Dupa o "editie de vara" (nr. 6/august 2006) cu o amuzanta ancheta printre artisti despre planurile lor de vacanta, revista "aLtitudini", lunar de "Cultura & societate", revine cu un numar plin de subiecte incitante.
In deschidere: o dezbatere despre "deconspiriada", termen lansat de Andreea Pora, alaturi de care alti trei autori dezbat cazul Monei Musca: Gabriel Andreescu ("Rafuiala lui Liiceanu cu piedestalul de pe care se adreseaza opiniei publice"), Mihaela Miroiu ("Ea, cea mai rea dintre toti!") si C. Rogozanu ("Din tara oamenilor drepti").
"Dosarul" numarului grupeaza trei subiecte "Din istoria celui de-al doilea razboi mondial". Mai intai, Mihai Dinu Gheorghiu scrie despre romanul lui Curzio Malaparte "Kaputt", in care un capitol are ca subiect Pogromul din 1941 de la Iasi, ca si despre ecourile romanesti ale cartii. Emilia David Drogoreanu semneaza un articol consacrat "Memoriei deportarii in Italia", mai exact despre un proiect de arhivare a marturiilor ramase de pe urma supravietuitorilor lagarului de concentrare de la Mauthausen. In sfarsit, William Totok recapituleaza scandalul starnit in Germania de marturisirea celebrului scriitor GŁnter Grass cu privire la inrolarea sa, in tinerete, in Waffen-SS.
In cele trei fascicule ale "aLtitudinilor" se mai pot citi note despre evenimente culturale internationale, cronici de carte, de teatru, film si de expozitie. Semneaza (in ordinea din sumar): Ana Chiritoiu, Simona Popescu, Ion Bogdan Lefter (directorul editorial al revistei), Valentin Protopopescu, Gabriela Mihalache, Tiberiu Stamate, Florin Irimia, Alina Hordila, Codrin Liviu Cutitaru, Simona Vasilache, Mihai Dragolea, Nichita Danilov, Mircea Horia Simionescu, Ovidiu Pecican, Dan Gulea, Stefan Firica, Mona Moldoveanu, Viorel Marineasa si Daniel Vighi, Oana Stoica, Miruna Runcan, Mihai Gadalean, Alin Ludu Dumbrava, Aurelia Mocanu, Olivia Nitis ,Gruia Dragomir, Cristian Munteanu, Ana Maria Sandu, Eva Pervolovici.
De asemenea, atrage atentia dezbaterea din paginile de "Invatamant", realizate in colaborare cu Asociatia Profesorilor de Limba si Literatura Romana "Ioana Em. Petrescu" din Cluj si consacrate de aceasta data unei dezbateri despre examenul de bacalaureat din acest an.
Suplimentul "DANSemnal" al "aLtitudinilor", publicat in colaborare cu Centrul National al Dansului din Bucuresti, a ajuns la a III-a editie. Semneaza Mihaela Michailov, Manuel Pelmus si Piha Tararache, in dialog cu coregraful norvegian Brynjar Bandlien, stabilit din anul 2003 in Romania. (D.C.)