Anchetatorii Politiei israeliene s-au instalat marti 5 septembrie aproape sase ore la resedinta oficiala a lui Moshe Katzav, presedintele Israelului, si i-au pus intrebari inconfortante. Doua zile mai tarziu, joi 7 septembrie, politistii au revenit,
Anchetatorii Politiei israeliene s-au instalat marti 5 septembrie aproape sase ore la resedinta oficiala a lui Moshe Katzav, presedintele Israelului, si i-au pus intrebari inconfortante. Doua zile mai tarziu, joi 7 septembrie, politistii au revenit, si pentru a patra oara, Moshe Katzav a fost nevoit sa raspunda la o noua serie de intrebari. De aceasta data, ancheta a durat patru ore si jumatate. Oamenii presedintelui au declarat dupa plecarea anchetatorilor ca ancheta s-a incheiat, dar Politia sustine ca ancheta continua. In ultimele zile alte cateva femei care au lucrat cu Moshe Katzav s-au plans ca au fost hartuite sexual. A., fosta functionara de la Cabinetul Presedintiei, a fost anchetata vreme de opt ore, mentinandu-si acuzatiile impotriva lui Moshe Katzav. X il acuza pe Katzav ca o urmarea insistent si-i atingea parti intime din trup. Alte femei au reclamat agresivitatea sa sexuala. A. l-a denuntat pe Katzav ca a silit-o sa intretina relatii sexuale cu el, amenintand-o cu darea afara din serviciu daca i se opune. Ea pretinde ca,de frica, nu s-a plans pana acum, desi in repetate randuri a fost violata. Cu prilejul plangerii facute la Politie, A. l-a denuntat pe presedintele Katzav ca acesta a primit mita pentru a semna gratierea unor infractori israelieni. Presedintele Katzav neaga acuzatiile, el sustine ca a discutat, din propie initiativa, cu Consilierul juridic al Guvernului, plangandu-se ca e santajat de A. Aceasta isi dorea o functie in Mossad si despagubiri banesti. A. a admis sa fie cercetata la poligraf, masina de inregistrat adevarul. Politia e de parere ca acum ar fi randul presedintelui Moshe Katzav sa fie cercetat la poligraf.
"Cetateanul nr. 1" al Israelului la judecata?
Din surse politienesti s-a aflat ca nu va exista alta solutie decat aceea de a-l aduce pe presedintele Moshe Katzav in fata judecatii. In acest sens, Moshe Karadi, Comandantul Politiei, a avut o discutie cu Meni Mazuz, Consilierul juridic al Guvernului. Ieri trebuia sa aibe loc investitura noului presedinte al Tribunalului Suprem al Israelului. Pentru prima oara, a fost aleasa in aceasta inalta functie o femeie, Dorit Beinis. Ceremonia de depunere a juramantului noului presedinte al Tribunalului Suprem se face numai in prezenta presedintelui Statului. Katzav a avut bunul simt sa se eclipseze. Mass-media israeliana crede ca presedintele Katzav ar trebui, pentru a salva onoarea institutiei prezidentiale, sa se "auto-retraga temporar" sau "definitiv". Cativa deputati discuta si posibilitatea ca Presedintele Statului sa fie inlaturat din functie printr-un vot parlamentar. Legea israeliana nu permite judecarea si condamnarea presedintelui tarii decat in cazul in care presedintele e inlaturat, sau dupa incetarea perioadei mandatului prezidential. Minimum 20 de deputati trebuie sa ceara in scris o discutie in Parlament, o treime din numarul deputatilor (40) trebuie sa fie de acord ca Parlamentul sa discute inlaturarea presedintelui din functie, si cel putin 90 de deputati trebuie sa confirme prin vot o asemenea decizie. "Cazul Katzav" a starnit si o polemica in mass-media: daca democratia israeliana are nevoie de o institutie simbolica, precum cea a Presedintiei Statului. Se discuta mult si despre viitorul presedinte al Israelului, vanturandu-se cateva nume: deputatii Shimon Peres, generalul (in rez.) Fuad Beniamin Eliezer, fostul presedinte al Knessetului (Parlamentul israelian) Reuven Rivlin si Colette Avital. Ultima, originara din Romania a lucrat multi ani in diplomatie si este presedinta Asociatiei de Prietenie Israel-Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.