PIN propune modificarea legii de functionare a CNSAS, astfel incat politicienii care au semnat un angajament cu Securitatea si doresc sa ramana in viata politica sa-si publice dosarul, indiferent de verdictul Consiliului, a anuntat ieri vicepresedintele partidului, Lavinia Sandru. "Asa cum sunt publicate pe site averile politicienilor, sa fie publicate si dosarele lor", a opinat Sandru, precizand ca se va adresa Cancelariei primului-ministru, pentru ca aceasta modificare la lege sa vina in completarea eliminarii sintagmei de "politie politica". Liderul PIN a avertizat ca daca acest lucru nu se va intampla, CNSAS "o sa-i spele pe politicieni cu Ariel" si ii va scoate de sub incidenta penala. De altfel, Sandru a aratat ca CNSAS este in pericol de a se "impotmoli", ca urmare a negocierilor subterane care se fac intre partide, fiecare avand interesul de a-si salva unii lideri. In plus, ea a sustinut ca CNSAS lucreaza cu "un material incomplet", mentionand ca fostul sef al SIE, Ioan Talpes, care a avut acces la "celebrele jachete (n.r. - microfilme speciale)", putea sa adauge sau sa stearga documente.
"Vestea buna"
Potrivit liderului PIN, "vestea buna" consta in faptul ca exista una sau mai multe locatii in Romania unde sunt depozitate toate documentele fostei Securitati, salvate pe microfilme. Sandru a mentionat ca a primit confirmarea exitentei unei "unitati militare cu regim special", la care nu a mai avut nimeni acces dupa 1989, care ar putea fi, potrivit zvonurilor, la Bran, Pitesti sau Dambovita. "Fac apel la CSAT sa identifice aceste locatii daca nu le cunoaste deja si sa ia decizia de a pune la dispozitia CNSAS toate aceste microfilme. Acolo se afla tot adevarul", a afirmat Sandru. De altfel, ea a prezentat in cadrul conferintei o cutie metalica, goala, pentru filme de 16 mm, precizand ca asa arata cele din unitatea militara speciala. Liderul PIN a precizat ca are informatii despre existenta acestor depozite de la oameni care le-au vazut inainte de 1989, insa nu a dorit sa dea nume. Microfilmele ar putea sa faca lumina si in cazul liderului PRM, Vadim Tudor, al carui dosar de informator, sustine Sandru, ar fi fost distrus atunci cand DIE a luat decizia de a-l trimite la "Europa Libera" pe "post de cartita". "La Europa Libera el trebuia sa fie curat, asa ca i-au spalat trecutul, distrugandu-i-se dosarele. Dar microfilmele nu au fost distruse", a avertizat Sandru. Ea a sustinut ca abia asteapta sa fie data in judecata de Vadim, pentru ca intentioneaza sa aduca la proces martori care il cunosc pe acesta "de cand turna la Securitate".
Senatul dezbate modificarile
Consilierul premierului Marius Oprea a precizat, recent, ca solicitarile societatii civile adresate Guvernului privind deconspirarea Securitatii se regasesc in documentul trimis de el Comisiei juridice a Senatului, care va discuta, maine, Ordonanta privind modificarea Legii Ticu. "Ordonanta de Urgenta pe care am promovat-o cu putin timp in urma tocmai se afla pe masa Senatului si am ajuns la concluzia ca, legal, cel mai corect ar fi ca modificarile pe care vreau sa le adaug sa fie preluate de membrii Comisiei juridice, iar acestia sa le avanseze ca propuneri proprii. Astfel, nu va mai fi nevoie de o alta Ordonanta de urgenta, ci aceasta va cuprinde si noile prevederi", a declarat consilierul personal al primului-ministru, Marius Oprea, citat de Mediafax. El a afirmat ca apelul trimis de mai multe organizatii ale societatii civile pe adresa Guvernului il bucura pentru ca, astfel, se dovedeste ca are sustinerea opiniei publice in demersul sau de a asigura o transparenta totala in ceea ce priveste deconspirarea Securitatii.