"Daca vrei sa ai succes trebuie sa stii cat valorezi ca om politic. Ca sa stii acest lucru, trebuie sa stii cat esti de sustinut in partidul tau, dar nu o sustinere comandata... Dupa ce ai sustinere, trebuie sa iesi pe trotuar. Te duci pe trotuar, in
"Daca vrei sa ai succes trebuie sa stii cat valorezi ca om politic. Ca sa stii acest lucru, trebuie sa stii cat esti de sustinut in partidul tau, dar nu o sustinere comandata... Dupa ce ai sustinere, trebuie sa iesi pe trotuar. Te duci pe trotuar, in statia de autobuz si te asezi langa un stalp si vezi cata lume face diferenta dintre tine si stalp. Daca lumea te recunoaste atunci asta conteaza cel mai mult, nimic altceva nu are importanta", a sunat ieri, unul dintre sfaturile presedintelui Traian Basescu catre tinerii social-democrati. Prezenta sefului de stat la scoala de vara a TSD a insemnat destindere, glumite, rasete si aplauze indelungate. Capacitatea lui Traian Basescu de a comunica cu publicul i-a facut pe juniorii TSD sa uite pentru o ora ca presedintele nu ar trebui sa se numere printre favoritii lor. Fiecare moment al discursului si fiecare replica a sefului statului a demonstrat insa contrariul. In clipa in care a primit in dar, de la liderul TSD, Victor Ponta, "dosarul" - niste foi albe, de fapt - Basescu s-a amuzat copios: "Victor, vad documente cu emblema TSD. Eu aveam documente cu emblema navei Biruinta sau Crisana. Deci mi-ai dat un dosar fals". Cand in final s-a trezit in brate cu un alt cadou - o teapa - presedintele a gasit iar prilej de hohotit: "Partidul vostru are nevoie de mai multe". Replica pesedistului de la Bucuresti - Doru Giugula cum ca PSD a rezolvat aceasta problema, i-a ridicat mingea la fileu lui Basescu, care a comentat amuzat: "Crezi? Vad ca esti inca in conducere".
Parlamentara sau prezidentiala?
Constient ca trebuie sa lase ceva in urma sa, Basescu a transmis celor prezenti dar si clasei politice cateva maseje extrem de clare. Cel mai important punct al discursului sau l-a reprezentat modificarea Constitutiei. El a garantat ca in eventualele discutii intre partide referitoare la alegerea unei forme de guvernamant, respectiv republica prezidentiala sau parlamentara, nu se va sustine interesul actualului presedinte ales. "Daca discutia <<republica parlamentara, republica prezidentiala>> va intra pe un fagas serios intre partidele politice, va garantez ca voi sti ce sa fac, astfel incat sa nu fie vorba, in aceste discutii, de sustinerea interesului presedintelui actual ales", a spus Basescu. El s-a referit la necesitatea modificarii Constitutiei pentru modificarea echilibrului de putere intre Guvern si Presedintie. Seful statului a enumerat situatiile in care au existat conflicte premier-presedinte rezultate din prevederile Constitutiei: Ion Iliescu si Petre Roman si Ion Iliescu - Adrian Nastase. "Sa nu uitam totusi ca in Europa singura republica prezidentiala este Franta. In celelalte state vorbim de republica parlamentara. In afara de Franta, Europa a ales un model mai soft, republica parlamentara, care convine mai mult clasei politice", a spus Basescu. In discutia cu tinerii social-democrati, Basescu a reluat teme cum ar fi necesitatea descentralizarii, dar s-a referit si la discursul pe care l-a rostit in Parlament dupa raportul CE din mai. "Mesajul meu nu a fost inteles atunci nici de presa, nici de Parlament. Eu am venit la Parlament si in calitate de sef al statului am tras o serie de semnale de alarma catre singura institutie care putea cere luarea de masuri concrete pentru imbunatatirea unor situatii. Din pacate, nicio comisie de specialitate nu a chemat membrii din Executiv la discutii pentru unele eventuale masuri", a spus Basescu. Cat despre subiectul favorit al ultimelor zile- dosariada, Basescu a spus ca desecretizarea dosarelor nu trebuie sa sape transee in societatea romaneasca. In final, seful statului i-a sfatuit pe tineri sa profite de "frumusetea perioadei de opozitie". "Voi aveti acum o problema: atacul steril. Cand esti in opozitie, atacul steril nu aduce puncte. Poti spune ca presedintele este nauc, ca a gresit, ca este batalie intre palate. Cand esti in opozitie trebuie sa vii sa promovezi solutii mai bune decat ce face Guvernul si este foarte usor sa ai solutii mai bune decat ceea ce face Guvernul cand esti in opozitie", a afirmat seful statului.
