Avocatul Kincses Elod a anuntat la sfarsitul saptamanii ca cererea de revizuire a sentintei in cazul scriitorului Wass Albert, condamnat la moarte pentru crime de razboi, ar putea avea primul termen de judecata in aceasta toamna, informeaza Rompres. "La sfarsitul acestei luni, dosarul trebuie inaintat Tribunalului Cluj, care e competent sa solutioneze cererea, iar primul termen ar putea fi fixat dupa luna octombrie", a spus avocatul.
Acesta a spus ca cererea a fost deja inregistrata la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, care o va inainta tribunalului pentru reexaminarea dosarului si cercetarea documentelor depuse. "Tribunalul poate considera ca noile documente descoperite in arhive justifica o cerere de achitare sau sa respinga cererea de revizuire a sentintei", a spus Kincses. Avocatul a afirmat ca a cercetat arhivele referitoare la cazul Wass Albert, impreuna cu Vekov Karoly, si ca numai instantele din Romania sunt competente sa solutioneze acest caz. Avocatul muresean Kincses Elod a depus o cerere de revizuire a dosarului lui Wass Albert, condamnat la moarte impreuna cu tatal sau, Endre, in 13 martie 1946, pentru crime impotriva umanitatii.
In Romania exista trei busturi ale lui Wass Albert, in ciuda legislatiei care interzice cultul criminalilor de razboi. Astfel, exista reprezentari ale lui Wass Albert in parcul din Odorheiul Secuiesc, biserica reformata din Lunca Muresului si biserica catolica din Reghin, autoritatile competente neluand pana in prezent masuri pentru indepartarea lor.
Protest fata de actiune
Presedintele Asociatiei "Cultul Eroilor" din Targu Mures, col (r) Vasile T Suciu, a protestat impotriva demersurilor avocatului Kincses Elod, de reabilitare prin justitie a scriitorului maghiar Wass Albert, condamnat la moarte pentru crime de razboi.
"Din ordinul acestui criminal si al tatalui sau, Wass Andrei, armata horthysta a comis in anii '40 masacrele de la Sucutard si Muresenii de Campie, judetul Cluj", a spus colonelul Vasile T Suciu. Acesta sustine ca a fost martor ocular la evenimentele din anii '40, ca Wass Albert s-a facut vinovat de instigarea la masacrele din cele doua localitati, si ca faptele acestuia au fost dovedite cu acte indubitabile si martori oculari.
Kincses a spus ca familia scriitorului doreste reabilitarea acestuia, despre care nu ar exista dovezi ca ar fi instigat armata ungara pentru executarea unor romani in localitatile Sucutard si Muresenii de Campie, intrucat avea doar 14 ani. Desi avocatul sustine ca Wass Albert nu putea instiga armata maghiara la crime impotriva taranilor romani, intrucat era copil, Suciu a prezentat un document din care reiese ca, in 1940 cand s-au petrecut crimele de la Sucutard, acesta avea 32 de ani, era conte, mosier si locotenent in rezerva in armata ungara. (G.D.)