Prin Ordinul 1044/25 august 2006 al ministrului Nicolaescu, specialitatea oncologie medicala va fi desfiintata si asimilata medicinei interne.
ELIMINARE. Medicii oncologi sunt de parere ca ordinul cu pricina este consecinta ""excesului de zel al adaptarii tuturor normelor la cele ale Uniunii Europene"", din care cauza ""vom aparea in mod absurd si penibil mai inapoiati decat suntem de fapt, deoarece Romania are deja ceea ce 23 de tari europene au, ceea ce toate tarile europene vor avea in scurt timp si ceea ce SUA au deja din anul 1965, respectiv oncologie medicala"". Prin acest ordin s-a vrut o aliniere la normele UE. Si pentru ca in aceste documente nu era stipulata aceasta specialitate, autoritatile responsabile de sanatatea publica de la Bucuresti au interpretat ca trebuie eliminata, fara insa a se tine seama de realitatile concrete.
REALITATE DRAMATICA. La ora actuala, in tara noastra exista o retea de oncologie: sunt aproximativ 200 de medici de oncologie medicala, sectii si clinici, doua institute la Bucuresti si la Cluj. Dar in acelasi timp trebuie spus ca, in prezent, avem peste 360.000 de bolnavi de cancer, anual inregistram peste 60.000 de cazuri noi, aproximativ 50.000 de decese, cancerele fiind, dupa bolile cardiovasculare, a doua cauza majora de mortalitate. Si toata Europa se afla sub amenintarea cancerului. Sunt studii de referinta care arata ca pericolul cancerelor este foarte mare: unu din sase europeni a avut, are sau va avea cancer.
Doctorul Florin Bacanu, medic primar oncolog in cadrul Spitalului Clinic ""Sf. Maria"" din Bucuresti, considera ca in spatele acestui exces de zel se ascunde ""inca o modalitate originala de a face economii prin renuntarea de a se mai pregati medici in specialitatea de oncologie medicala"". Un argument in aceste sens este eliminarea acestei specialitati de la rezidentiat. Astfel, oncologie medicala vor face medicii internisti. ""In contextul in care exista 160 de entitati oncologice, disparitia oncologului medical pune in pericol actul medical corect oncologic, doar acesta avand pregatirea necesara stabilirii indicatiei terapeutice"", sustine comitetul director al Societatii Nationale de Oncologie Medicala. (Magda Marincovici)

ORGOLII