Ce am inteles din Scoala de Vara a TSD este ca viitorul politic al Romaniei este in sfarsit asigurat. Gusa, Sandru, Pascu, Ponta, Daciana ne vor conduce cu fermitate tara spre progres si prosperitate. Caci, nu este asa, modelele reprezentate de ei su
Ce am inteles din Scoala de Vara a TSD este ca viitorul politic al Romaniei este in sfarsit asigurat. Gusa, Sandru, Pascu, Ponta, Daciana ne vor conduce cu fermitate tara spre progres si prosperitate. Caci, nu este asa, modelele reprezentate de ei sunt extrem de vandabile si dezirabile pentru toti tinerii din Romania. Masinile din fata localului in care s-a desfasurat reuniunea demonstreaza cu prisosinta orientarea catre prosperitate, la care tanjesc toti tinerii medici, ingineri, muncitori...
Tanara generatie adunata la sfat a fost insa incompleta, a lipsit dl. Prisecaru, prefectul de Iasi, un reprezentant de seama al tinerei generatii ce va conduce Romania in curand.
Lasand gluma la o parte, nu este chiar in regula ca biologia sa reprezinte valoarea politica esentiala dupa care putem masura un personaj cu ambitii de conducator sau chiar de dominator. Mai mult, toti tinerii politicieni trebuie sa-si aduca aminte de faptul ca si Ion Iliescu, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu etc. au fost la randul lor tineri. Toate personajele in raport cu care acesti tineri politicieni incearca, prin negare, sa se construiasca au avut la randul lor acelasi discurs si au sfarsit prin a fi presedinti, ministri etc.
Pericolul generatiei de tineri politicieni este ca lupta lor pentru putere sa fie bazata pe aceleasi practici si modele ca si in trecut. Diferentele pe care acestia trebuie sa le marcheze in raport cu mai vechii lor colegi de breasla sunt inca departe de a aparea, macar la nivel de limbaj.
Ce a fost saptamana trecuta?
l Doi dintr-o lovitura
l Dezbateri constitutionale
l Armata, decapitata si decredibilizata
l Vesti incurajatoare de la UE
l Punctul 8 de la Timisoara, in actualitate
De ce?
Doi dintre greii PSD au parasit scena politica. Fara legatura cu dosariada, fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, a demisionat din partidul care i-a luat rand pe rand aproape toate functiile detinute, alegand sa ramana independent o perioada, pentru a medita la cele care i s-au intamplat.
Un alt ministru din fostul Cabinet Nastase, Rodica Stanoiu, a demisionat considerand ca a fost supusa unui linsaj de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Plecarea ei a scos la iveala multe suferinte ascunse ale social-democratilor, precum si compromisurile repetate facute de doamna Stanoiu cu conducerea PSD.
Armata romana trece printr-o perioada grea, dar nu pe motivul lipsei dotarilor necesare in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan (care este una dintre cele mai grave chestiuni), ci din cauza urmaririi penale a ministrului Teodor Atanasiu (pentru abuz in serviciu) si a sefului Statului Major General, Eugen Badalan (pentru presupuse fapte de coruptie legate de cumpararea de cauciucuri). Credibilitatea interna a acestei institutii scade astfel vertiginos, insa presedintele Basescu tine sa remarce, cu seninatate, si posibilitatea pierderii credibilitatii ei externe.
In ciuda zbaterilor pe toate fronturile din tara, vestile care au sosit dinspre Bruxelles sunt incurajatoare. Mai multi oficiali europeni au avansat ca data de aderare a Romaniei 1 ianuarie 2007, cu mentinerea unor clauze de salvgardare. Comisarul pentru agricultura a fost singurul care a conturat si directia clara de urmat in domeniul sau, pana la finele anului: stocurile de alimente si produse agricole nu trebuie sa fie mai mari in 2006 decat media raportata in anii anteriori (pentru a se putea deschide piata); in caz contrar, ele vor fi distruse.
Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, prin care sefilor comunisti li se interzicea accesul in politica, pare sa revina in actualitate. Desecretizarea arhivelor PCR constituie obiectul unei initiative legislative depuse recent la Parlament, de catre un liberal preocupat de aceasta problema.
Ce va fi?
l Anchetarea prefectului arestat al Iasiului ar putea aduce la Departamentul National de Anticoruptie alte cateva nume sonore ale liberalilor, pentru verificari.
l Pachetul de legi privind siguranta nationala este asteptat de Tariceanu la Palatul Victoria, cu toate avizele necesare aprobarii lui in Guvern.
l Vizitele oficialilor europeni in Romania se intetesc, fiind facilitate si de Sommet-ul Francofoniei care va paraliza in curand Bucurestiul.
l Plecarea unor personaje importante din PSD va aduce un plus de informatie despre actuala conducere a partidului


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.