ""disfunctiile legislative"", cat si ""cele institutionale"", si a spus ca se retrage, pentru ca nu vrea ca unitatea pe care o conduce sa devina ""cosul in care isi depun neputinta profesionala alte institutii"". La o saptamana, ministrul Administratiei, Vasile Blaga, anunta ca a gasit un inlocuitor pentru Virgil Ardelean si ca va inainta propunerea premierului, fara sa precizeze insa cine este persoana respectiva. ""Din fericire, decizia in acest caz o ia ministrul, si nu Parlamentul"", spunea Vasile Blaga, referindu-se la situatia sefilor SRI si SIE.
PROCEDURA. Conform legislatiei in vigoare, numirea directorilor SRI si SIE se face prin decret prezidential, iar in cazul sefului SRI este necesara si aprobarea Parlamentului. In privinta sefului SIE este nevoie de aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii la propunerea presedintelui Romaniei. In cazul numirii unui nou sef al DGIPI, lucrurile sunt si mai simple. Seful acestei structuri este numit de seful statului, la propunerea ministrului Administratiei si Internelor.
PROCUROR GENERAL. La doar o zi dupa ce cele trei servicii de informatii au ramas fara sefi, Ilie Botos si-a dat si el demisia din functia de procuror general al Romaniei, tot ca urmare a scandalului provocat de disparitia lui Omar Hayssam. Demisia lui Botos survenea declaratiei ministrului Administratiei, Vasile Blaga, potrivit careia este posibil ca Hayssam sa fi parasit Romania, criticand, totodata, modul in care a fost instrumentat dosarul acestuia. La sfarsitul lunii trecute, presedintele Basescu a semnat insa decretul de activare ca magistrat general de brigada a lui Ilie Botos, in cadrul Sectiei Parchetelor Militare, la propunerea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu. In prezent, procurorul general interimar este Marcel Sampetru.
CAMERA DEPUTATILOR. De un an si cinci luni, in Camera Deputatilor a ramas un loc liber. Dupa ce deputatul de Sibiu Florin Nicolae Muntean a renuntat la functia de parlamentar in favoarea functiei de director al Transgaz, liberalii au pus un supleant care nu a fost validat nici astazi de plen. Functia este vacanta, pentru ca liberalii si democratii nu se inteleg in privinta postului, democratii sustinand ca li se cuvine, iar liberalii refuzand sa-si retraga supleantul.
CNSAS. Colegiul CNSAS lucreaza si in ziua de astazi, de sase luni, in formula incompleta. Colegiul are conform organigramei 11 membri, dar din martie, de cand si-a dat demisia Dan Lazea, institutia are doar zece oameni in forul de conducere. Dupa alegerea lui Corneliu Turianu ca presedinte al Colegiului, desi partidele Coalitiei hotarasera ca in fruntea institutiei sa-l puna pe Ticu Dumitrescu, Dan Lazea, despre care s-a spus ulterior ca a votat sub presiune impotriva vointei lui,
si-a trimis demisia prin fax la grupul PD al Camerei Deputatilor, a disparut din Bucuresti si si-a inchis telefonul. Pentru ca, potrivit algoritmului politic, postul revine democratilor, PD trebuie sa propuna plenului Parlamentului, care il va valida, un inlocuitor pentru Lazea. Desi PD anunta ca pana la 1 septembrie va gasi un candidat in Colegiu, nici pana acum acesta nu a fost gasit.
PREFECT DE IASI. La inceputul acestei luni, instanta Tribunalului Bucuresti decidea arestarea preventiva pentru 29 de zile a prefectului de Iasi Radu Prisacaru, cercetat penal pentru ca ar fi cerut mita o parte dintr-un teren de 20 de hectare care urma a fi retrocedat. Prefectul a ramas in arest, iar postul a ramas vacant. Institutia care trebuie sa numeasca un inlocuitor este Guvernul.
AUTORITATE PENTRU TURISM. La 1 august, presedintele raspunzator cu turismul, Ovidiu Iuliu Marin, si-a depus demisia la Cabinetul premierului, motivand ca ""se afla in imposibilitatea de a dezvolta turismul la standardele solicitate"". Demisia a venit la cateva zile dupa ce Marin, intr-un interviu acordat unei reviste, a folosit expresii neacademice cu privire la activitatea hotelierilor de pe Litoral si a agentiilor de turism. ANT este sub autoritatea Ministerului Transporturilor, iar inlocuitorul lui Ovidiu Marin trebuie sa fie numit de Guvern. Desi a trecut mai bine de o luna, numirea nu a fost facuta. Doar ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a vorbit pe acest subiect, el facand doar un portret idealizat al omului care ar trebui pus in aceasta functie: ""O persoana cu experienta, care sa aiba legatura practica cu turismul, nu doar teoretica"", recunoscand ca inca nu exista o propunere pentru post.
ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA. Noua luni s-au implinit de cand Renate Weber a parasit Palatul Cotroceni si functia de consilier prezidential ""din motive de sanatate"". De
atunci, postul a ramas vacant, iar presedintele Traian Basescu este cel care trebuie sa numeasca un inlocuitor pe postul respectiv. Palatul Cotroceni este lipsit la ora actuala si de un sef al Administratiei Prezidentiale. La inceputul mandatului sau, Basescu l-a numit pe Vasile Blaga in aceasta functie. La doar cateva saptamani dupa ce s-a alcatuit Guvernul Tariceanu, Blaga a fost ""mutat"" in functia de ministru al Administratiei si Internelor. A trecut de atunci mai mult de un an si jumatate, iar locul de la Cotroceni a ramas vacant.

NUMIRI PE BANDA RULANTA