Comisia Europeana a avertizat Romania ca stocurile de produse agroalimentare la finele acestui an nu trebuie sa depaseasca media stocurilor raportate in perioada 2003 - 2005, producatorii si comerciantii fiind obligati sa elimine pe cheltuiala propri
Comisia Europeana a avertizat Romania ca stocurile de produse agroalimentare la finele acestui an nu trebuie sa depaseasca media stocurilor raportate in perioada 2003 - 2005, producatorii si comerciantii fiind obligati sa elimine pe cheltuiala proprie cantitatile excedentare. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), CE si-a exprimat ingrijorarea pentru posibilele stocuri de zahar, carne si lactate. "Unii operatori economici pot avea tendinta sa constituie in scop speculativ, in perioada premergatoare aderarii, stocuri de produse agroalimentare, avand in vedere politica comunitara prin care se acorda restitutii la export si se asigura o protectie vamala mai ridicata la import", precizeaza comunicatul. Pentru a determina eventualele cantitati excedentare, care nu pot fi sustinute prin cresterea activitatii economice sau dezvoltarea de investitii, vor fi comparate nivelului stocurilor la finele anului 2006 cu nivelul mediu al stocurilor din perioada 2003 - 2005, indiferent daca produsele provin din productie interna sau import din Uniunea Europeana si din tari terte. Producatori si comerciantii sunt obligati sa elimine pe cheltuiala proprie orice stoc de produse agroalimentare care depaseste cantitatea medie a anilor precedenti. In caz contrar, pentru diferenta de stoc in plus, detinatorii vor trebui sa plateasca taxe echivalente cu taxele vamale impuse pentru importul acestei cantitati excedentare. MAPDR, impreuna cu institutiile implicate, vor elabora cadrul legislativ pentru inventarierea si controlul stocurilor si metodologia de aplicare de sanctiuni in situatia constatarii de stocuri excedentare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.