Flacaii de la Straseni, cum sunt cunoscuti acasa, in Republica Moldova, baietii de la Zdob si Zdub, au avut o vara ""productiva"".

Aproape ca nu mai este festival de muzica rock in estul Europei unde zdubii sa nu se afle printre capetele de afis. In aceasta vara, Zdob si Zdub a cantat de la Roskilde (Danemarca) si Peninsula (Romania) pana la Krylia (Rusia) si Starii
Melnik (Republica Moldova).
NEMULTUMIRI. La jumatatea lui iulie, zdubii au infruntat publicul din Chisinau. ""Cel mai complicat este sa canti acasa, deoarece acasa ne cunoaste toata lumea, toate piesele noastre au fost ascultate de mii de ori, iar publicul mereu se asteapta la ceva nou si original"", spune solistul Roman Iagupov. Cam 1.400 de conationali i-au urmarit pe zdubi, care stiu cum sa faca mamaliga sa fiarba in aer liber si vinul sa sara pe limba direct din ulcior... Si ce mamaliga buna a iesit!
Zdob si Zdub a ""prestat"" si la Festivalul Starii Melinik (in romana ""Morarul Batran"") de la Chisinau. Desi la ei acasa (din nou), baietii au fost nemultumiti de organizare: ca au avut prea putin timp alocat show-ului lor, ca a fost o distanta prea mare intre public si scena, ca organizatorii nu s-au purtat cuviincios cu trupele invitate, ca nu au fost prezenti artisti din Romania si Ucraina. In fine, singura bucurie este ca ""in sfarsit, avem un festival! Rock on!"". Zice Roman.
Trupa moldoveneasca a fost prezenta si la unul dintre cele mai tari festivaluri din Rusia, Krylia (in romana, ""Aripi""), alaturi de formatii precum Bloodhound Gang si Soulfly. In cele doua zile ale evenimentului, publicul a numarat aproape 70.000 de spectatori. ""Un festival la care inca se simte ecoul trecutului tragic"", spune Roman, mentionand atentatul terorist care a avut loc la Krylia cu trei ani in urma. Inainte de show-ul de la Krylia, zdubii au pus in concursul de pe site-ul festivalului un fluier cumparat de Iagupov din Transilvania acum cinci ani.