Uniunea Europeana ar putea reduce cu 20% sumele alocate Romaniei pentru plati directe in sectorul agricol, daca nu vor fi exista autoritati competente care sa le administreze, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Le
Uniunea Europeana ar putea reduce cu 20% sumele alocate Romaniei pentru plati directe in sectorul agricol, daca nu vor fi exista autoritati competente care sa le administreze, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, negociator-sef al Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana (UE), in cadrul Conferintei de risc de tara organizata de CoFace. "Pentru agricultura, Uniunea Europeana ar putea aloca, in intervalul 2007-2013, 12 miliarde de euro. Fondurile pentru plati directe ar putea fi de cinci miliarde de euro, iar pentru dezvoltarea rurala de sapte miliarde de euro. S-a vorbit de reducerea de pana la 20% a sumelor pentru plati directe. Acesta este un risc real", a spus Orban. El a facut referire in special la problemele legate de constituirea si functionarea agentiilor de plati pentru agricultura.
Risc de restrictii in sectorul sanitar-veterinar
De asemenea, Orban a atras atentia ca exista posibilitatea aplicarii unor restrictii sectorului sanitar-veterinar in cazul in care, pana la data aderarii, nu va fi eradicata pesta porcina. Potrivit negociatorului-sef, in cazul neeliminarii complete a pestei, producatorii romani nu vor avea dreptul sa faca comert cu statele membre ale UE. In plus, produsele vandute pe piata interna vor fi etichetate diferit. Leonard Orban a reafirmat ca UE va aloca Romaniei, in perioada 2007 - 2013 fonduri de aproximativ 32 de miliarde de euro, care ar putea fi, insa diminuate, daca Romania nu va indeplini anumite criterii. "Sumele alocate pe hartie sunt, in principiu, de 32 miliarde de euro in intervalul mentionat, din care pentru politica de coeziune 17,6 miliarde de euro, alte 12 miliarde de euro vor fi alocate pentru agricultura, iar restul vor fi pentru alte componente ale politicii comunitare", a spus Orban.
Potrivit acestuia, o decizie in privinta activarii unor clauze referitoare la fondurile comunitare si reforma justitiei ar putea fi luata ulterior aderarii, respectiv dupa primul semestru, in baza unui proces de monitorizare efectuat de expertii europeni.
Pe de alta parte, negociatorul-sef a subliniat ca este din ce in ce mai clar ca Romania va adera la UE la 1 ianuarie 2007, insa este posibil ca forul european sa impuna monitorizarea anumitor sectoare. El a precizat ca riscul referitor la aplicarea unor conditii suplimentare fata de statele care au aderat in 2004 este important. Exista trei chestiuni care trebuie luate in calcul, potrivit secretarului de stat. Prima se refera la aplicarea clauzelor de salvgardare in special in anumite sectoare, a doua este legata de riscul de reducere a fondurilor care urmeaza sa fie alocate Romaniei in intervalul 2007-2013, iar al treilea se refera la monitorizarea dupa aderare. Raportul de tara al Comisiei Europene va fi prezentat pe 26 septembrie.
Ministrul Agriculturii nu recunoaste
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat ca reducerea subventiilor "este ipotetica" avand in vedere masurile luate pentru indeplinirea angajamentelor luate. "Nu mi se pare acoperitoare declaratia referitoare la reducerea subventiilor. Eu nu am auzit de taiat sau nu a fondurilor UE. Noi suntem in calendar cu toate masurile ce trebuie sa le intreprindem, iar reprezentantii UE ne-au gasit cu lectiile facute", a spus ministrul. In aceste zile, la Bucuresti se afla comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, care a afirmat ca autoritatile romane au facut progrese in indeplinirea cerintelor de aderare, de la ultima vizita in tara noastra, desfasurata in luna martie, precum si de la raportul de monitorizare al Comisiei Europene (CE) din luna mai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.