Nu prea stim ca firmele - toate straine - care au preluat distributiile de gaze si electricitate din Romania sa se fi ocupat, dupa momentul propriu-zis al instalarii, de altceva decat de a inventa, pentru consumatori, scumpiri, toate colaterale s
Nu prea stim ca firmele - toate straine - care au preluat distributiile de gaze si electricitate din Romania sa se fi ocupat, dupa momentul propriu-zis al instalarii, de altceva decat de a inventa, pentru consumatori, scumpiri, toate colaterale sau adiacente, dincolo de cele principale convenite cu Uniunea Europeana. Cel putin, asta se vede! Si, ma rog, ca sa nu murim prosti, ni se spune fie ca aceste scumpiri ar fi cerute de Uniunea Europeana, fie, pentru ca minciuna sa nu fie probabil prea gogonata, ca ar fi vorba de practici europene!
Cei din distributia de gaze urmeaza sa introduca chiar de la anul facturarea nu doar pe baza cantitatilor evidentiate de contoare, ci si pe baza, chipurile, a calitatii gazelor. Aparent, consumatorii n-ar trebui sa fie decat multumiti: ar urma sa nu mai plateasca acelasi lucru si atunci cand pe conducte vin gaze de mai slaba calitate sau, si mai si,
atunci cand, dupa cum exista impresia curenta, niscai aer este pompat in conducte tocmai in toiul iernii. Un aparat ar urma sa inregistreze calitatea gazelor (respectiv puterea lor calorica) la iesirea din reteaua de transport si deci la intrarea in retelele de distributie, iar coeficientul de calitate constatat ar urma sa amendeze consumul cantitativ citit in contoar. Miscarea este bine ticluita. Companiile de distributie transfera astfel o parte din responsabilitatea facturii asupra transportatorului, care urmeaza, in probleme de calitate, sa se descurce cu furnizorii (Romgaz, OMV si importatorii ruso-germani din Rusia). ""Veriga slaba"" in tot acest lant este insa tot consumatorul, pentru ca n-are nici o alternativa si nici posibilitati de control si protest. Si tare mi-e teama ca transportatorul, care va detine inregistratorul de calitate, va prefera, de coniventa cu distribuitorii, sa certifice mai degraba calitatea corespunzatoare a gazelor, indiferent de calitati, decat sa se certe pe probleme de calitate cu furnizorii. Asa ca bietii consumatori vor plati in continuare calitati inferioare de gaze la pret de calitati superioare, dar, spre deosebire de trecut, cu certificat in toata regula si la preturi mai mari.
In cazul distributiei de electricitate, tertipurile apar mai directe. Activitatile de furnizare (transport) a energiei electrice urmeaza a fi separate de activitatile de distributie (ultimele pana se ajunge la consumator). De fapt, companiile straine care au preluat distributiile de electricitate nu vor sa se incurce cu alti actori din aval, dorind sa le ramana intact ceea ce colecteaza de la consumator. Separarea va crea noi companii si deci noi servicii, noi comisioane. Totul, evident, va fi transferat consumatorului. Directorului general al Electrica (fosta companie de distributie de la care au cumparat diferite segmente companiile straine) a lasat sa-i iasa porumbelul din gura, spunand ca ar putea fi vorba de cresteri de cateva procente in factura la electricitate a consumatorului final. Pe consumatorii de curent electric ii mai paste insa o scumpire, tot dintr-astea adiacente! Separarea activitatilor de furnizare de cele de distributie ar urma sa duca si la separarea serviciilor de intretinere in cele doua categorii de activitati, servicii asigurate deocamdata integrat de Electrica Serv. Noii proprietari straini din distributiile de electricitate vor ca activitatile de intretinere din distributie sa fie preluate de alte companii separate, dar bineinteles tot straine 100%. Alti bani, alta distractie! Mai ales ca, tot bineinteles, ar vrea ca noile companii straine de intretinere sa fie infiintate chiar de ele insele!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.