Ce sa nu faca un politician
In final, presedintele a tinut sa dea si cateva sfaturi tinerilor social-democrati. "Nu puneti mana pe bani daca vine cineva si spune: <<Uite, iti dau un milion pentru campanie, trimite-l la trezorier!<<. In acest mod, la talk-show nu va putea nimeni sa te sune sa spuna: <<Uite, ti-am dat bani in campanie, cum ramane cu aranjamentul despre manaria aia?<<, a afirmat Basescu. El i-a sfatuit pe tinerii social-democrati sa nu faca in cariera lor compromisuri care le-ar putea fi imputate ulterior. "Imi doresc ca la urmatoarele alegeri prezidentiale sa nu ma intreb din nou de ce electoratul are de ales intre doi fosti membri PCR", a spus Basescu. Mai mult chiar, seful statului a sustinut ca, daca acestia ar gasi un candidat potrivit pentru Presedintie, atunci el i-ar acorda sprijinul sau. Dupa ce a spus ce a avut de spus, Basescu a luat-o agale prin Regie, glumind cu toti studentii pe care-i intalnea in cale si oferindu-le autografe: "Ce ma? Stai la o bere? Ai restante?".
Geoana, eclipsat
Simtindu-se probabil eclipsat de prezenta lui Basescu, Geoana a incercat si el un exercitiu de imagine, luand pranzul la o cantina studenteasca din Regie. De altfel, pentru presedintele PSD reuniunea tinerilor social-democrati nu a fost un eveniment tocmai fericit. Cu o seara in urma, Geoana a fost eclipsat de fostul presedinte executiv al PSD - Adrian Nastase. Acesta din urma a dovedit, la o petrecere a TSD, adevarate calitati de dansator, lucru care l-a transformat rapid in protagonistul ringului. In tot acest timp, Geoana era impins usor pe ringul de dans, dar fara sorti de izbanda.
Presedintele-neutru, neconvingator
Liderul PSD Mircea Geoana nu crede in argumentele oferite de seful statului in privinta modificarii Constitutiei. "Oricat a spus Traian Basescu ca nu este un judecator interesat in aceasta modificare, nu este adevarat. Este presedinte in exercitiu si va dori sa creeze o Constitutie care sa ii serveasca interesului sau politic. Asa ca argumentul pe care l-a folosit in discutia cu tinerii social-democrati, ca va fi un jucator neutru in aceasta ecuatie, nu este adevarat", a comentat Geoana. Primisiunile presedintelui nu i-au convins nici pe taranisti. Vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, apreciaza ca seful statului a tradat deja optiunea sa pentru republica prezidentiala. "Astfel, discursul a sugerat ca electoratul s-ar putea opune Parlamentului, daca acesta nu reflecta dorinta populara, Traian Basescu amenintand in acest mod partidele care s-au declarat deja in favoarea republicii parlamentare", noteaza Pavelescu, intr-un comunicat de presa. Liderul taranist a reafirmat optiunea partidului sau pentru republica parlamentara si diminuarea atributiilor sefului statului. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.