Deputatul PSD Adrian Nastase afirma in cartea sa, ""Romania dupa Malta"", a carei lansare va avea loc maine, ca, din punctul sau de vedere, Malta, ca si Yalta, reprezinta un reper pe drumul trecerii de la multipolaritate la unipolaritate in relatiile
Deputatul PSD Adrian Nastase afirma in cartea sa, ""Romania dupa Malta"", a carei lansare va avea loc maine, ca, din punctul sau de vedere, Malta, ca si Yalta, reprezinta un reper pe drumul trecerii de la multipolaritate la unipolaritate in relatiile internationale.

""Lumea unipolara, generata dupa intalnirea de la Malta, are alte reguli si alte principii de functionare, iar tranzitiile au fost intotdeauna procese greu de definit si de gestionat. Se pune intrebarea: de ce s-au prabusit atat de repede Imperiul Sovietic si apoi Uniunea Sovietica? Explicatiile sunt multiple si adesea contradictorii.
Opinia mea este ca asa-zisul Imperiu Sovietic postbelic a fost mai degraba produsul unei conjuncturi, decat al unei strategii premeditate, si aici se afla si explicatia destramarii lui atat de rapide. (a€¦) Ceausismul, cu excesele sale nationaliste, este in mare parte produsul ultimei faze a Razboiului Rece, in care redescoperirea nationalismului si folosirea lui impotriva dominatiei Uniunii Sovietice in Est au atins apogeul. Tot nationalismul, in diferite ipostaze, va «distruge» apoi nu doar Uniunea Sovietica, dar si Cehoslovacia si Iugoslavia.
Brent Scowcroft, consilierul pentru problemele securitatii nationale al presedintilor Gerald Ford si George Bush, explica modul in care nationalismul lui Ceausescu a fost folosit impotriva Uniunii Sovietice, pentru ca apoi, dupa ce s-a decis o schimbare de strategie in ceea ce priveste slabirea Imperiului Sovietic, acesta si, implicit, Romania sa fie izolate de catre Statele Unite ale Americii: «Ani de zile Statele Unite au acordat un tratament privilegiat acelor sateliti ai Uniunii Sovietice care dovedeau un grad ridicat de independenta fata de directiile politice ale sovieticilor sau fata de controlul lor asupra politicii externe a respectivilor sateliti. Aceasta abordare era de bun-simt, daca doream sa cream complicatii unei Uniuni Sovietice care ne ramanea ostila. In virtutea acestei politici, Romania, unul dintre cele mai staliniste dintre aceste state, a devenit o favorita a Statelor Unite. Daca dorim sa dezvoltam o relatie mai cooperanta cu Uniunea Sovietica, cred ca trebuie sa inlocuim aceasta strategie cu una care sa acorde tratament preferential acelor sateliti care promoveaza cu mai multa vigoare reforme politice si economice. Asta inseamna sa incurajam in mai mare masura guvernele din Estul Europei in promovarea reformelor, in speranta ca astfel ne vom atinge obiectivele pe termen lung, de a elibera intreaga zona. O astfel de schimbare de politica fata de zona est-europeana va face ca Romania, din cauza controlului totalitar brutal al dictatorului Nicolae Ceausescu asupra tarii, sa coboare de pe primul pe ultimul loc in atentia noastra».
DIFERENTE. Din memoriile celor doi rezulta ca, la momentul 1989, Statele Unite ale Americii faceau o diferenta neta intre doua grupuri de tari din Tratatul de la Varsovia, in functie de criteriul enuntat de Scowcroft, cel al vointei de a promova reforme. Primul cuprindea Ungaria, Cehoslovacia si Polonia, care vor fi sustinute viguros la inceputul anilor a€™90, inclusiv prin intermediul programelor PHARE, celalalt cuprindea Germania de Est, Bulgaria si Romania.
Cei doi se temeau ca nu cumva la conducerea tuturor celor sase tari sa ajunga, dupa expresia aceluiasi Scowcroft, «mici Gorbaciovi», prea putin dispusi sa promoveze reformele radicale pe care le astepta Washingtonul, in ideea de a-i indeparta pe sovietici din Est"", noteaza Adrian Nastase in volumul sau.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.