Mass-media din Ungaria s-a inflamat in cursul saptamanii trecute reclamand insistent un incident care ar fi avut substrat etnic in Romania. Pe scurt: televiziunile si agentiile de presa din Ungaria au subliniat in cadrul mai multor stiri ca doi bicic
Mass-media din Ungaria s-a inflamat in cursul saptamanii trecute reclamand insistent un incident care ar fi avut substrat etnic in Romania. Pe scurt: televiziunile si agentiile de presa din Ungaria au subliniat in cadrul mai multor stiri ca doi biciclisti unguri care se antrenau pe soselele din Romania ar fi fost batuti de trei romani doar pentru simplul fapt ca erau unguri. Ministrului de Interne Vasile Blaga i s-a reprosat acest incident in cursul vizitei sale de saptamana trecuta din Germania. In realitate, atacatorii celor doi cetateni unguri sunt de nationalitate maghiara, iar incidentul nu a a avut nici cea mai mica urma de motivatie etnica. Cazul este deosebit de important deoarece in ultimele saptamani intre Budapesta si Bratislava au aparut tensiuni diplomatice generate de atacarea unei persoane de etnie maghiara. In trecut mai exista cazul lui Mihai Cofariu, etnic roman ucis in timpul evenimentelor din Targu Mures din 1990, prezentat de mass-media maghiara ca fiind un etnic maghiar ucis de romani.
Faptele
Multiplul campion ungur la ciclism Nagy Zoltan se antrena in Romania pe data de 2 septembrie impreuna cu colegul sau Pasztor Viktor. In jurul orei pranzului, in apropierea localitatii Valea lui Mihai, cei doi biciclisti ar fi fost foarte aproape de a fi loviti de un automobil Dacia - conform propriilor declaratii. Respectiva masina a oprit la o distanta de 800 de metri, iar cei trei ocupanti ai masinii i-au asteptat pe cei doi biciclisti. Intalnirea a degenerat intr-o bataie, in cursul careia cei doi biciclisti au fost loviti cu pumnii si picioarele. Lui Zoltan Nagy i-au fost sparti ochelarii de soare, iar lui Pasztor Viktor i-a fost distrusa roata din spate a bicicletei. In cursul incaierarii, cei doi cetateni unguri sustin ca le-au fost adresate injurii legate de etnia lor.
Zoltan Nagy a depus in aceeasi zi o plangere la Politia din Valea lui Mihai. Atacatorii au fost identificati de politistii romani: Pomleyni Janos, Gombos Lorant si Ioan Viorel Lengyel - primii doi fiind cetateni romani de etnie maghiara.
Inflamare in Ungaria
Mass-media maghiara a preluat imediat cazul: agentia ungara de presa MTI informa pe 4 septembrie ca "Multiplul campion ungar la ciclism Nagy Zoltan a venit la redactia MTI din Debretin pentru a ne informa de faptul ca el si colegul sau au fost agresati in Romania. Cei doi biciclisti se antrenau pentru un concurs de ciclism. (...) In timpul altercatiei, ochelarii de soare ai lui Nagy Zoltan au fost sparti, iar bicicleta colegului sau a fost avariata. Batausii au parasit locul accidentului vociferand amenintari anti-maghiare, a mai comentat sportivul". Duna TV si-a informat telespectatorii ca "Pe fetele si corpurile celor doi tineri din Debretin se vad clar urmele violentelor. Potrivit campionului ungar Nagy Zoltan (...) din masina s-au dat jos trei barbati, care au inceput sa-l bata pe colegul sau (...) Agresorii au plecat aducand injurii si amenintari la adresa maghiarilor". Duna TV reia cazul intr-un buletin de stiri ulterior afirmand ca "Doi biciclisti au fost batuti in Romania. In afara de asta, printre cuvintele de ocara la adresa ungurilor au fost amenintati. Politistii romani de frontiera s-au ferit sa ii ajute, astfel ca au trecut multe ore pana cand au putut face plangere".
Postul public de televiziune ungar MTV a informat vineri in cadrul emisiunii "Karpati Kronika" despre eveniment sustinand in continuare teoria unui conflict cu baze etnice: "La sfarsitul saptamanii trecute, in Valea lui Mihai, doi biciclisti au fost batuti. Sportivii sustin ca atacatorii s-au indepartat de la locul faptei proferand amenintari la adresa ungurilor. Comisarul sef roman Liviu Popa este de parere ca incidentul nu are nici o tenta etnica si ca atacatorii sunt de nationalitate maghiara". Nagy Zoltan a cordat un interviu cotidianului Bihari Naplo sustinand ca "a fost jignit in identitatea sa nationala".
Presa maghiara a prezentat permanent cazul de la Valea lui Mihai ca avand o coloratura etnica si a omis in permanenta sa mentioneze faptul ca atacatorii au fost de nationalitate maghiara - un detaliu care arunca in ridicol orice pretentie de violente cu substrat etnic.
Cazul slovac
Saptamana trecuta, ministrii de Externe ai Slovaciei si Ungariei au purtat convorbiri intr-o incercare de a micsora tensiunile etnice aparute dupa o serie de incidente care au incordat relatiile dintre cele doua noi membre ale Uniunii Europene. Slovacia si vecina ei sudica Ungaria au fost implicate intr-o controversa diplomatica in ultimele doua saptamani, Ungaria a protestand impotriva cresterii sentimentelor antimaghiare in Slovacia. Intr-unul din ultimele incidente de acest fel, in august ac, o femeie a fost atacata in Slovacia, dupa ce a fost auzita vorbind la telefonul celular in limba maghiara. Ungaria pune atmosfera antimaghiara din Slovacia pe seama prezentei Partidului National Slovac (SNS) in guvernul premierului Robert Fico, creat dupa alegerile parlamentare din luna iunie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.